havadurum

Demokrasi şehitlerimizi şiirlerle, türkülerle andık

Gazeteci ve bilim insanlarının katledildiği ay olarak bilinen Ocak ayı içinde, Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri Çanakkale`de de gerçekleşti. Kent Gönüllüsü Kadınların Uğur Mumcu okumaları, Grup Türkü Yolu`nun söylediği türküler, tiyatro ve sinema sanatçısı Cem Kurtoğlu`nun seslendirdiği şiirlerle adalet ve demokrasi şehitleri anıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Şube yönetim kurulu adına konuşma yapan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Yönetim Kurulu üyesi Aynur Ganiler, “Şimdi Haziran sıcaklığı ile yeni bir yaşam için umutlarımızın varlığı yitirdiklerimizin bize bıraktığı en büyük mirastır” dedi.

866
 
 
 
Ocak ayı içinde katledilen, Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Hrant Dink, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok gibi bilim insanı ve gazeteciler hafta sonu gerçekleştirilen bir etkinlikte anıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından organize edilen, Çanakkale Belediyesi ve kentteki birçok demokratik kitle örgütünün bir araya gelerek destekledikleri etkinlikler Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde gerçekleştirildi. Çanakkale Belediye Başkanvekili Ali Uyanık, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi Yönetim kurulu üyesi Aynur Ganiler, Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Zeki Önder, DİSK Genel İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, BES Şube Başkanı Salih Ersoy, Emek Partisi İl Başkanı Ercan Adsız, CHP Milletvekili aday adayı Muharrem Erkek, CHP Milletvekili aday adayı Ahmet Küçük, Kent Gönüllüsü Kadınlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç yaptı. Bu kadar kalabalık bir anma etkinliğinin, demokrasi ve özgürlük mücadelesi noktasında umut verdiğini ifade eden Koç, bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
 
 
 
“Umutlarımızı hep diri tuttuk”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi Yönetim kurulu üyesi Aynur Ganiler ise konuşmasına, Uğur Mumcu`nun sözleri ile başladı. “Bir toplum böyle çöker işte; Devletin yerini kaba kuvvet alır, susulur. Yasanın yerini din alır, korkulur. Yolsuzluklar, cinayetler birbirini izler, eller, kollar bağlanıp götürülür” diyen Uğur Mumcu`nun sözlerini anımsatan Ganiler, “Ve biz de diyoruz ki; katledilir. Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesi, meslektaşımız, ustamız Uğur Mumcu`yu, aramızdan ayrılışının 22`nci yılında özlem ve sevgiyle anıyoruz. Bu geçen 22 yılda yaşadıklarımız, vicdanlarımızı sızlattı, insanlık değerleri yok sayıldı; aydınlık ve çağdaş değerlerimiz, ortaçağ karanlıklarının dehlizlerinde yok edilmeye çalışıldı. Baskı, zulüm, işkence, faili meçhul cinayetler yaşamımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Fazla söze gerek yok, bugüne kadar çok söyledik, çok yazdık. Ancak tüm bu çağdışı saldırılar karşısında yılmadık, yenilmedik. Bu acılar içinde umutlarımızı hep diri tuttuk, koruduk, yeşerttik” ifadelerini kullandı.
 
 
“O güzel insanları hiçbir zaman unutmayacağız”
Ganiler, konuşmasını “Uğur Mumcu`ları, Hrant Dink`leri, Metin Göktepe`leri, Muammer Aksoy`ları, Bahriye Üçok`ları, Ahmet Taner Kışlalı`ları, Musa Anter`leri, Abdi İpekçi`leri, katleden zihniyet, daha dün Charlie Hebdo mizah dergisine saldırdı. 12 gazeteciyi alçakça katletti. Karanlık gerici güçlerin, aydınlık geleceği yok etmek adına sürdürdükleri saldırılarda aramızdan aldıkları o güzel insanları hiçbir zaman unutmayacağız. Onları unutmamak, barışı savunmaktır. Onlar unutmamak özgürlüğü, kardeşliği savunmak, soykırıma, şiddete maruz kalan halkların sesi olmaktır, özgürce birbirini kucaklayarak, bir arada yaşamaya duyulan özlemi ifade etmektir. Bu ruhu Haziran direnişinde yaşadık. Şimdi Haziran sıcaklığıyla, yeni bir yaşam için umutlarımızın varlığı, yitirdiklerimizin bize bıraktığı en büyük mirastır” sözleri ile tamamladı.
 
 
“Hiç yorulmamalıyız”
Belediye Başkanvekili Ali Uyanık ise konuşmasında Uğur Mumcu`nun geride bıraktıklarının korunması gerektiğini ifade ederek, Uğur Mumcu`nun tüm baskı ve yıldırmalara rağmen yazmaya devam etmesinin ise işine ve mesleğine duyduğu bağlılığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Uyanık, “Bildikleri, yazdıkları, birilerinin hoşuna gitmediği için, sakıncalı görüldü ve en iyi bildikleri yöntem ile katledildi. Faili meçhul cinayetler konusunda kötü bir üne sahip ülkemizde 22 yıldır cinayeti aydınlatılamamış, Uğur Mumcu`nun anısı karşısında boynumuz eğik. Ancak geri bıraktıklarını korumak ve yaşatmak adına başımız dimdik olmalı, hiç yorulmamalıyız” dedi.
 
 
Şiirler ve türküler hep bir ağızdan söylendi
Konuşmalarının ardından Kent Gönüllüsü kadınlar Uğur Mumcu`nun hayatı ve eserleri ile ilgili okumalarını gerçekleştirirken, Grup Türkü Yolu söylediği türkülerle izleyenlerin beğenisini kazandı. Sahneye gelen tiyatro ve sinema sanatçısı Cem Kurtoğlu ise Çanakkalelilerin büyük alkışları ile şiir okumaya başladı. İzleyenlerin büyük bir ilgi gösterdiği Kurtoğlu, okuduğu birbirinden güzel şiirleri, Uğur Mumcu, Metin Göktepe gibi faili meçhul gazeteci ve aydınlar için seslendirdi. Kurtoğlu`nun büyülü sesi, izleyenleri mest ederken, şiirler bittiğinde ise uzun süre alkış aldı.
 
 
Paylaş