Dardanel şahlandı

Çanakkale`den dünyaya açılan kapı olan Dardanel Fabrikası, 30. kuruluş yıldönümünü düzenlediği tören ile kutlarken, bugün Türkiye`nin en sevilen markaları arasında yer alıyor.

1042
 
 
1984 yılında işadamı Niyazi Önen tarafından kurulan ve bugün Türkiye`nin en sevilen markaları arasında yer alan Çanakkale Dardanel, hedeflerini hızla yükselterek büyümesini sürdürüyor. 30. yılını kutlayan ve 2013`ü yaklaşık 100 milyon TL ciroyla kapatan Dardanel, 2014 sonunda yüzde 65, 2015`te ise yüzde 85 ciro artışı öngörürken, piyasaya süreceği yeni ürünlerini de kamuoyuna tanıttı. Dardanel Fabrikası`nın 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle Kolin Otel`de tören düzenlendi. Törene Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eski Çevre Bakanı Hamdi Üçpınarlar, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, İl Müftüsü İbrahim Öcüt, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar, işadamları, fabrika çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Dardanel Fabrikası Genel Müdürü Barış Harbi; “Şirketimiz geçtiğimiz 30 yıl içerisinde Türkiye gıda sektörüne damgasını vurmuş, bir çok kategori ve üründe öncülük etmiştir. Yapılan araştırmalar Dardanel`in gıda markaları içinde en bilinir 5. marka olduğunu göstermektedir. Ürün kalitesi, yenilikçilik, teknoloji ve tabi ki insana yatırım temel prensiplerimizdir. Şirketimizin 2020 hedefi, 500 milyon TL ciro elde etmektir” dedi.
 
 
“Deneyimli kadromuz ile hedeflere koşacağız”
Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen`in oğlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Önen ise, Dardanel`in yeni yıla her zamankinden daha dinamik, daha yaratıcı ve daha heyecanlı başlayacağını ifade ederek; “Dardanel`in başarısı ve Türkiye`de 30 yılını gerçekleştirdiği bu mücadeledeki ana faktör nedir? Bence sadece tek bir insanın vizyonu o da Niyazi Önen`in vizyonu. Yaratıcılığı ve işine olan aşkı ile bugünlere geldiğimizi düşünüyorum. Çanakkale Fabrikası`nda işlenen balıklar 32 ülkeye ihraç ediliyor. Bunun arkasında müthiş emek ve başarı hikayesi var. Dünyanın en sağlıklı ve besleyici proteinlerinden biri olan ton balığının üretiminde özellikle değerli fabrika çalışanlarımızın el emeği çok büyük. Avrupa`da Dardanel markalı ton balığı tüketen tüm insanlara bu sevgi emek ve memleket dolu hikayemizi ve kalitemizi göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Dardanel yeni yıla her zamankinden daha dinamik, daha yaratıcı ve daha heyecanlı başlıyor. Şirketimiz genç ve hevesli bir kadroya sahip. Her geçen gün kadromuz artarken, yeni genç arkadaşlarda kadromuza ekleniyor. Kişisel olarak en büyük arzum, mevcut genç ve deneyimli kadromuz ile hedeflere koşmak aynı zamanda çalışanlarımızın çocuklarına da burs verme imkanı yaratarak eğitimlerine katkıda bulunmak ve bu sayede Dardanel`in geleceği olacağına inandığım benim gibi Çanakkale çocuklarını bugünden teşvik etmektir” diye konuştu.
 
 
Önen; “Hayalim Çanakkale`de fabrika kurmaktı”
1980 yılında hayalini gerçekleştirmek için sanayici olmaya karar verdiğini belirten Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen; “1980 yılında bir hayalimi gerçekleştirmek üzere sanayici olmaya karar verdim. Bu hayalim Çanakkale`de bir fabrika kurmaktı. Yani sanayici olmak, marka yaratmak ve dünya liginde oynamaktı. İlk adımımızı attık ve 30 yılı geride bıraktık. 30 yıl içerisinde hiç bir zaman vazgeçmedim ve kafamdaki hedefi en iyi şekilde gerçekleştirmek için elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştım” dedi.
 
“2015 yılında %85`lik bir büyümeyi öngörüyoruz”
Dardanel Şirketler Grubu olarak 2015 yılında çıtayı yükselterek %85`lik bir büyümeyi öngördüklerini kaydeden Önen; “Ulusal ve Uluslar arası pazarlarda 8 markaya sahibiz. Her gün ortalama 2 milyon aile Dardanel tüketiyor. Hızlı bir büyüme içerisine girdik. 2013`te cirosal anlamda %60 bünyemiz oldu. 2014`teki büyümemiz %65 olarak gerçekleşiyor. 2015 yılında ise çıtamızı biraz daha yüksek tutarak %85`lik bir büyümeyi öngörüyoruz. Dünyanın 32 ülkesinde Dardanel markasıyla ürünlerimizi ihraç ediyoruz. İç pazarda da %60 pazar payındayız. Balık konserve sektörünün şu an itibariyle Türkiye`de %77`sini kontrol eder durumdayız. İş konusundaki başarının odaklanmaktan geçtiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Dardanel`den 30 yeni ürün
Dardanel Şirketler Grubu olarak piyasaya yeni 30 ürün ile hizmet vermeye devam edeceklerini vurgulayan Önen; “Türkiye`nin balık uzmanıyız. Esas noktamız deniz ürünleri. Bu konuda hiç mütevazi değiliz. Balığın tazesi, soğutulmuşu, kaplamalı olarak işlenmiş hali, hazır yemek haline gelmiş hali, marina edilmiş, konserve edilmiş her türünde Dardanel markası olacak. Şu anda 56 çeşit ürünümüz var. 30. Yıl dönümüzde bunlara ilave 30 ürün çıkartıyoruz. Yeni ürünlerimiz bugünden itibaren piyasada yerini alacak. Farklı ürünleri sadece Türkiye`nin değil tüm dünyaya sunuyoruz. Zeytinyağlı Ton Gold ile Ton Fileto, acılı Ton balığı, poşette Somon balığı, humus gibi ürünler piyasaya yeni sürülecek ürünlerimizdendir. Sadece ton balığına odaklanmıyoruz. Bunu iki üç adım geçtik. Bu ürünlerimiz Türkiye`de markamızın bir lokomotifi olacak. Yurt dışından çok ciddi talepler görüyoruz” dedi.
 
“Çanakkale domatesinden salça konseptine başladık”
“Salça işinde büyük bir rekabet var” diyen Önen; “Çanakkale`de pek çok fabrika vardı ve bunlar kapandı. Çanakkale`nin domatesi en çok sevilen bir domates. Bütün pazarlarda Çanakkale domatesi olmasa da Çanakkale domatesi olarak satılıyor. Biz bunu Çanakkale bölgesinde gerçek anlamda yapalım dedik. Eceabat ilçesinde bu sene ekim yaptırarak ambalajlarda Çanakkale domatesinden salça konseptine başladık. Şu anda raflarda var. bu işi geliştirmek istiyoruz. Hatta devletimizden, tarım bakanlığımızdan, ziraat odalarımızdan eğer böyle bir potansiyel var ise, büyük kapasitede değil ama Enez`deki fabrikamızın belirli bir bölümünü Çanakkale`de uygun bir yere getirmek istiyoruz. Çanakkale`deki domates ziraatını destekleyerek katma değerli ürünler ve arkasından da soslar olmak üzere bir yatırım kararımız var. Bizi yönlendirirlerse biz bu işi yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Hedefimiz ihracatımızı arttırmak”
Önen sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hedeflerimiz arasında pazarı büyütmek, ihracatımızı artırmak. Geçen sene ihracatımız 8 milyon dolardı. Bugün itibariyle 16 milyon dolar oldu. Yıl sonuna kadar herhalde 18 milyon dolarla kapatırız. Önümüzdeki yıl bunu 3`e çıkartıyoruz. Şu anda %20 gibi olan ihracatımızı, önümüzdeki yıllarda %35-40`lara kadar ulaştıracağız. 1.2 milyar TL`lik hedefimiz, 5 yıllık dolar tahminini koyarsak bugünün parasıyla 1,5 milyar TL gibi olacak. Kapasite artmamızla birlikte Çanakkale`de tekrar çok ciddi bir istihdama çıkacağız. Hesabımız 3 bin kişiye çıkmak. Her ay 100`er kişi Dardanel ailesine katılıyor. Ailemiz gittikçe büyüyor. Çanakkale`de hedeflerimiz içerisinde spora, kültüre ve eğitime katkı sağlamayı düşünüyoruz.”
 
“Zirveye küçük küçük adımlarla çıkacağız”
Zirveye küçük küçük adımlarla çıkacaklarının altını çizen Önen; “Türkiye`nin kalkınabilmesi ve kalkınabilmesini devam ettirebilmesi için üretime ihtiyacı var. Bizim artık markalı üretim yapmamız lazım. Bir ülkede ne kadar güçlü marka var ise o ülke o kadar zengin ve ekonomisi büyümüş bir ülkedir. Her gün yukarıya bakmadan küçük küçük adımlarla yılmadan zirveye çıkacağız. Bunun da zor olmayacağına inanıyoruz. İşe yarar bir şey yapmanın olmazsa olmazlarının birincisi çok çalışmak, ikincisi asla vazgeçmemek. Çok zengin olabilirsiniz ama hayal kurmak çok çok önemli. Risk almadan hiç bir şey olmuyor. Firmaların kesinlikle büyüyebilmeleri için bağımsız kalmaları gerekiyor. Kalitede dikkat edilmesi gereken bir konu. Benim için hayatımda en önemli konu kalite” ifadelerini kullandı. Önen, konuşmasının sonunda Dardanel Şirketler Grubu`nun 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle çalışanlara 500`er TL prim sözü de verdi. CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ve Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`ın yaptığı konuşmanın ardından Dardanel Şirketler Grubu`nda 5 ila 30 yıla kadar hizmet eden çalışanlara protokol üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi.
Paylaş