Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jüri Başkanı Ülkü Altınoluk, Mimar Prof. Dr. Emre Aysu, belediye birim müdürleri ve çok sayıda basın mensubunun yer aldığı toplantıda dereceye giren projeler ile ilgili bilgiler verildi. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’ye kazandırılacak olan proje ile birlikte kentin çehresinin de değişeceğini söyledi. Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda birincilik ödülünün 55 bin TL, ikincilik ödülü 45 bin TL, üçüncülük ödülü 30 bin TL ve mansiyon ödüllerinin ise 10’ar bin TL ile ödüllendirileceğini belirten Başkan Gökhan; “Yıllardır mevcut belediye binasının artık Çanakkale’ye yakışmadığından ve yenilenmesi gerektiğinden bahsederiz. Belediye binasının yenilenmesi için proje yarışmasına çıktık. Önümüzdeki sene kısa bir süreç içerisinde yeni binamızı yapmaya başlayacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Yeni belediye hizmet binasının 20-30 milyon TL’ye mal olabileceğini ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi, bunu yapabilecek kabiliyette ve kapasitedir. Belediye hizmet binası bu kentin ihtiyacıdır. Geldiğimiz noktada klasik dört köşe bir binadan ziyade yarışmayla Çanakkale’yi farklı kılabilecek bir yapı olsun istedik. Maliyet belki klasik yapıdan fazla ama bu binanın kente getireceği katkı, estetik ve mevcut binalara önderlik etmesi açısından önemlidir” diye konuştu.
Altınoluk; “Çanakkale yeni bir platforma daha sahip olacaktır”
Yarışmada dereceye giren ilk 3 eseri değerlendiren Jüri Başkanı Prof. Dr. Ülkü Altınoluk; “Üç gün süren bir çalışmanın ardından birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyon ödüllerini belirlemiş bulunmaktayız. Bu Çanakkale için son derece gurur verici bir tablodur diye düşünüyorum. Çünkü bu süreç başından itibaren bir tartışma ortamında ele alındı. Burada tavsiyemiz yeşil bina olsun istedik. Yani sürdürülebilir bina olmasını istedik. Bu Türkiye’de bir ilkti ve çok zordu. O nedenle kentin alt yapısını oluşturan sivil toplum kuruluşları, Çanakkale Belediyesi ve kent halkı ne kadar övünse azdır diye düşünüyorum. Çünkü bu sonuç sadece Çanakkale ve Türkiye’de değil, bütün dünyada yankı bulacaktır diye düşünüyorum. Çanakkale yeni bir platforma daha sahip olacaktır. Bir yeni çıkış ve ilgi alanına da kavuşmuş olacaktır” diye konuştu.
“Çok özel bir binayı kente kavuşturmuş olacağız”
Yarışmaya katılan projeler için hangi kriterleri baz alarak puanlama verdiklerine de değinen Altınoluk; “Çanakkale’nin varoluş nedeni rüzgardır. Eğer rüzgar olmasaydı Çanakkale’de olmazdı. Bu tema işleyen projede önemli bir kriter. Rüzgar enerjisinin ekolojik yapıda değerlendirilmesi teması üzerine oturtulmuş bir projedir. Bunun yapısal formatı ve dinamizmi hem bir enerji kaynağı hem de bir simgesel anlam taşımaktadır. Yani binlerce yıldır öteye giden Çanakkale markasının bir sembolü olarak buraya taşınacaktır diye düşünüyorum. Bu yapının en önemli özelliğinden bir tanesi de sosyal ortam ortaya çıkarmasıdır. Açık meydanlarının 3 kademeli olarak bu alanda yer almış olması, yönü çok iyi kullanmış olması ve ekolojik yapı kriterlerine puanlamaya baktığımız zaman son derece yatkın olmasıdır. Çanakkale’nin sosyal ortamını ve yeşilini zenginleştirmek için çok özel bir platform oluşturmaktadır. Yağmur sularının yeşil ile bütünleşmesi, toplanması ve bunun değerlendirilmesi bir habitatın sürdürülebilir olması halk bahçesinden belediyeye doğru yeşilin sürekliliğinin sağlanması, mekanların gün ışığına yönelik olarak tasarlanması, binada küf ortamını oluşturacak son derece sağlıksız hacimlerden arındırılmış olması, rüzgarın içe alınıp kullanılmış olması, yerüstü güneş ve yer altı enerji kaynaklarının bu binada kullanılmış olması gibi özellikler bu projeyi birinci seçmemizin ana nedenleri oldu. Şüphesiz bütün projeler son derece ciddi bir emek ürünleri” dedi.
Ödül dağılımı
Yeşil Bina projesini belirlemek için puan veren Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Prof. Dr. Emre Aysu, Prof. Dr. Harun Batırbaygil, Prof. Dr. Orhun Köksal ve Mimar İsmail Erten’den oluşan seçici kurul üyeleri, 20-22 Kasım tarihleri arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda yarışmada dereceye giren projeler belirlendi. Yarışmaya katılan 38 projeden 3’ü dereceye girerken, 5 projede mansiyon ödülüne layık görüldü. Seden Cinasal Avcı, Ramazan Avcı, Ebru Can, Kenan Bilhan, Osman Ali Ünsal, Ekrem Evren, Kemal Güravşar, Kemal Emin ve Esra Ekincioğlu’ndan oluşan ekip projede birincilik ödülüne layık görülürken, ikincilik ödülü ise Yakup Hazan, İdil Ayçam, Mehmet Kılıç, Abdullah Bilgin Koray Yücesoy, Ömer Gülkal’dan oluşan ekibe verildi. Ömer Selçuk Baz, Cenk Yoldaş, Ece Özdür, Lebriz Atan, Ege Battal, Ozan Elter, Cenk Kurtel, Mehmet Yılmaz, Kemal Ovacık, Berk Türkel, Ömer Moltay ve Cihan Poçan’dan oluşan ekip de üçüncülük ödülünü elde etti.