"Deniz ekolojisi" farkındalığı

241
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Tic. A.Ş. ortaklığında Gestaş personeline yönelik Fakülte akademik personeli tarafından "Deniz Ekolojisi" farkındalık eğitimi gerçekleştirildi. "Denizlerimizi Koruyalım, Birlikte Yaşatalım" sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Dr. Öğretim Üyesi Seçil Acar ve Öğretim Görevlisi Pınar İşmen tarafından Fakülte binasında yapılan eğitim programında, geri dönüşüm, evsel atık azaltma, çevre kirliliği ve deniz temizliği konusunda bilgiler katılımcılara aktarıldı. Deniz Ekolojisi konularında bilgi, beceri ve farkındalık kazandırmanın amaçlandığı eğitim sonunda, katılımcılara eğitim değerlendirme sınavı uygulandı. Değerlendirme sonunda başarılı olan katılımcılara Fakülte tarafından sertifika takdim edilecek. İlki Gestaş ofis personeliyle gerçekleştirilen "Deniz Ekolojisi" farkındalık eğitimi, il genelinde farklı zamanlarda tekrar edilerek daha geniş kitle ve kurumlara yayılması proje kapsamında hedefleniyor.
 
"Deniz kirliliğinin yüzde 80`ı karasal kaynaklı" 
Eğitimin ilk bölümünde Dr. Öğretim Üyesi Seçil Acar, katılımcılara deniz kirliliğine neden olabilecek unsurlar, deniz kirliliği kaynakları ve kirlilik çeşitleri hakkında bilgiler verdi. Çanakkale`de yaşayan vatandaşların temas halinde olduğu Marmara Denizi`nin en fazla kirliliğe maruz kalan sular olduğunun altını çizen Acar, geçtiğimiz yıllarda korkutan müsilaj probleminin çevreye verdiği zararlar konusunda bilgiler aktarıldı. Eğitimde, deniz kirliliğinin yüzde 80`inin karasal kaynaklı olduğu belirtilirken, bireysel olarak kişilere büyük sorumluluklar düştüğü, geri dönüşümün teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı. Eğitimin devamında göllerde, denizlerde ve akarsularda bulunan, fotosentez ile üretilen oksijenin büyük çoğunluğunu sağlayan fitoplanktonik organizmalar, mikroskop yardımıyla katılımcılara gösterildi. 
 
Canlı türleri incelendi 
Eğitimin ikinci bölümünde ise, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi içerisinde yer alan "Piri Reis Deniz Özel Müzesi" ziyaret edildi. Müzenin oluşturulmasında emeği olan Öğretim Görevlisi Pınar İşmen tarafından katılımcılara deniz ekolojisi içerisindeki canlı türleri hakkında bilgiler verildi. Deniz ekosistemi içerisinde yer alan canlıların fiziksel özellikleri aktarılarak ne kadar derinlikte yaşadıkları, ne gibi özelliklere sahip oldukları gibi bilgiler sunuldu.
(Nevin Yüksel)
Paylaş