havadurum

Daniş’in Troia Müzesi heyecanı..

AKP Milletvekili Mehmet Daniş, Merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan Troia Antik Kenti`ne yapılması planlanan Troia Müzesi Projesi son aşamaya geldiğini ören yerinde açıkladı. Kent turizmine olumlu yönde katkılar sağlayacak olan Troia Müzesi’nin temelleri 2012 yılının sonuna kadar atılacak. Yaklaşık 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan Troia Müzesi yapımının 10 milyon dolara mal olacağı da bildirildi.

464
Troia Müzesi Projesi ile ilgili bilgiler vermek için Troia Ören Yeri’nde Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan ile birlikte basın mensuplarıyla buluşan AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Troia Müzesi Projesi’nin son aşamaya geldiğini söyledi. Hem Çanakkale hem de Troia Ören Yeri için önemli olan projenin Eylül ayı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edileceğini belirten Daniş; “Daha sonraki teknik çalışmalar sonucunda da müzenin ihalesi yapılacak. Bu proje konu ile ilgili bütün kesimlerin takdirini toplayan proje oldu. Müzenin yapılmasıyla bu olumlu tepkilerin daha da artacağını düşünüyorum. Bu müze Troia için çok önemli” dedi.
 
10 milyon dolarlık proje
Müzenin sadece ana binasının toprak üzerinde, galerilerinin ise toprağın altında olacağını ve merdiven yerine rampalardan yürünerek gezileceğini anlatan Daniş; “Müze projesi bugünkü Troia Antik Kenti ve Troia Milli Parkı dokusuyla uyumlu şekilde planlandı. Yaklaşık 10 milyon dolara mal olması tahmin edilen müzenin temeli bu yıl sonuna kadar atılacak ve 1-2 yılda tamamlanarak hizmete açılacak” dedi.
 
 
Kent turizmine olumlu yönde katkılar sağlayacak olan Troia Müzesi’nin temelleri 2012 yılının sonuna kadar atılacak. Yaklaşık 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan Troia Müzesi yapımının 10 milyon dolara mal olacağı da bildirildi. Troia Müzesi Projesi ile ilgili bilgiler vermek için Troia Ören Yeri’nde Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan ile birlikte basın mensuplarıyla buluşan AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Troia Müzesi Projesi’nin son aşamaya geldiğini söyledi. Hem Çanakkale hem de Troia Ören Yeri için önemli olan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edileceğini belirten Daniş; “Troia Ören Yerine ve Çanakkale turizmine katkısının yüksek olacağını düşündüğümüz projenin dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Proje için düzenlediğimiz yarışma 2011 yılının Mayıs ayında sona ermişti. Jurinin değerlendirmeleri sonucunda bugün elimizde olan proje seçildi. Daha sonra Bakanlık aynı ekibe detay projelerin yapılmasını ihale etti. Son noktaya gelen bu proje Bakanlığa teslim aşamasına geldi. Eylül ayı içerisinde Bakanlığa teslim edilecek. Daha sonraki teknik çalışmalar sonucunda da müzenin ihalesi yapılacak. Bu proje konu ile ilgili bütün kesimlerin takdirini toplayan proje oldu. Müzenin yapılmasıyla bu olumlu tepkilerin daha da artacağını düşünüyorum. Bu müze Troia için önemli” dedi.
 
 
10 milyon dolarlık proje
Müzenin sadece ana binasının toprak üzerinde, galerilerinin ise toprağın altında olacağını ve merdiven yerine rampalardan yürünerek gezileceğini anlatan Daniş; “Müze projesi bugünkü Troia Antik Kenti ve Troia Milli Parkı dokusuyla uyumlu şekilde planlandı. Yaklaşık 10 milyon dolara mal olması tahmin edilen müzenin temeli bu yıl sonuna kadar atılacak ve 1-2 yılda tamamlanarak hizmete açılacak” diye konuştu.
 
“Ziyaretçi sayımız iki katına çıkacak”
Troia Müzesi’nin yapılmasıyla birlikte Çanakkale’ye gelen ziyaretçi sayısının en az iki katına çıkacağını ifade eden Daniş; “Troia Müzesi, Çanakkale turizmi için bir dönüm noktasıdır. Troia Müzesi’ni yaptığımız zaman turizm için önemli mesafeler almış olacağız. Çünkü, kültür turizminin artık sektörel anlamda yapılabileceği anlamına geliyor. Müze yapıldığı andan itibaren Troia Ören Yeri’ne gelen ziyaretçilerin en az iki kat artması bekleniyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bugün 600 bin ziyaretçi sayısı bir milyonu aşacak. Bu ziyaretçi sayısı da Çanakkale turizmini çok olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Bu potansiyelle beraberde bizlerde artık Çanakkale’de turizm için yeni açılımlara gitmek zorundayız. Turizm açısından her şeyi sil baştan konuşmak durumundayız” diye konuştu.
 
 
“Troia eserleri ait olduğu topraklara geri dönecek”
Dünyanın bir çok ülkesindeki müzelerde Troia Antik Kenti’ne ait eserlerin sergilendiğini anımsatan Daniş, Çanakkale’de bu eserleri sergilemek için büyük bir sıkıntı olan müze konusunun artık çözüme kavuşacağını dile getirdi. Çeşitli ülkelerde sergilenen Troia eserlerini Türkiye’ye getirerek, Troia Müzesi’nde sergilemeyi düşündüklerini kaydeden Daniş; “Troia konulu konferansların, bilimsel toplantıların veya akademik çalışmaların daha da artmasını bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay zamanında, Anadolu topraklarından çıkarılıp dünyanın değişik müzelerinde sergilenen bir çok eser Türkiye’ye geri kazandırıldı. Böyle bir süreç başladı. Bu süreç de başarılı bir şekilde gidiyor. Troia’dan çıkarılan eserlerin %90’ı bugün dünyanın değişik müzelerinde sergileniyor. Bu eserleri geri istediğimizi ifade etsek de, geri dönüp baktığımız bir müzemizin olmayışı, eserlerin iadesi yönünde engel olarak düşünmüştük. Artık bu engelinde ortadan kalkıyor olması, yeni bir sürecinde başlamasına sebep olacaktır. Troia eserlerinin büyük bir kısmının, müzenin hayata geçiyor olmasıyla beraber çıkarıldığı topraklara geri kazandırılacağını ümit ediyorum. Çanakkaleliler olarak bu konuda sonuç alacağız ve Troia eserleri ait olduğu topraklara geri dönecek” şeklinde konuştu.
 
“Dünyada ses getirecek”
Troia Müzesi’nin dünyada ses getireceğinin altını çizen Daniş; “Yıllarca turizmi konuştuk. Önümüzdeki dönemde artık turizm Çanakkale’de en ağırlıklı sektör olarak kendisini hissettirecek. Troia Müzesi’nin dünyada ses getireceğini düşünüyorum. Troia Müzesi’nde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Daniş, müzeyle ilgili projede sadece ana binanın toprak üzerinde, galerilerin ise toprak altında olacağını sözlerine ekledi.
 
Aslan; “Troia Müzesi, Çanakkale`nin prestiji olacak”
Troia Kazısı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan da antik kentte kazıların 150 yıl önce başladığını ve son 25 yıldır da yeni dönem kazılarının yapıldığını belirterek; “Troia Müzesi, pek çok kültür ve turizm dinamiğinin önüne açacak bana göre. Troia Milli Parkı`ndaki turizm potansiyelini harekete geçirecek. Milli Park içindeki köylülerin turizm gelirinden pay almasını sağlayacak. Şu anda başka ülkelerde sergilenen Troia buluntularının iadesi konusunda, müzenin yapılmasıyla birlikte hukuki sürecin dışında etik bir süreç başlayacak. Bence müze pek çok şeyin önünü açacak. Troia buluntularının da aynı çatı altında akademisyenler tarafından çalışılması olanağını sunacak. Troia Müzesi, hem Türkiye`nin, hem de Çanakkale`nin prestiji olacak” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmanın ardından Troia Kazısı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, Troia Antik Kenti’ni gezen AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş’e çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Paylaş