Dikkatler Biga bölgesindeki termik santrallerde

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a yönelttiği Ayvacık Babadere Termik santral konusundaki sözlü soru önergesi, termik santral cehennemine çevrilmek istenen bölgemiz açısından önemli bir sonuç yaratacak cevap getirdi.

1089
 
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş TBMM’sinin dünkü oturumunda söz alarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın cevaplaması için sözlü bir soru önergesi verdi. Sarıbaş soru önergesinde şunları kaydetti: “Çanakkale`de Kazdağları verimli sütün ve sebzenin bol olduğu bir bölge ama buna rağmen on bir tane dışa bağımlı, taşınan kömürle ve deniz suyuyla çalışabilecek santral kurumu için izin verilmesi hakkında müracaatlar olmuştur. Özellikle son Ayvacık`taki Babadere Köyünde Çanakkale domatesinin meşhur olduğu ve yeni kapalı sulamaların bittiği, Türkiye`de ve dünyada balığın bol olduğu ve sebzeciliğin dünyaya tanıtıldığı ve peyniriyle meşhur olan ve özellikle bir taraftan böyle ürün verirken, böyle doğa harikası, böyle bir tarımın bulunduğu yerde böyle bir dışa bağımlı bir termik santrale ÇED raporu verecek misiniz?”
 
İthal kömüre dayalı termik santraller artık yapılamayacak
Sarıbaş’ın sorusunu cevaplandırmak üzere söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar şunları kaydetti: “Çanakkale`de Nurol tarafından yapılması gereken çevrim santralinin ÇED raporu iadesi istenmişti, vazgeçilmişti oradan. Yine, Türkiye`de, artık, bundan sonra, Hükümet olarak karar aldık, ithal kömüre dayalı çevrim santrali yapmasına izin vermeyeceğiz”.
 
Dikkatler Biga Yarımadasındaki termik santral yatırımlarına çevrildi.
Şu anda faaliyette bulunan ve yatırımı planlanan tüm santrallerin ithal kömüre dayalı olması nedeniyle hükümetin aldığı bu karar nedeniyle gelişmelerin nasıl olacağı merek konusu oldu. Konu ile ilgili olarak kullanılacak kömür miktarının fazla olması, yerli kömürün özellikleri ve her şeyden önemlisi tedarik ve taşıma maliyetleri nedeniyle termik santral yatırımlarının rantabilitesi açısından yaşanacak sorunlar konusu termik santral yatırımcılarını şimdi kara kara düşündüreceğe benziyor.
Paylaş