Davaların takipçisi olacaklarını duyurdular

İstanbul'da bisiklet sürücüsü Doğanay Güzelgün'ün otomobil sürücüsünün çarpması sonucunda hayatını kaybetmesi üzerine Çanakkale Bisiklet Platformu ve Bisikletli Yaşam Platformu ortak basın açıklaması yaptı.

446
Çanakkale Bisiklet Platformu ve Bisikletli Yaşam Platformu tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye'de son iki yıl içerisinde yaşamını kaybeden 350'nin üzerinde bisiklet sürücüsü olması ve ardından geçtiğimiz günlerde İstanbul Bostancı'da bisiklet sürücüsü Doğanay Güzelgün'ün antrenman için arkadaşlarıyla birlikte yola çıkması ve ardından bir otomobil sürücünün çarpması sebebiyle hayatını kaybetmesi üzerine açıklamalarda bulunularak; "TBMM'de defaten gündeme gelmesine rağmen, bisikletlilerin motorlu taşıt sürücülerinden kaynaklı yaşamdan koparılmasının önüne geçilememektedir" ifadelerine yer verildi.

"Bisiklet ulaşımda hak ettiği yeri bulamamıştır"
Çanakkale Bisiklet Platformu ve Bisikletli Yaşam Platformu tarafından, Türkiye'de son zamanlarda artan trafik kazalarına ve bisiklet sürücülerinin hayatlarını kaybetmeleri ilişkin açıklamalarda bulunarak; "Ülkemizde son yıllarda gerek spor gerekse ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının arttığı ve bisikletin yerinin vazgeçilmez olduğu görülmektedir. Fakat; bisiklet ulaşımda hak ettiği yeri bulamamıştır. Yönetmelikler ve mevzuatlar yeterli değildir. TBMM'de defaten gündeme gelmesine rağmen bisikletlilerin motorlu taşıt sürücülerinden kaynaklı yaşamdan koparılmasının önüne geçilememektedir" diye belirtildi.

"Yaşamını kaybeden bisikletli sayısı 350'yi geçmiştir"
İstanbul'da hayatını kaybeden Doğanay Güzelgün'ün bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesine değinilerek; "Her yıl yüzlerce bisikletli dostumuzu kural tanımaz, alkollü, emniyet şeridi ve hız sınırı kurallarını ihlal eden canilere kurban veriyoruz ve artık yeter diyoruz! Son iki yılda yaşamını kaybeden bisikletli sayısı 350'yi geçmiştir. Türkiye'de her hafta 2 kişi bisikletiyle yolda giderken araç çarpması sonucu hayatını kaybetmektedir. Dün sabah İstanbul Bostancı'da antrenman için arkadaşlarıyla birlikte yola çıkan bisikletli Doğanay Güzelgün otomobilinde uyuşturucu ve alkol bulunan bir trafik canavarının çarpması sonucu trafik cinayetine kurban gitmiştir" sözlerine yer verildi.

Yetkilileri göreve çağırdılarYetkilileri göreve çağırarak, trafik kazalarında bisiklet sürücülerinin ölümüne neden olan durumların önüne geçilmesi gerektiği vurgulanarak; "Biz tüm Türkiye'deki bisiklet sporcuları ve bisiklete gönül vermiş kent içi ulaşımda bisikleti tercih eden vatandaşlar olarak; hız limitleri çağrımızı duymazdan gelen İçişleri Bakanlığı'nı, turizmde bisikleti önemsiyoruz diyen ama yollarda hiç önlem almayan Turizm Bakanlığı'nı, bisikletli ölümlerini görmezden gelen Adalet Bakanlığı'nı, taammüden insan ölümlerini sıradanlaştıran hakimleri ve savcıları, kendi milli ve lisanslı sporcularının hayatını önemsemeyen bisiklet federasyonunu, her seçim arifesi bisiklet yolları görselleri ile yolları süsleyip seçildikten sonra önce bisikletlileri unutan belediye başkanlarını göreve çağırıyoruz" diye belirtildi.

"Bisikletli ölümleri son bulsun"
Çarpışma davalarının bilinçli taksirle açılmasının talep edildiği açıklamada; "Kaza değil cinayet olarak gördüğümüz bisiklet kullanıcılarının ölümleri ile sonuçlanan çarpışma davalarının da 'bilinçli taksirle açılmasını' talep ediyoruz. Türkiye'de sayısı 100'ü aşan bisikletli grup, topluluk ve dernekler olarak konunun takipçisi olacağımızı ve Umut, Zeynep, Aşkım, Batuhan, Kemal Özer, Doğanay ve tüm kaybettiklerimizin anılarını yaşatırken davalarının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. Bisikletli ölümleri son bulsun" sözlerine yer verildi.
(Atilla Akın)
Paylaş