havadurum

Deprem çadırlarında yangın önlemleri alınmalı

351
Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremde 30 bini geçkin yurttaş yaşamını yitirdi. On binerce vatandaşın evsiz kaldığı doğal afetin ardından, depremin vurduğu 10 il, çadır kente dönüştü. Olası bir yangın riskine karşı çadır kentlerde önlemler alınmaına ilişkin Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan ve Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce açıklamada bulundu.
 
"Kaçış yolu açık olmalı"
Uçan, kış mevsimi nedeniyle çadır kentlerde yangın riskine değinerek, "Her deprem çadırı dışına olası bir yangın başlangıcını söndürmek için mutlaka bir kova su bulundurulması gerektiğini ifade etti. "Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalıdır. Çadır içinde ve dibinde kesinlikle sigara kullanılmamalıdır" uyarısında bulunan Uçan, çadırlarda çocukların başıboş bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, "Çadır dışına kaçış yolu her zaman açık tutulmalı ve engel bulunmamalıdır. Afet çadırları yangına dayanıklı malzemelerden imal edilmelidir. Çadır içlerinde mümkün mertebe kolay yanıcı, alevlenici malzeme bulundurulmamalıdır" diye belirtti.
"Soba ve ateşli aletler nitelikli sabitlenmeli"
Deprem sırasında olası yangın risklerine dikkat çeken Öğretim Görevlisi İnce, bu riske karşı önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, "Soba ve benzeri ateşli aletler daha nitelikli sabitlenmelidir. Sanayi tesislerinde kullanılan yanma prosesleri deprem sarsıntısı ile otomatik durdurulacak şekilde sistem geliştirilmelidir. Deprem bölgesinde olası başlayabilecek çok sayıda yangın için itfaiyenin yetersiz kalacağı dikkate alınarak halkın kendisinin söndürebileceği imkânlar oluşturulmalıdır" sözlerine yer verdi.

"Şebeke elektriği sarsıntısı sensörü ile otomatik olarak kesilmeli"
İSG uzmanı İnce, deprem sarsıntısı sensörü ile doğalgaz vanasını otomatik kapatan sistemin tüm kullanıcıları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak "Aynı şekilde şebeke elektriği, yangınlara sebep olmaması için deprem sarsıntısı sensörü ile otomatik olarak kesilmelidir." diye konuştu.
(Nevin Yüksel) 
 
Paylaş