havadurum

DEPREM FIRTINASI

2827

 Çanakkale’nin Ayvacık İlçesinde meydana gelen depremler dün de devam etti. Önceki gün sabah saatlerinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem nedeni ile Ayvacık’ın birçok köyünde büyük hasar meydana geldi. Köylerde bulunan birçok ev yıkılırken, çok sayıda hayvan telef oldu. Deprem nedeni ile köylerde can kaybı yaşanmazken, 4 vatandaşın ise yaralandığı öğrenildi. Çanakkale’de korkutan depremler dün de devam etti. Dün sabah saat 05:24’de Ayvacık’ın Gülpınar mevkiinde 5 kilometre derinlikte meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem panik yarattı. Depreme uykuda yakalanan bazı vatandaşlar korku ile sokağa çıktı. Sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından ise dün gün boyunca irili ufaklı çok sayıda deprem meydana geldi. Çanakkale’de merkez üstü özellikle Ayvacık’ın Gülpınar mevkiisinde olmak üzere iki günde 350’nin üzerinde deprem meydana geldi. Meydana gelen 350’nin üzerindeki deprem nedeni ile Çanakkale ve ilçelerindeki vatandaşlar tedirgin olmaya devam ediyor. 

 
Çevre şehirlerden yardım eli
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde geçtiğimiz gün meydana gelen deprem nedeni ile etkilenen vatandaşlara çevre illerden de yardım eli uzandı. İzmir, Bursa, Sakarya ve Bolu’dan arama kurtarma ekipleri ile yardım malzemeleri depremden etkilenen köylere ulaştı. Meydana gelen 5,3 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrasında evleri zarar gören vatandaşların barınma ihtiyacının karşılanması için Bolu’dan 100 adet konteyner gönderildi. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait odun deposunda bulunan 384 konteynerden 100 tanesi İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin koordinesinde Ayvacık’a getirildi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS 110 ekipleri 83 evin hasar gördüğü Yukarıköy’de kamp kurarak yardım çalışmaları yürüttü. Bursa AFAD ekipleri 25 kişilik ekiple deprem bölgesine gitti. Ekipler, 70 çadır, 352 battaniye 10 arama kurtarma personeliyle köylere ulaştı. Sakarya AFAD ekipleri ise 12 arama kurtarma personeli ile birlikte bir yatakhane treyler, bir mutfak, duş ve tuvalet treyleri ile Ayvacık’a ulaştı. 
 
Valilik deprem hakkında bilgilendirmede bulundu
Ayvacık’ta meydana gelen depremin ardından açıklama yayınlandı. Valilikten yapılan açıklamada; “6 Şubat 2017 tarihinde saat 06:52 de Ege Denizi’nde İlimiz Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından Valiliğimiz koordinasyonunda Ayvacık Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, UEDAŞ İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır. Yapılan hasar tespit çalışmalarında 07.02.2017 saat 07:30 itibariyle yapılan tespitlere göre Ayvacık İlçesi Yukarıköy Köyü başta olmak üzere toplam 14 yerleşim biriminde 238 ağır hasarlı konut, 75 hafif hasarlı konut ve 31 ağır hasarlı ahır/depo tespit edilmiş olup, hasar tespit çalışmalarına devam edilmektedir. Meydana gelen depremde can kaybı yoktur. 8 vatandaşımız yaralanmış olup, 5’i taburcu edilmiş, 3’ünün tedavisine devam edilmekte ve hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Deprem bölgesinde 4 Ambulans, 2 UMKE Ekibi ve 1 UMKE Acil Çadır Ünitesi hazır halde görev icra etmektedir. İyileştirme çalışmaları kapsamında; AFAD Başkanlığı ve Kızılay’dan 320 çadır, 1052 battaniye, 700 yatak ve 50 aile mutfak seti gelmiş ve dağıtımı yapılmaktadır. Ayrıca, AFAD Başkanlığından 200 ADET yaşam konteyneri talep edilmiş olup bugün itibariyle Yukarıköy Çadırkent alanına teslim edilmesi planlanmaktadır. UEDAŞ 11 Teknisyen, 3 Sepetli Araç ve 1 Vinç ile Çadırkent alanına 10 adet elektrik direği kurmuştur. Kızılay tarafından, 16 personelle vatandaşlarımızın tüm yemek ve iaşe ihtiyaçları karşılanmaktadır.  AFAD Başkanlığınca biri koordinasyon tırı olmak üzere 14 araç 67 personelle hizmet verilmekte ve tüm çalışmalar koordine edilmektedir. Valiliğimiz koordinasyonunda, ilgili tüm kurumlarımız eşgüdüm içerisinde çalışmakta ve ortaya çıkan ihtiyaçlar anında giderilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
 
Başkan Gökhan inşaatçıları uyardı
Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan, meydana gelen depremlerin ardından Çanakkale’deki inşaatçılara uyarıda bulundu. Çanakkale’nin zemininin alüvyal bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; "Çanakkale`nin biz deprem haritasını yaptırdık. Çanakkale`de bir tek Esenler bölgesinde kayalık zemine ulaşabiliyorsunuz. Onun dışında bütün Çanakkale alüvyal zemin. Bunun en somut örneği yeni yapmaya çalıştığımız Yeşil Belediye Binası`nın bulunduğu alan. Kazdıkça mil çıkıyor. Bazı yerlere delik açıyorsunuz fokurduyor. Orası Çanakkale zemini açısından somut bir örnek. Buralarda inşaat yaparken zeminin sağlamlığına çok dikkat etmek lazım. Bir şey olmaz değil, oluyor çünkü aşağısı kum, fokur fokur kaynıyor. İnşaatçıları, mühendisleri çağırdık dedik ki Çanakkale`nin zemini bu, bilin.  Geniş bir alanda bu kadar derinlikte. Orası 20 metre derinlikte. Hala daha sağlam zemin değil, bitmiyor.  Bu zeminde ne yapılması gerekir, nasıl sağlamlaştırılması gerekir ona da örnek oldu. Bugünkü teknikte her yere, her zemine inşaat yapılabilir. Yeter ki o zemini iyileştir. Neyse gereği yerine getireceksin. Bütün üniversiteler ile çalışıyoruz. ODTÜ, İTÜ, Ege Üniversitesi`ndeki hocalar ile çalışıyoruz. Onların raporlarını alıyoruz. Sonuç itibariyle bu Çanakkale`nin yapılanması için bir örnek olmalı. Çanakkale bir deprem bölgesidir ve ona göre tedbir alınmalıdır" dedi.
 
AKP’li Karadağ deprem bölgesine gitti
AKP Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ da beraberinde İl Başkan Yardımcıları, Ayvacık İlçe Başkanı, Halil İbrahim Engin, Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin, Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş ile birlikte bu sabah Ayvacık’ta medyana gelen depremden etkilenen köyleri ziyaret etti. Depremden evleri etkilenen vatandaşlar ile bir araya gelen Karadağ, devletin tüm imkanları ile vatandaşların yanında olduğunu ve kısa süre içerisinde yaraların sarılacağını ifade etti. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Çanakkale Milletvekilli Ayhan Gider’in yanı sıra AFAD Müdürünün, İl Özel İdare Genel Sekreterinin de deprem bölgesinde olduğunu belirten Karadağ; “Devletimizi tüm kurumları ile bölgede, tek tesellimiz can kaybının olmaması, deprem gibi doğal afetlerde alınabilecek tüm önlemleri dahi alsanız maalesef yine zarar olması kaçınılmaz oluyor. Bizler de bölgeye gelerek vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Yapılabilecekler hususunda çalışmaları başlattık. Konteynırlar ve sıcak yemek ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılmış. Bu gelişmeleri görmek elbette sevindirici. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun, Rabbim beterinden korusun inşallah” İfadelerini kullandı.
 
ÇTSO; “Görevimizi hassasiyetle yerine getirmekteyiz”
Ayvacık’ta önceki gün meydana gelen depremin ardından açıklama yayınlayan ÇTSO Yönetim Kurulu, deprem yaralarının sarılması için sonuna kadar çalışacaklarını belirtti. Açıklamada; “Ayvacık merkezli yaşanan depremlerde can kaybının olmaması tesellimiz olurken, bölgede yürütülen yardım faaliyetlerinde aktif görev almaktayız. Devletimizin Çanakkale’deki en üst makamı olan Sayın Çanakkale Valimizin başkanlığında yürütülen faaliyetlerde görevimizi hassasiyetle yerine getirmekteyiz.  Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın yönetiminde sürdürülen faaliyetlerde Ayvacıklı olan Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Ahmet Selçuk Erdoğan, ÇTSO Yönetim Kurulu tarafından tam yetkili olarak görevlendirilmiştir. Devletimiz her türlü felakette vatandaşına güçlü elini daima uzatmaktadır. Devletimizin gücü ve vatandaşını sahiplenme büyüklüğü Ayvacık’ta da bir kez daha görülmüştür. ÇTSO olarak devletimizin yanında, vatandaşlarımızla el eleyiz. Bu görev ve sorumluluk bilincimizle bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz.  Millet olma bilinci bu tür doğal afetlerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Türk milleti, birbirine yardım eden, zorluklar içindeki komşusuna kol kanat geren dünyaya örnek bir millettir. Ayvacık köylerinde yaşanan yıkımlarda devletimizin kurumları hızla yardıma koşarken, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) olarak biz de bütün imkanlarımızı seferber ettik. Depremden zarar gören vatandaşlarımıza yönelik yürütülen çalışmalarda ÇTSO olarak görev almak kurumsal sorumluluğun ötesinde, insanlık görevimizdir. Türk milleti tarih boyunca sayısız felaketler görmüş, yaşamıştır. Ancak hepsinden de el ele vererek, birbirine sarılarak, destek olarak çıkmayı başarmıştır. Allah daha büyük felaketler vermesin. Can kaybının olmaması en büyük tesellimizdir. Depremden zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor ve kamuoyuna ÇTSO olarak Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın yönetiminde sürdürülen faaliyetlerde sonuna kadar yer alacağımızı duyururuz” denildi. 
 
Jeoloji Mühendislerinden açıklama
Çanakkale Jeoloji Mühendisleri Odası, önceki gün meydana gelen depremin ardından açıklama yayınladı. Önceki gün meydana gelen depremle ilgili teknik bilgilerin verildiği açıklamada; “Çanakkale – Ayvacık – Gülpınar dolaylarında 06 Şubat 2017 Pazartesi günü saat 06.51’de Mw:5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; Çanakkale merkez ve komşu illerden de hissedilmiştir. Daha sonra biri aynı gün saat 13:58’de Mw:5.1 ve biri de 7 Şubat Salı günü saat 05:24’de Ml:5.2 büyüklüğünde olmak üzere magnitüdü 5’den büyük iki deprem daha meydana gelmiş, daha küçük magnitüdlerde artçı depremlerin sayısı 200’ü geçmiştir. Depremler sığ odaklı olup büyük çoğunluğunun odak derinliği yaklaşık 5-7 km dolayındadır. Bölgede Ayvacık ilçesi ile Yukarıköy, Babakale, Bademli, Çamköy, Taşağıl ve Tuzla köylerinde hasarlar olduğu çeşitli kaynaklar tarafından rapor edilmekle birlikte hasar gören yapıların tamamı kırsal bölgeye özgü dayanıksız yığma taş yapılardır. Can kaybı (insan) rapor edilmemiştir. Bilindiği gibi 15 Ocak 2017 tarihinde de Gülpınar-Ayvacık (Çanakkale) ‘da yerel saat ile 01:38’de aletsel büyüklüğü Ml=4.8 (Mw=4 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmişti. Bu depremin de odak derinliği yaklaşık 6 km civarında idi. 15 Ocak 2017 tarihinde başlayan depremler ile 6 Şubat tarihinde başlayan depremlerin aynı bölgede olduğunu ve muhtemelen kuzeybatı doğrultulu bir fay üzerinde meydana geldiğini göstermektedir. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından belirlenen fay düzlemi çözümleri de depremin kuzeybatı doğrultulu normal bir fay düzlemi üzerinde olduğunu işaret etmektedir. Gerek 15 Ocak 2017 ve gerekse 6 Şubat 2017 Tuzla depremleri güneydoğuda Edremit Fay Zonu ve batıda Bababurnu pull-apart havzasını (Yaltırak 2012) batıdan sınırlayan Babakale Fayı arasında bulunmaktadır. Bu durum depremlere neden olan kuzeybatı doğrultulu fayın Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan normal fay çözümü ile birlikte değerlendirildiğinde depremlerin doğrultu atımlı sağ yönlü Edremit fayının sağa sıçrama yaptığı bölgede oluşan yaklaşık 30km uzunluğundaki bir normal faya bağlı olarak geliştiği söylenebilir (Şekil 3’de Tuzla Fayı). Bu model Yaltırak (2012) tarafından Babakale Havzası için önerilen tektonik model ile önemli oranda uyum içerisindedir ve Tuzla jeotermal sahasının tektonik yapısı da buna bağlı olarak gelişmiştir” denildi. 
 
“Komşu fay segmentlerini tetikleyebileceği unutulmamalıdır”
Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada; “Bu itibarla 15 Ocak tarihinden beri 3 adet magnitüdü 5 üzerinde ve 14 adet de 4 ila 5 arası büyüklükte olmak üzere toplam 300 üzerinde deprem bir aydan kısa bir sürede Tuzla Fayı üzerinde meydana gelmiştir. Kuzeybatı doğrultulu Tuzla Fayı üzerindeki bu depremlerin doğrultu atımlı sağ yönlü Babakale ve/veya Edremit Fayını harekete geçirme ihtimali vardır. Bu durum önümüzdeki günlerde Edremit fayı üzerindeki sismik aktivitenin dikkatle izlenmesini gerektirir. Sonuç itibariyle; 6 Şubat sabahından itibaren meydana gelen depremler ile 15 Ocak 2017’de meydana gelen depremler aynı bölgede ve benzer karakterdedir. Bu durum depreme neden olan fay sisteminin aktivitesini sürdürdüğünü göstermektedir. Aynı fay sistemi üzerinde daha büyük yıkıcı deprem (M>6) beklememek gerekir. Ancak bu tür depremlerin komşu fay segmentlerini tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Çanakkale ve yöresinin 1. Derece Deprem Kuşağı içinde olduğu bilinen bir gerçektir. Bu itibarla bu ve benzeri büyüklükteki depremlerin bölgemiz için olağan olduğunu düşünmemiz gerekmekle birlikte daha büyük depremlere karşı yerel ve merkezi yönetim birimlerimizin planlama ve denetimlerinde azami hassasiyet göstermeyi elden bırakmamaları gerektiğini hatırlatmayı Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği olarak görev biliriz” ifadeleri kullanıldı.
 
“Artçıların bu büyüklükte olması benim beklentilerim içinde değildi” 
Dün sabah meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamada bulunan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümünden emekli olan deprem bilimci Prof. Dr. Doğan Perinçek ise; “Bu sabah 5.24 te 5.3 büyüklükte ve 5 km derinlikte bir artçı daha yaşadık. Artçı depremlerin büyüklükleri 2 ler dolayına inmişken tekrar 5.3 büyüklüğünde artçı deprem oldu. Şu sıralarda 3 büyüklüklerde artçılar devam ediyor. Dün ve bu gün olan 5.3 büyüklükteki artçılar çok sık gördüğümüz bir durum değil. Artçıların bu büyüklükte olması benim beklentilerim içinde değildi ve normal de değil. Yanıldım, sanırım çok kimse yanıldı” dedi.
 
Prof. Dr. Ercan’dan uyarı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Çanakkale`deki 5.3`lük depremin artçı sarsıntısının 5.0 büyüklükte olmasının kendisini ürküttüğünü söyledi. Bundan sonrası için iki seçenek olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Birinci seçenek yaklaşık bir hafta artçı depremler sürecek ve dinecek. İkinci seçenek ise 6.0- 6.5 büyüklüğünde daha büyük bir deprem olabilir. Bu bölgeyi 8 aydır gözlem altına almıştık. Ayvacık, Babakale kırıkları boyunca deprem yığılması olmuştu. Bu deprem yığılması yeni yılla birlikte artış gösterdi. Büyük artış gösterince deprem bilimci arkadaşlarla irdeledik. Kuzey Anadolu kırığının güney kolunun en batı ucu hemen Midilli`ye doğru sarkan bölümünde deprem burada oldu. Bu sabah ilk olarak 5.5 olarak verilen deprem, daha sonra 5.3 olarak revize edildi. Az önce olan deprem (saat 13.58`deki) ise 5 büyüklüğünde gerçekleşti. Daha büyük depremlerin artçısı 5.0 olabilir, 5.3`lük depremin artçısı 5.0 olmaz. Bu gösteriyor ki buradaki gerginlik yığılımı büyük. Jeofizik bilimcisi olarak artçı depremi olağanüstü karşıladım. Çok ender olur bu durum. Orta bir depremden, sonra büyük bir depremin olması çok düşüktür. Bu durumu kritik hale soktu. Biraz daha çekindim. Umarım daha büyük bir deprem olmaz" dedi.

“Artçı depremin 5 olması ürkütücü”
Çanakkale’deki meydana gelen tablonun korkutucu olduğunu ifade eden Ercan; "Bundan sonra her türlü olasılık açık. Gelecek bir hafta çok önemli. Daha büyük bir deprem 6- 6.5 deprem olabilir. Olursa aynı kırık boyunca olur. İyi olasılık daha küçük sarsıntılarla dinip gider. Bu son artçı ile ciddi bir durum gösterdi. Ürküttü. Sabah açıklama yapmıştım. Ardından deprem bekliyordum ama bu kadar büyüğünü değil. Gerginliğin büyük olduğu ortaya çıktı. Midilli`ye doğru sarktı. Ege`yi böylece etkisi aldı. Gerginliğin yüzde 75`i Midilli Körfezi ve Zeytinbağ Kavşağı`nda bir artış olması gerekiyor. Midilli`nin önünde 7.2`ye varabilir. Bu onun öncüsü değildir. Ama oradaki zaten birikmekte olan gerginliğe katkıdır. Kırılan Türkiye`nin en batı ucudur. Dün öncü depremlerini yaptı. Bugün depremini 5.5 büyüklüğünde yaptı. Daha sonra artçı depremleri 4.6 ve 5 üretti. Artçı depremin 5 olması ürkütücü. Depremi İzmir`de yaşadım. 12 ile 14 saniye sürdü. İzmir`de çok şiddetli hissedildi" dedi.
 
İ. Melih Gökçek’ten tepki çeken yorum
Daha önceki açıklamaları ile birçok tepki toplayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek’,n sosyal medyadan deprem ile ilgili yaptığı yorum yine tepkilere neden oldu. Gökçek twitter hesabından yaptığı yorumda; “Çanakkale’de bugün ciddi bir deprem oldu. Araştırdım. Civarda sismik araştırma yapan bir gemi varmış. Bu geminin ne araştırdığı ve hangi ülkeye ait olduğu acilen çözülmeli. Ben kim ne derse desin olası bir depremin suni olarak yapılacağından endişe taşıyorum. Mutlaka araştırılmalı ve kamuoyuna açıklanmalı. Tesla’yı öğrenirseniz ne demek istediğimiz çok daha iyi anlayacaksınız. Hatırlarsanız, TV’lerde Ağustos’ta deprem olacağını FETO’nun ağzından vermiştim. Amaç o tarihte olacak bir depremle Mehdiliğini ilandı. Olayı ifşa etmemiz o tarihte oyunu bozdu. Şu anda Türkiye’ye vurulmak istenen darbe, İstanbul civarında bir depremle Türkiye’yi ekonomik çöküntüye uğratmak. Bazıları olayı alaya alsa da önemsiyorum. İstanbul, Marmara ve Çanakkale civarında tüm denizaltılar ve büyük teçhizatlı gemiler kontrol altında tutulmalı” ifadelerini kullandı.
(Oya Koyuncu -Seçkin Sağlam -Şenol Güven - Zeynep Kocaman)
Paylaş