Deniz Zaferi coşkusu

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 98`inci yıldönümü etkinlikleri Çimenlik Kalesi`nde düzenlenen törenle başladı. Törende 2011 yılında Mardin`de şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Sadık Güllü`nün oğlu Serhat Çağrı Güllü ve 2010 yılında Tunceli`de mayına basarak gazi olan Piyade Er Ziya Berkit Öner`e Devlet Övünç Madalyası takdim edildi.

580
 
 
 
Törene, Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, askeri erkan, gaziler, daire amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna; “Takvimler 18 Mart 1915 Perşembe gününü göstermektedir. Deniz çırpıntılı, Mart ayının kurşuni günlerinden biri Çanakkale Boğazı`nda dünyanın en çetin savaşlarından biri yapıldı ve büyük bir zafer kazanıldı. Birbiriyle hiç de denk olmayan iki kuvvetin çarpışmasından doğan bu zafer, araç bakımından fakir, fakat göğsü iman ve memleket sevgisiyle dolu Türk’ün Zaferi’dir. Bu zafer, dünyanın en güçlü kuvvetlerini temsil eden, en korkunç ve en modern silahlarla donatılmış bir donanmaya karşı, taş ve toprak tabyalar arkasında, mermileri karşı tarafa zor ulaşan köhne toplar ve bir günlük atışa bile yetmeyecek cephane ile Türk Kahramanları`nın kazandığı bir zaferdir. Burada, bir tarafta çelik kalkanlar arkasına gizlenmiş öldürücü silahlar, öbür tarafta vatan aşkını çelikten daha kuvvetli bir kalkan yapan kahramanlar çarpıştı. Ve son zafer, dişini tırnağına takmasını bilen, ocağını ve toprağını savunan Türk Milleti`nindi” dedi.
 
“Çanakkale’nin gerçekten geçilemeyeceğini anlamışlardır”
Vali Tuna sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Vatan savunmasını destanlaştıran bu efsanevi zafer, düşmanın iki büyük zırhlısının ağır hasarı, 3 yardımcı gemisinin torpillenerek karaya oturması ve filolarının yarısını kaybetmesiyle sonuçlanan bu şok yenilgiye karşın, Çanakkale’nin geçilemeyeceğini kabul edemeyen İtilaf Kuvvetleri 25 Nisan 1915 ‘de başlattıkları kara çıkartmaları ile Gelibolu Yarımadasını geçmeye çalışmıştır. Tarihe Çanakkale Savaşları olarak geçen, savaş literatüründe taktik olarak tanımlanamayan efsanevi muharebelerle bir devler ülkesini, bir kahramanlar ordusunu ve tarihin en büyük dehasını tanıyarak verdikleri büyük kayıplarla Çanakkale’nin gerçekten geçilemeyeceğini anlamışlardır. Zafer Haftası olarak 12-24 Mart tarihleri arasında Çanakkale Valiliği, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, 18 Mart Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı III. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile değerli Çanakkale halkı gururla, coşkuyla, sevgiyle şehitlerini yad edecek, Şehitler Diyarı Çanakkale’mize gelecek konuklarımızla birlikte Çanakkale Ruhu bir kez daha coşkuyla yaşanacaktır. Ayrıca Devlet Övünç Madalyalarını şehit yakını ve malul gazimize tevdi edeceğiz. Vatan savunması ve kutsal görevlerini yerine getirmek için canlarını, bedenlerini siper eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.” Yapılan konuşmanın ardından Vali Tuna`nın, Mardin`de şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Sadık Güllü`nün oğlu Serhat Çağrı Güllü ve Tunceli`de mayına basarak gazi olan Piyade Er Ziya Berkit Öner`e Devlet Övünç Madalyasını takdim etmesiyle tören sona erdi. Çimenlik Kalesi`nde düzenlenen törenin ardından Vali Güngör Azim Tuna ile beraberindeki protokol üyeleri, `Deniz Zaferi Haftası Halk Yürüyüşü`ne katıldı. Çimenlik Kalesi`nden başlayan yürüyüşü İskele Meydanı`nda sona erdi.
 
9 bin 800 genç şehitlikte buluşuyor
Çanakkale Deniz Zaferi`nin 98. yıldönümü nedeniyle organize edilen `98. yılında 9800 Genç Şehitlikte Buluşuyor` isimli proje kapsamında protokol imzalandı. Gestaş`a ait alanda gerçekleştirilen protokol imza töreninde öğrencilerden oluşan mehteran bölüğü gösteri yaptı. Törende konuşan Vali Güngör Azim Tuna, proje kapsamında 9 bin 800 gencin şehitlikleri gezeceğini belirterek; “Bir ülkede tarih bilincinin oluşması, tarihi bilgilerin sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılması ancak gençleri tarihi bilgi ve belgelerle buluşturmak, tarih yazanlarla tanıştırmakla mümkün olabilir. Bu bağlamda dünya savaş tarihinde bir dönüm noktası olan Çanakkale Savaşları`nda kahramanca inancın, vatan sevgisinin, milli birlik ve bağımsızlık uğruna canlarını hiç tereddüt etmeden veren aziz şehitlerimizin meftun olduğu şehitliklerimizin yarınlarımızın güvencesi olan gençlerimiz tarafından ziyaret edilmesi; milli mücadele yolunda temel taşı niteliğindeki başlı başına bir dram, başlı başına bir destan, başlı başına bir utku olarak muhteşem bir zafer abidesi gibi duran Çanakkale’nin öneminin daha iyi anlaşılabilmesi ve daha iyi algılanabilmesi için atılmış büyük bir adımdır” dedi. Yapılan konuşmanın ardından 9 bin 800 gencin şehitliklerde buluşacağı projenin protokolü imzalandı. Vali Güngör Azim Tuna, bir süre sohbet ettiği öğrencileri Gelibolu Yarımadası`nda bulunan şehitlikleri gezmek üzere uğurladı.
Paylaş