Demirbaş; "Sözleşmeli personele, mazerete bağlı yer değiştirme hakkı getirilmeli.."

838

 Türkiye Kamu-Sen Çanakkale İl Temsilcisi Resul Demirbaş, sözleşmeli istihdamla ilgili değerlendirmede bulundu. Konu hakkında açıklama yayınlayan Demirbaş, kamuda istikrarı ve adaleti sağlamanın tek yolu olduğunu ve çok başlı yapıyı sonlandırmak ve tüm güvencesiz personeli kadroya geçirmek gerektiğini belirtti. sözleşmeli personele, kadrolu memurlarda olduğu gibi mazerete bağlı yer değiştirme hakkının tanınması gerektiğini söyleyen Demirbaş; “Türkiye Kamu-Sen olarak en büyük arzumuz, insan onuruna yaraşır bir iş, bütün kamu çalışanlarının annesi, babası, eşi ve çocuklarıyla bir arada yaşama hakkına kavuşmasıdır” dedi.

 
“Tarafsız bir kamu hizmeti sunumunun personel sistemi ile gerçekleşebilir” 
Uygulamanın beklenilenin aksine, sözleşmeli personel alımının daha da artırılması, idari hizmet sözleşmesi adı altında yeni bir güvencesiz istihdam modelinin ortaya çıkması yönünde gerçekleştiğini belirten Resul Demirbaş; “Daha etkili ve tarafsız bir kamu hizmeti sunumunun, gelecek kaygısı taşımayan, ekonomik, siyasi ve sosyal hiçbir baskı altında kalmayan, sürekli ve güvenceli istihdamı içeren bir personel sistemi ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda kamudaki güvence içermeyen her türlü istihdamın son bulması ve bütün sözleşmeli personelimizin kadroya geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Hatırlanacağı gibi verdiğimiz bu mücadelede, 2011 ve 2013 yıllarında sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle büyük bir başarı kazanmıştık. Bu düzenlemelerden sonra beklentimiz kamuda güvencesiz sözleşmeli personel istihdamı uygulamasının son bulması ve bir daha kamuya sözleşmeli personel alımı yapılmaması yönündeydi. Maalesef uygulama, beklentimizin aksine, sözleşmeli personel alımının daha da artırılması, idari hizmet sözleşmesi adı altında yeni bir güvencesiz istihdam modelinin ortaya çıkması yönünde gerçekleşti” dedi. 

“Karmaşık bir kamu personel sistemi ile karşı karşıyayız”
Kurumlarımızda aynı işi yapan, aynı özelliklere sahip ama farklı farklı statülerde çalıştırılan personellerin sahip olduğu hakların bir diğeri ile aynı olmadığını belirten Demirbaş; “Kurumlarımızda aynı işi yapan, aynı özelliklere sahip ama farklı farklı statülerde çalıştırılan personel bulunmaktadır. Bu çalışanlarımızın hiçbirinin sahip olduğu haklar, bir diğeri ile aynı değildir. Aynı okullardan mezun olup, aynı sınava girdiği halde idarecisi, işvereni, görevi, yaptığı işi aynı ama emeklilik hakları, maaşları, izinleri, bağlı oldukları kanunları farklı olan, çok başlı, çok statülü ve karmaşık bir kamu personel sistemi ile karşı karşıyayız. Kamu kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4/A ve 4/B maddeleri uyarınca, 5393 sayılı gibi farklı mevzuatlara tabi olarak; sözleşmeli, idari hizmet sözleşmesi, kamu dışı sağlık personeli, vekil gibi adlar altında uygulanan çeşitli istihdam modelleri, çok başlı ve karmaşık bir yapının ortaya çıkmasına neden olmaktadır” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş