havadurum

"Demokrasi kültürü antidemokratik uygulamalarla dayatılamaz"

346
Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, öğretmenlere getirilen `hizmet içi eğitime` dair açıklamada bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında öğretmenlerin hizmet için eğitime alındığını belirten Hacımusalar, öğretmenlerin şikayetlerini dile getirdi. Eğitimin hafta sonu ve zorunlu olarak yaptırıldığını belirten Hacımusalar; "Antidemokratik bir yöntemle öğretmenlere dayatılan "demokrasi kültürünün güçlendirilmesi " eğitiminin demokrasi kültürünün güçlenmesine nasıl katkı sunacağını merak etmekteyiz" dedi. 
 
Hacımusalar açıklamasında; "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konan "Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında ilimizde, Cevatpaşa Ortaokulu ve Atatürk Ortaokullarında görev yapan öğretmen ve idareci arkadaşlarımız 11-12 Eylül (Cumartesi, Pazar) günleri tüm gün olacak şekilde hizmet içi eğitime alınmıştır. Biz Eğitim-sen olarak Demokrasi kavramının ve öğretmen eğitiminin her zaman arkasında olmakla birlikte, adı geçen hizmet içi eğitimle ilgili meslektaşlarımızdan yoğun şekilde gelen şikayetleri kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz" dedi. 
 
Öğretmenlerin şikayetlerini dile getiren Hacımusalar; "1. Hizmet içi eğitim faaliyetleri hafta sonu ya da benzeri tatil günlerinde olamaz. 2. Hizmet içi eğitim faaliyetleri başvuru ve gönüllük esasına dayanır. 3. Bu uygulama anayasanın 18. Maddesine ve 657 sayılı DMK`nın 99. Maddesine aykırıdır. 4. Ayrıca Eğitim Sen`in 31.08.2021 tarih ve 44 numaralı kararı gereği üyelerimiz bu tarz angarya görevleri yerine getirmeme hakkına sahiptirler. Bu bağlamda 11-12 Eylül günlerinde bakanlıkça düzenlenen eğitim faaliyeti öğretmenlere sadece 1 gün önce duyurularak katılımın zorunlu olduğu belirtilmiştir. Eğitim sonunda öğretmenlere "bu faaliyete gönüllü olarak katıldım" ibaresi olan bir belge zorla imzalatılmıştır. Antidemokratik bir yöntemle öğretmenlere dayatılan "demokrasi kültürünün güçlendirilmesi " eğitiminin demokrasi kültürünün güçlenmesine nasıl katkı sunacağını merak etmekteyiz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş