Daha sağlıklı ve güvenli yapılara kavuşacağız

Birinci derecede deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de binaların sağlamlığı için önemli adımlar atılıyor. Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası arasındaki protokol çerçevesinde kentte zemin olarak riskli olan 1.ve 2.bölgede yapılacak olan yapılar için geoteknik raporunun hazırlanması noktasında belediyenin denetleyeceği projelerin İnşaat Mühendisleri Odası tarafından denetlenmesi adına karşılıklı imzalar atıldı.

529
 
Çanakkale’nin deprem bölgesi olduğunu ve ona göre tedbirlerin alınması gerektiğinin belirten Başkan Gökhan, bu anlamda protokolün belki de Guines rekorlar kitabına girecek hızda hazırlandığına dikkati çekerek, ortak akılla bunun İnşaat Mühendisleri Odası kanalı ile yapılmasının uygun olacağına karar verildiğini söyledi. Gökhan; “Hedefimiz insanlarımızın güvenilir ve sağlıklı ve daha güvenilir yapılarla buluşmasıdır. Bundan sonra zeminde hangi yöntemle iyileştirme yapılacağının kararını geoteknik uzmanları verecek. İhtiyaç da olmayabilir, zemine bağlı. Bu ön tedbirdir. Bu formalitenin artacağı ya da, maliyetler artınca konut fiyatlarının yükseleceği anlamına gelmemektedir” dedi.
 
“Geoteknik uzman raporu yöntemine devam edilecek”
Gökhan: “Belediyenin denetleyeceği projeleri, oda geoteknik mühendisi denetleyecek, onay verecek ve yapı denetim firması ile beraber bunun sorumluluğunu üstlenmiş olacak. Belediye ise İnşaat Mühendisleri Odasının hazırlamış olduğu raporu veri kabul edecek ve onun üzerine projenin onayını yapacak” derken bunun müteaahitlerin işlerinin hızlanması açısından olduğu kadar, sivil toplum kuruluşunun insiyatif alması açısından da önemli olduğunu belirtti. Çanakkale genelinde jeolojik etütlerin tamamlandığında diğer bölgelerde de geoteknik uzman raporu yöntemine devam edileceğini belirtti. Gökhan; “Hem odalar fonksiyonlarını yerine getirmiş, hem de kamu ile özel sektör arasındaki anlaşmazlıklar da bu şekilde ortadan kaldırılmış olur” dedi.
 
Türkiye’de Bursa’dan sonra bu protokolü imzalayan ikinci ilin Çanakkale olduğunu kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar ise; “Bu demek değildir ki her arsada ve her zeminde kazık temel ya da dolgu yapılacak. Geoteknik uzmanının hazırladığı rapora göre şayet zemin iyileştirme gerekiyorsa yapılır. Çanakkale’de Çimenlik Kalesi Hamidiye Tabyalarının 500 yıldır hala sağlam bir şekilde ayakta. Aynı şekilde güvenli ve sağlam binalar 500 yıl sonra niye yapılamasın?” dedi.
Paylaş