Deniz turizmi yönetmeliği uygulamalarına düzenleme
Resmi Gazete'de, Deniz Turizmi Yönetmeliği Uygulama Tebliği yayımlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Deniz Turizmi Yönetmeliği Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile 'Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliğinin' uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlendi. Tebliğe göre, deniz turizmi tesisleri için turizm yatırımı ve turizm işletmesi belgesi ve özel deniz turizmi araçları için turizm işletmesi belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden Bakanlığa yapılacak. Özel deniz turizmi araçları dışındaki deniz turizmi aracı turizm işletmesi belgesi talepleri, istenilen belgeler ile birlikte yazılı olarak Valiliklere (İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri) yapılacak.
Müşterek imza ile temsil yetkisinin bulunduğu durumlarda, kişilerden birinin üzerinden yapılacak başvuruda tüm yetkililerin ortak imzasını taşıyan başvuru dilekçesinin de başvuruya ekleneceği belirtilen kararda "Birden fazla gerçek veya tüzel kişinin, tüzel kişiliği haiz olmayan bir ortaklık yapısı ile yapılan belge taleplerinde; her bir ortağa ilişkin gerekli belgeler ile birlikte Bakanlık nezdinde temsil ve ilzama yetkili ve Bakanlığa karşı sorumlu olan ortağın/ortakların belirtildiği sözleşme de başvuruya eklenecek. Belgelerin yabancı dilde olması durumunda, tercümeleri yeminli tercümanlar tarafından yapıldıktan sonra başvuruya eklenir. Usulüne uygun yapılmayan başvurular değerlendirilmeye alınmadan başvuru sahibine iade edilecek" ifadesine yer verildi.
E-devlet üzerinden başvuru yapılacak
Turizm yatırımı belgesi taleplerinde gerekli belgelerin de e-devlet üzerinden bakanlığa başvurulacağı aktarılan kararda, gerekli belgeler; "Deniz turizmi tesisinin gerçekleştirileceği kara alanına ilişkin tapu, yatırımın kamu taşınmazı üzerinde yapılması durumunda; tahsise ilişkin ilgili kurum veya kuruluşun ön izin yazısı, irtifak hakkı ve/veya kullanma izni gibi belge, tesisin denizde bağlama ve karada park kapasitesini belirten ilgili kurumdan alınan yazı, kara alanında ve denizde yapılacak yapıların mahal adlarını ve kapasitelerini belirten tesis tanıtım raporu" diye sıralandı.
Mega yat faaliyetinden önce bakanlığa yazılı olarak başvurmalı
Boyları 39 metrenin üzerinde olan yabancı bayraklı ticari yatlar, Türk karasularında faaliyetlerine ilişkin izinlere yer verilen kararda, gerekli belgelerin faaliyetinden önce bakanlığa yazılı olarak başvuracağı vurgulandı. Gerekli belgeler şu sırayla aktarıldı: "Yatın ülkemizde ticari faaliyette bulunacağı sürenin belirtildiği dilekçe. Yata ait sertifika, Yata ait sigorta poliçesi, Şirketin yetkilisi veya yetkili temsilcisine ilişkin belge, Türkiye'de işlem yapmak üzere yetki verilen kişiye ait yetki ve kimlik belgesi örnekleri."
Kararda, yapılan inceleme sonucunda evrakları uygun görülen başvuruların her yıl bakanlıkça belirlenen sosyal ve teknik altyapıya katkı payının ödenmesi isteneceği ifade edildi.
Yabancı deniz araçlarının katkı payı bakanlıkça belirlenecek
Kararda ayrıca; yurtdışından yolcusu ile gelen yabancı bayraklı ticari yatların katkı payının bakanlıkça her yıl metre boyuna göre belirlendiği, bu yatların seyrine, altyapı hizmetlerine katkı payının Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğüne ödendiğine ilişkin belgenin seyir izin belgesi işlemleri aşamasında Liman Başkanlığına ibrazı koşulu ile izin verildiği aktarıldı.
(Haber Merkezi)