Geçtiğimiz yıl özellikle Soma, Ermenek, Şırnak ve Zonguldak başta olmak üzere, maden facialarında yitirilen işçilerle birlikte daha da görünür ve tartışılır olan “iş güvenliği ve işçi sağlığı” iş yaşamının en temel sorunu olarak önümüzde duruyor. Özellikle 301 maden işçisinin katledildiği Soma faciasının ardından gündeme gelen işçi ölümleri, sadece madenlerde de değil, inşaatlarda da yoğun olarak yaşanmaya devam ediyor. Son yıllarda Çanakkale`de de inşaat sektöründe, “güvencesiz” ve “usulsüz” çalıştırılma sonucu işçi ölümleri yaşanıyor. “İşçi sağlığı ve iş güvenliği” aşırı hırs, düşük maliyet ve yüksek kar gibi “serbest piyasa”nın dayanılmaz cömertliğinin aldığı canlar ise, sadece istatistiklerde görülüyor. Öyle ki; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan 2014 yılı iş cinayetleri raporu da bunu açıkça gözler önüne seriyor. Rapora göre: 2014 yılında iş cinayetlerinde en az bin 886 işçi can verdi.
Maden ve inşaat ölümleri yüksek
Mayıs ayında 427 işçi, Ekim ayında 171 işçi ve Ağustos ayında 160 işçi can verdi. Yaşamını yitiren 1886 işçiden 29’u meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. İnşaat işkolunda 423 işçi, maden işkolunda 386 işçi ve tarım işkolunda 309 işçi can verdi… Trafik/servis kazası nedeniyle 421 işçi, zehirlenme/boğulma nedeniyle 395 işçi ve düşme nedeniyle 298 işçi can verdi… Olaylar ve sonrasında oluşan rakamlar bu kadar açıkken, şimdi “işçi sağlığı ve iş güvenliği” neye göre ve nasıl önlenecek?
2014 yılını Çanakkale 17 yaşındaki bir genç işçinin ölümü ile kapattı.
29 Aralık günü sabahın erken saatlerinde Cevatpaşa Mahallesi`nde işbaşı yapan 17 yaşındaki K.B., mesaisinin başlamasından kısa bir süre sonra dengesini kaybederek çalıştığı inşaatın apartman boşluğuna düştü. Yüksekten düşme sonucu ağır yaralanan K.B., bilinci kapalı bir şekilde sabah saat 10:30 civarında Çanakkale Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı. Burada görevli doktorların müdahale ettiği K.B., için ilk yapılan kontrollerde, durumunun kötü olduğu, bilincinin kapalı olduğu ve uyarılara yanıt vermediği belirtildi. Çanakkale Devlet Hastanesi`nde görevli doktorların tüm müdahalelerine rağmen, K.B., saat 16:53`te yaşamını yitirdi.
Herkes nereye gitti?
Olayın ortaya çıkmasının ardından ilgili inşaatta çalışmalar dururken, K.B., ile birlikte çalışan tüm işçilerin memleketlerine gönderildikleri ileri sürüldü. Olayın duyulmasının engellenmesine yönelik bir girişim olarak değerlendirilen işçilerin memleketlerine gönderilmesi manevrasına rağmen, konu ile ilgili savcılık soruşturmasının devam ettiği öğrenildi.
“Sigortası yoktu” iddiası
Daha 17 yaşında Türkiye`nin bir ucundan Çanakkale`ye gelerek inşaatlarda ekmek parasının peşine düşen K.B,`nin sigortasız çalıştırıldığı ileri sürüldü. Bir süredir Çanakkale`de çalışan K.B`nin Türkiye`de her gün çeşitli iş kollarında yaşanan `kaza`larda yaşamını yitiren onlarca işçiden biri olarak sessiz sedasız, ölümün arkasındaki gerçekler gizlenircesine memleketinde toprağa verildi. Çanakkale bu acı olayı belki hiç duymadan, algılayamadan 2015 yılına “umut” taşıyarak girdi.