Dang humması nedir, nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir? İşte dang humması hakkında bilmeniz gerekenler!

Dang humması, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olan, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ve kemik kırılması gibi şiddetli ağrılara neden olan viral bir enfeksiyondur. Dünyada her yıl milyonlarca insan dang hummasına yakalanıyor. Peki, dang humması belirtileri nelerdir, dang humması nasıl tedavi edilir, dang hummasından korunmak için ne yapmak gerekir? İşte dang humması hakkında merak edilenler!

1103

Dang humması, dang virüsünün (DENV) neden olduğu, Aedes türlerine ait sivrisinekler yoluyla bulaşan viral bir enfeksiyondur. Bu sivrisinekler, chikungunya ateşi ve Zika hastalığına da neden olur. Dünyada her yıl yaklaşık 400 bin insan dang hummasına yakalanıyor. Dang humması, Amerika, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Pasifik Adaları’nda dünyanın birçok ülkesinde dang salgınları yaşanıyor. Dang humması riski olan bir bölgede yaşayan veya bu bölgeye seyahat eden herkes enfeksiyon riski altındadır.

Dang humması belirtileri nelerdir?

Dang ile enfekte olan her dört kişiden biri hastalanır. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Şiddetli dang humması birkaç saat içinde hayatı tehdit edebilir ve genellikle hastaneye yatmayı gerektirir. Hafif dang humması semptomları, ateş, ağrı ve sızı veya döküntüye neden olan diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Dang hummasının semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Baş ağrısı, tipik olarak göz arkasında ağrı
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Ciltte kızarıklık veya döküntü
  • Bulantı, kusma veya ishal
  • İştah kaybı
  • Gözlerde kızarma
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Kanama diş etleri, burun kanaması veya morarma gibi kanama belirtileri

Semptomlar, kişi dang virüsüne maruz kaldıktan sonra 3 ila 14 gün arasında ortaya çıkar. Çoğunlukla, semptomlar 4 ila 7 gün sonra görülür5. Kişi dangın yaygın olduğu bir bölgeden dönüyorsa ve ateş ile diğer semptomlar 14 günden uzun süre sonra belirirse, muhtemelen dang bulaşmamıştır. Genellikle, çocuklarda dang hummasının semptomları soğuk algınlığı veya mide iltihabı (ya da mide gribi; örneğin, kusma ve ishal) semptomları ile aynıdır.

Dang humması nasıl tedavi edilir?

Dang hummasının spesifik bir tedavisi yoktur. Ancak, semptomları hafifletmek ve komplikasyonları önlemek için bazı önlemler alınabilir. Dang humması olan kişilerin bol sıvı tüketmesi, ateşi düşürmek için parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanması ve dinlenmesi önerilir. Aspirin veya ibuprofen gibi non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) kullanmaktan kaçınılmalıdır, çünkü bunlar kanama riskini artırabilir. Şiddetli dang humması olan kişiler, hastaneye yatırılarak damardan sıvı alımı veya kan transfüzyonu gibi ilave tedavilere ihtiyaç duyabilir.

Dang hummasından korunmak için ne yapmak gerekir?

Dang hummasını önlemenin en etkili yolu, sivrisineklerden korunmaktır. Sivrisinekler, özellikle sabah ve akşam saatlerinde aktiftir. Sivrisinek ısırıklarından korunmak için şu önlemler alınabilir:

  • Açık renkli, uzun kollu ve bacaklı giysiler giymek
  • Sivrisinek kovucu sprey, losyon veya jeller kullanmak
  • Sivrisinek teli, perde veya cibinlik kullanmak
  • Sivrisineklerin üremesine uygun ortamları ortadan kaldırmak (su birikintileri, çiçek saksıları, lastikler, kaplar vb.)
  • Dang humması riski olan bölgelere seyahat etmeden önce doktora danışmak ve gerekirse aşı olmak

Dang hummasına karşı geliştirilen bir aşı mevcuttur, ancak sadece 9-45 yaş arası, daha önce dang humması geçirmiş olan kişilere uygulanabilir. Aşı, dang virüsünün dört tipine karşı da koruma sağlar. Aşı, dang humması riski olan bölgelerde yaşayan veya seyahat eden kişiler için bir seçenek olabilir. Ancak, aşı olmadan önce doktora danışmak ve sivrisinek önlemlerini almaya devam etmek gerekir. (Haber Merkezi)

Paylaş