Deniz ve Çetin’den ortak mesaj; "Tarım ve üretim önceliğimizdir"

Çanakkale Ticaret Borsası’nın 2025 yılı Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, sektörün güncel sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı kapsamlı bir oturumla tamamlandı.

788

Çanakkale Ticaret Borsası, 2025 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısını yoğun gündemle gerçekleştirdi. Tarım, hayvancılık, finansmana erişim ve iklim değişikliğinin etkilerinin ele alındığı toplantıda; bölge ekonomisini ilgilendiren stratejik başlıklar masaya yatırıldı. ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz'in önemli değerlendirmelerde bulunduğu toplantıya meclis üyeleri, genç girişimciler kurulu temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Borsa yetkilileri, üreticilerin desteklenmesinin ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. 30 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 17.00’de gerçekleştirilen Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Meclis Toplantısı; Meclis Başkanı Birol Çetin’in başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Emrah Kuru, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla düzenlendi.

İklim değişikliği ve tarım uyarısı

Açılış konuşmasında Meclis Başkanı Birol Çetin, son dönemlerde etkisini artıran iklim değişikliği sorunlarına dikkat çekti. Özellikle tarımsal sulamada verimliliğin artırılması gerektiğini vurgulayan Çetin, "Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi ile su kullanımında yüzde 60’a varan tasarruf sağlanabiliyor. Bu da daha yüksek tarımsal verim anlamına geliyor" dedi.

Zirai don olaylarına da değinen Çetin, bu gelişmenin gıda enflasyonunu tetikleyebileceğine dikkat çekerek, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.

TOBB istişare toplantısının yansımaları

Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında düzenlenen Marmara Bölgesi İstişare Toplantısı’na katıldığını belirterek, küresel ticaret savaşlarının Türkiye ekonomisine etkilerini, iş dünyasının beklentilerini ve bölgesel sorunları gündeme aldıklarını aktardı.

Deniz, Çanakkale özelinde üç temel sorun üzerinde durdu. Finansmana erişim zorluğu, Zirai don felaketinin etkileri, Artan girdi maliyetlerinin emek yoğun sektörlere etkisi ana başlıklardan oluştu. Özellikle finansmana erişimin kolaylaştırılması ve maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini belirten Deniz, "Reel sektörün güçlü kalabilmesi için krediye ulaşım sorunu çözülmeli" dedi.

Tarım ve emek yoğun sektörlere destek çağrısı

Zirai don nedeniyle birçok ürünün zarar gördüğünü ifade eden Abdullah Deniz, doğru hasar tespitlerinin zamanında yapılmasının üreticiler açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, tekstil ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörlerde ihracatın zorlaştığını vurgulayarak bu alanlara ek desteklerin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Depreme hazırlık mesajı; “Güvenli şehirler şimdi!”

Toplantıda ayrıca Türkiye’nin deprem gerçeği de gündeme geldi. Başkan Deniz, her il ve ilçenin afete hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Depreme dayanıklı yapılar ve şehirler için hemen harekete geçmeliyiz" uyarısında bulundu.

Lisanslı Depo ve TDİOSB Projeleri masada

Toplantıda Marmara ÜPAK A.Ş.'nin 2024 yılı mali genel kuruluna ilişkin gelişmeleri de aktaran Deniz, şirketin faaliyet raporu ve projeleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Ayvacık TDİOSB’deki yatırımlar, altyapı çalışmaları ve yatırımcı başvurularının sürdüğünü söyledi.

Zeytinciliğe lisanslı depo desteği geliyor

ÇTB Başkan Yardımcısı Sinan Erdoğan ise Edremit Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan istişare toplantısına katıldığını belirtti. Balıkesir’de kurulması planlanan Lisanslı Depo A.Ş.’nin önemine değinen Erdoğan, bu projenin özellikle zeytin ve zeytinyağı üretiminde kaliteyi ve rekabet gücünü artıracağını ifade etti. Lisanslı depoculuğun ürün kalitesinin korunmasında, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik gibi kriterlerde ciddi katkılar sağlayacağı belirtildi.

Mart ayı faaliyetleri paylaşıldı

Toplantının son bölümünde, Çanakkale Ticaret Borsası’nın Mart ayı faaliyetleri meclis üyelerine sunularak bilgi paylaşımında bulunuldu. Bölgesel kalkınma, üyelerin sektörel sorunları ve çözüm önerileri çerçevesinde karşılıklı fikir alışverişi gerçekleştirildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş