"Değişik kazanç yollarının ortaya çıkacağını düşünüyorum..."

516

 Hayvancılık, tarım ve karkas et ithalatında gümrük vergilerini düşüren ithalat rejimi kararı yayımlandı. İthalat rejimine ek karar uyarınca, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranları yüzde 26’ya, karkas et ithalatında ise yüzde 40’a indirileceği belirtildi. Konu ile ilgili Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, gazetemize açıklamalarda bulundu. Tarımsal ürünlerin ani kararlar ile fiyatlarının düşürülmeyeceğini belirten Savran; Bu yüzden yapacağınız planlamaların ona göre uzun vadeli yapma şartı vardır” dedi. Bosna Hersek gibi küçük bir ülkeden hayvan ithal etmenin mantıklı olmadığını ifade eden Savran, Bosna Hersek’in Türkiye’nin almadığı hayvanları ithal ederek Türkiye’de ithal edebileceğini açıkladı. Et fiyatlarının düşürülmesi için ithalat için verilen paralar ile yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Savran; “Değişik kazanç yolları ortaya çıkmış gibi gözüküyor” dedi. 


“Et fiyatları ithalat ile düşmez”
Hayvanları ithal etmenin belirli gerekçeleri olduğu, ancak bu durumun fiyatları düşürmede mantıklı bir yıl olmadığını belirten Savran; “Bu hayvanları neden ithal ediyorlar. Onların tabi kendilerince gerekçeleri var. Gerekçe ne. Bu et fiyatlarını bir türlü geriye çekemiyoruz. Böyle bir sıkıntı var. Bu tabi arz ve talep meselesi. Fiyat neyle oluşur. Arz ve talebin bir araya gelmesi ile. Eğer fiyatlar yüksek tutuluyorsa, demek ki talebi karşılayacak arz yeterli değil demektir. Bizde, bu arzı piyasaya sürmek için ne yapabilirsiniz? Bu bir tarımsal üründür. Tarımsal ürünü gece oturup, ‘bugünden itibaren 24 saatlik vardiyalar ile çalışıp bunu üretelim’ deme şansımız yok. Bu yüzden tarım ürünleri stratejik birer üründür. Yapacağınız planlamaların ona göre uzun vadeli yapma şartı vardır. Günlük çözümler yaparsanız böyle sıkıntılara düşme şartınız olur. Hala daha bu fiyatların girilemediği varsayılıyor. Fiyatlar girilemediği için de onları ne yapacaklar, ‘piyasaya et arzı sağlamamız gerek diyorlar.’ Peki bunu nereden sağlayacağız. Onlar, kendilerine göre Gümrük Vergilerini düşürerek dışarıdan havyan ithal etmeyi planlıyorlar” dedi. 
 
“Desteklemeleri neden kendi insanlarımıza vermiyoruz”
Bosna Hersek’ten getirilecek hayvanların çözüm olmayacağını belirten Savran, desteklerin kendi üreticilerimize yapılması gerektiğini belirterek; “Tabi bu ne oluyor. Eğer gereğinden fazla düşürmeye çalışmak için özellikle Bosna Hersek’ten havyan getirileceği söyleniyor. Bosna Hersek dediğimiz ülke ne kadar bir yerdir ki, orada ne kadar et üretilebilir. Şu olabilir. Bosna Hersek bizi dışarıdan satın almadığımız hayvanları dâhilli işlem gibi yapıp, dışarıdan onlar ithal edip, oradan bize aktarabilirler. Değişik kazanç yolları ortaya çıkacakmış gibi gözüküyor. Bu çözümle bizim et açığımızı gidererek fiyatları düşürebileceğimiz kanaatinde değilim. Bana mantıklı gelmiyor. Özellikle üretici nezdinde desteklemeler ile ‘buda bir nevi desteklemedir. Siz dövizinizi dışarıda ki üreticilere aktarıyorsunuz.’ Onun yerine biz kendi vatanımızda insanlarımız var. Neden bu desteklemeleri onlara vermiyoruz. Nasıl danaya para veriyorsanız, kuzu ve oğlak için de verin. Hem üretim bazlı desteklenmiş olur. Hem de üreticiye biraz daha bu işi yapması adına teşvik olur diye düşünüyorum. Bu, bize bir çözüm getirmez. Damızlık havyan olarak düşünülüyorsa belki olabilir. Ama bu çözümlerin bizi çokta doğru bir yere vardıracağı kanaatinde değilim. Yıllarca bunu gördük. Amerika’dan sonra dünyada en büyük ithalatçı biliyorsunuz biziz. Buda çok enteresan bir şeydir. Hem bu kadar ithalat yapıyorsunuz hem de hala piyasada oturmuş bir dengeli fiyatın olanağı bulunmuyor” dedi.          (Eren Aşnaz)
Paylaş