Gazeteciler, 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, İstanbul Gazeteciler Sendikası binası önünde toplanarak, valiliğe kadar yürüdüler. Gazeteciler Sendikası da aynı gün yaptığı toplantıda, patronların üç günlük boykotları süresinde, ‘Basın’ adlı bir gazete yayınlama kararı alarak, 11, 12, 13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini çıkardılar. O tarihten sonra 10 Ocak, ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlandı. Ancak, 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak, 10 Ocak tarihi, ‘Bayram’ olmaktan çıkarıldı ve ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaya devam etti. Çanakkaleli siyasiler de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayınlayarak, gazetecilerin gününü kutladılar. AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve İyi Parti Kepez Belediye Başkan adayı Gökhan Bayram, gazeteciliğin önemine değindi.
“Güçlü gazeteci, güçlü basın kuruluşunun, güçlü basın kuruluşları da güçlü demokrasinin tesisini sağlamaktadır”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; “Türk basını, demokrasimizin kesintiye uğradığı, vesayet dönemlerinde baskılara maruz kaldı. İktidara geldiğimiz günden itibaren basın organlarımızın daha refah bir seviyeye ulaşması için bir çok reformu hayata geçirdik. Kamuoyunun eksiksiz, tarafsız, doğru bilgilendirilmesi ve vatandaşların haber alma hakkının korunmasının, demokrasinin işlerliği açısından hayati öneme sahip. Güçlü gazeteci, güçlü basın kuruluşunun; güçlü basın kuruluşları da güçlü demokrasinin tesisini sağlamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyor, görevlerini yaparken vefat eden basın mensuplarına Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
“Gazeteciler, kaygısız kalem tutabildiklerinde demokrasiden bahsedebileceğiz”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek; “Bir ülkede demokrasi olup olmadığını anlamak için çok önemli birkaç ölçüt vardır ki bunlardan biri de ifade ve basın özgürlüğüdür. Bu özgürlük yönetenler için değil, halk için, halkın doğru bilgilenmesi için vardır. Halkın doğru haber almasının sağlanması konusunda yönetenlere büyük sorumluluklar düşmektedir. İktidar sahipleri, ifade ve basın özgürlüğünün yaşama geçmesi için azami özen göstermek zorundadır. Oysa ülkemizde iktidar, basına ‘ya bendensin ya da yok olacaksın’ mantığıyla yaklaşmakta, eleştiriye tahammül edememekte, kendisi gibi düşünmeyenlere ‘terörist’ dahi diyebilmektedir. Böyle bir ortamda özgür düşünce, demokrasi gelişebilir mi? Gazetecinin özgür olmadığı bir ülkede, kimse özgür değildir. Freedom House 2018 Dünya Özgürlükler Raporunda, Türkiye maalesef ‘özgür olmayan’ ülkeler içerisinde yer almaktadır. Gazetecilerimiz, işten atılma korkusu, hedef gösterilme, tehdit edilme kaygısı olmadan kalem tutabiliyorsa, o zaman Türkiye’de demokrasiden bahsedebileceğiz. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve yaşamını kalemine, özgür düşünceye adamış gazetecilerimizi saygıyla anarken, basın mensuplarımızın hak ettikleri özgürlük ortamında mesleklerini icra edebilecekleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini kutlamalarını dilerim.
“Türk basını, geçmişten bugüne ülkenin gelişmesine değerli katkılarda bulunmaktadır”
AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Ülkemizdeki basın kuruluşlarının, toplumsal sorumluluk bilinciyle yaptıkları ve yapacakları objektif, ilkeli, dürüst, sorumlu, bilinçli ve duyarlı çalışmaların her alanda hedeflenen başarılara ulaşmamızda çok büyük katkılar sağlayacaktır. Yazılı ve görsel boyutu ile sosyal medya ve internet gazeteciliği alanında da ciddî bir ilerleme içinde olan Türk basını, geçmişten bugüne ülkenin gelişmesine değerli katkılarda bulunmaktadır. Basının bir güç olarak bu seviyeye gelmesinde en büyük pay; şartlar ne olursa olsun fedakârca ve tarafsızca görevlerini yerine getiren, getirmeye çalışan basın çalışanlarımıza aittir. İktidara geldiğimiz dönemden itibaren ileri demokrasi anlayışını tesis etmek, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesi için millet iradesini esas alarak gereken adımları bir bir attık. Hiç kimsenin kimseye tahakküm etmediği, millete tepeden bakılmayan, çoğulcu bir anlayışla karar süreçlerinin işletildiği ve denetlendiği bir anlayışla ülkemizi her alanda 2023 ve 2071 hedeflerine doğru hazırlıyoruz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
“Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında maalesef bugün çok geri durumdadır”
Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar; “Çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temel öğelerinden olan basın, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi yönünden vazgeçilmez bir işleve sahiptir. İletişimin en güçlü kanallarından olan basın, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini duyurmasında etkili bir araçtır. Basın, her zaman ve her koşulda, kamu yararını göz önünde bulundurarak, yansız ve ilkeli habercilik anlayışını benimsemeli, ilkeli yayıncılık anlayışının gereği olarak da gelişmeleri tarafsız bir şekilde halka aktarmalıdır. Ülkemizde iletişim özgürlüğünün önünü açan 212 sayılı yasanın çıkarılışının 58. yılında bugün 142 gazeteci tutuklu bulunmakta, mahkemelerde binlerce dava sürmektedir. Türkiye dünya basın özgürlüğü sıralamasında, ifade özgürlüğü ve bireylerin temel hak ve özgürlükleri kriterlerinde maalesef ki bugün çok geri durumdadır. Bununla birlikte halen gazetecilerin haberlerinden dolayı sıkıntılar yaşadığı, yoğun dış ve içsel sansüre uğradığı, birçok basın mensubunun ciddi ekonomik problemler yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesine bir süreçte halkın bilgilenmesi, kamuoyu adına takipçilik işlevinin gerçekleşmesi, dolayısıyla demokrasinin pekişmesi için gazetecilerin günümüzde daha da önemli olduğunu düşünmekteyiz. Dün olduğu gibi bugünde çalışan gazetecilerimizin yanlarında olduğumuzu bugün vesilesiyle bildirir, taleplerinin biran önce yerine getirilmesini diler, tüm zorluklara rağmen görevini özveri içinde yerine getiren değerli gazetecilerimizin gününü kutlar, meslek hayatlarında mutluluk, sağlık ve başarılar dilerim” dedi.
“Basının görevini yerine getirebilmesinin en önemli şartı, basın özgürlüğünün sağlanmasıdır”
Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu; “Basının sorumluluklarını layıkıyla ifa edebilmesinin en önemli şartı, basın özgürlüğünün sağlanması ve korunmasıdır. Bugün gelişmiş demokrasileri incelediğimizde, basının bu toplumlarda oynadığı etkin ve güçlü rolü görebiliriz. Mesleğin yıpratıcı ve zor şartlarına rağmen dünyanın farklı bölgelerinde, çatışmalarda, savaşlarda, can güvenliklerini de riske atarak haber peşinde koşan gazeteciler gerçekten saygıyı ve takdiri fazlasıyla hak eden bir anlayışla görevlerini yerine getirmektedir” dedi.
“Basın, bir milleti aydınlatmada başlı başına bir kuvvet, bir mektep veya bir rehberdir”
İyi Parti Kepez Belediye Başkan adayı Gökhan bayram; “Merhum gazeteci büyüklerimiz Turhan Narler ve Yaşar Türe’nin yanlarında bulunmuş, çınarımız gazeteci Nejat Tabak’ın beraberinde gazetecilik yapmış, uzun bir dönem ÇOMÜ Basın görevlisi olarak çalışmış, şehrin sokaklarında haber ve reklam koşturmuş bir dönem muhabiri, gazete yazarı ve İYİ Parti Kepez Belediye Başkan Adayı olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Çalışan Gazetecilerin haklarının korunması, durumlarının iyileştirilmesi, basınımızın ayakta kalması Yerel Yönetimin de sorumluluğundadır. Bu anlamda yerel demokrasinin kalesi olan Belediyeler, demokrasinin en önemli enstrümanı olan yerel medyayı desteklemek gibi görevi vardır. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir. Bu basit düzeyde; haber akışının sağlanması, basına layık olduğu özenin verilmesi, reklam ve abonelikle güç verilmesi gibi yöntemlerin yanısıra gerekli tedbirlerin hassasiyetle yapılmasının ötesinde basınımızın daha ileri seviyelere erişmesi için yapılacakları da kapsamalıdır. Kepez Belediye Başkanı olduğum gün, Çanakkale Medyası, kendi bağrından yetişmiş, sorunlarına duyarlı, kendini önemseyen, nezaketle ve ihtimamla yerel yönetim-medya ilişkisini yöneten bir çalışma arkadaşına sahip olacaktır. Merhum gazeteci büyüklerimi saygıyla anıyor, çalışan gazeteciler gününü kutluyorum” dedi.
(Zeynel Yöner)