Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz

Çanakkale`de hafta sonu Ege Denizi`nin Gökçeada açıklarında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem, Çanakkalelileri bir kez daha deprem ile yüzleştirdi. Cumartesi günü saat 12:26`dan sonra 24 saat içinde 300`e yakın artçı deprem meydana geldi. Çanakkaleliler, bir kez daha depremle yüzleşirken, onunla yaşama noktasında yine tecrübe edindiler.

862
 
 
Çanakkale`de Cumartesi günü öğlen saat 12:26’ da meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Ege Denizi`nin Gökçeada açıkları olduğu öğrenildi. Deprem başta Gökçeada, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Balıkesir olmak üzere Marmara, Ege ve Akdeniz`deki birçok ilde hissedildi. Cumartesi saat 12:26`dan itibaren 24 saat içinde, 300`e yakın merkez üssü, Ege Denizi ve Saros Körfezi olan 300 civarında deprem meydana geldi. Özellikle Çanakkalelilerin büyük bir sallantıyla ile hissettikleri deprem, kentte yaşamı alt üst etti. Kendilerini bir anda dışarıya atan çok sayıda vatandaş, gece boyunca da çadırlarda ve arabalarında yatmak zorunda kaldı.
 
 
Bazı binalar hasar gördü
Çanakkale merkez ve ilçelerinde de hissedilen deprem nedeni ile çok sayıda bina hasar gördü. Özellikle Kordon Boyu`nda bulunan binalarda çatlamalar ve küçük çaplı yıkılmalar meydana geldi. Yetkililerden alınan bilgiye göre il merkezinde 46 bina, 3 cami, Gökçeada ilçesinde 28 bina, 2 kilise, Eceabat ilçesinde 1 bina, 4 cami, Gelibolu ilçesinde 3 bina, 1 cami, Lapseki ilçesinde 4 bina, Biga ilçesinde 1 konut, 5 cami, Yenice ilçesinde ise 1 bina ile hastanede hasar oluştu. Öte yandan depremin ardından boşaltılan Yenice Devlet Hastanesi yine hastanenin bahçesine kurulan sahra hastanesi ile hizmet vermeye başladı.
 
 
Evde yatamadılar
Merkez üssü Gökçeada olan 6,5 şiddetindeki depremin en çok hissedildiği kent merkezi olan Çanakkale`de vatandaşlar gece evlerine girmedi. Yaşadıkları korkuyu üzerlerinden atamayan ve artçı sarsıntılar ile yaşamak zorunda kalan Çanakkaleliler, gün boyu açık alanlarda vakit geçirirken, akşam da evlerine dönemediler. Çok sayıda vatandaş kurdukları çadırlarda, arabalarında ve parklarda battaniyelerine sarılarak uyudular. Çanakkalelilerin gece boyunca Esenler Mahallesi`nde belediyeye ait piknik alanı ile Özgürlük Parkı`na çok sayıda çadır kuruldu.
 
 
Ne kadar hazırlıklıyız?
Haberimize “Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz” dedik, ancak bundan önce binlerce kez uzmanların deprem anında yapılması gerekenleri ifade etmelerine rağmen, yine pencere ve balkonlardan atlamalar ile karşılaştık. Deprem sırasında, Çanakkale`deki hastanelere 278 kişinin başvurduğu, bunlardan 255`inin taburcu edildiği bildirildi. 278 başvurunun, 11`inde kırık vakası görülürken, 52 medikal, 32 düşme, 76 panik atak teşhisi konuldu. 17 hasta çeşitli servislerde yataklı tedaviye alınırken, 1 hastanın müşahede altında tutulduğu, 4 hastanın ise başka sağlık kuruluşlarına sevk edildiği öğrenildi.
 
 
Afet Merkezi kuruldu
Çanakkale Valiliği`nden yapılan yazılı açıklamaya göre, saat 13.00 itibarıyla Vali Ahmet Çınar başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi faaliyetine başladı. Kaymakamlarla görüşülüp, yaralanma olayları ile hasarlar tespit edildi. Hasarların havadan izlenip, Afet Yönetim Merkezine bilgi verilmesi amacıyla Boğaz ve Garnizon Komutanlığı talimatlandırıldı, iki helikopterin havadan keşif yapması sağlandı. Gökçeada`ya, Türk Kızılayı`ndan 2 tır battaniye, çadır ve iaşe yardımı ulaştırılıp, yeme içme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük tedbirler alındı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğünce 100 çadır, ihtiyaç duyulan yerlere gönderilmek üzere araçlarda yüklü olarak bekletildi. Eceabat ve köylerinde depremden etkilenip, evlerine girmek istemeyen vatandaşları geçici olarak barındırmak üzere 24 çadır kurulması için ekip görevlendirildi.
 
 
“Geçmiş olsun...”
Belediye Başkan Vekili Dr. Celal Karakaş, depremin ardından geçmiş olsun mesajı yayınladı. Çanakkale Belediyesi`nde tüm birimlerin görev başında ve hazır olarak bekletildiğini belirten Karakaş; “Bugün (24 Mayıs) meydana gelen ve 6.5 şiddetindeki deprem şehrimizde oldukça yoğun hissedilmiştir. Şuan itibari ile can ve mal kaybı yoktur. Belediyemizin tüm birimleri görevinin başında ve hazır olarak beklemektedir. Böyle bir doğal afetin bir kez daha yaşanmamasını temenni eder, depremin hissedildiği şehirlerdeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım” dedi.
 
Paylaş