ÇYDD'de kongre hazırlığı

817
Kırsal kesimdeki eğitim projeleriyle eğitime büyük ve yararlı katkılarda bulunan ÇYDD; eğitimde fırsat eşitliği, kız çocuklarının okullaştırılması, kitap, araç-gereç desteği, okul öncesi eğitimi ve lise mezunu mesleksiz kızlara meslek edindirme, sonunda ekonomik özgürlüklerine kavuşması gibi projeler ile ülke genelinde gençlere umut oluyor. Her yıl tüm üyelerine yönelik olarak yıllık bilgilendirme toplantısı yanında iki yılda bir seçimli olağan genel kurul gerçekleştiren ÇYDD, bu günlerde seçimli olağan kurul heyecanı yaşıyor. ÇYDD Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, derneğe dair merak edilenleri gazetemize anlattı. Prof. Dr. Kaynaş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi şu şekilde...
 
OLAY: ÇYDD ne zaman ve niçin kurulmuştur?
Prof. Dr. Kaynaş: ÇYDD aydın, önder, cumhuriyet sevdalısı Prof.Dr. Aysel Ekşi, Prof.Dr. Türkan Saylan, Prof.Dr.Aysel Çelikel, Prof.Dr. Necla Arat, Dr.Tüten Ang, Birnur Özümert, Hatice Şiyma Arsel, Süreyya Ağaoğlu, Prof.Dr. Remide Olcay Neyzi, Prof.Dr. Özcan Köknel, Hayrünissa Çavuşoğlu, Fatma Beyhan Eczacıbaşı, Ayseli Suna Minkarı, Mustafa Rasim Gürsel, Emine Oya Sebük ve Sümer Ergelen tarafından 21 Şubat 1989 tarihinde kurulmuştur. Bu yıl 32. Yaşına giren derneğimiz Atatürk devrim ve ilkelerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yolu ile çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak için 118 şubesi ve 36 çağdaş etkinlik merkezi ile çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar binlerce çocuğumuzun hayatına dokunarak onların `iyi insan, iyi vatandaş` olmaları için çalışıyoruz. Özellikle bir insan hakkı olan eğitim hakkından mahrum kalmasın diye ekonomik ve sosyal yönden zayıf/dezavantajlı çocukları destekliyoruz. 

OLAY: ÇYDD`nin misyonunu anlatır mısınız?
Prof. Dr. Kaynaş: Derneğimiz; Atatürk devrim ve ilkeleri le cumhuriyet kazanımlarını koruma, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerinden yana bir dernektir. Kuruluşundan kısa bir süre sonra Kamu Yararına Çalışan dernek statüsü kazanarak en önemli insan haklarından olan eğitim öğretim hakkından öncelikli olarak kırsaldaki kızlarımız olmak üzere her çocuğumuzun ücretsiz ve eşit yararlanması için destek programlarını gerçekleştiriyoruz. ÇYDD olarak çağdaş uygarlık seviyesine yükselmenin ancak laik ve bilimsel eğitimle mümkün olacağını düşünüyoruz.

OLAY: Bu misyonunuzu gerçekleştirmek için ne gibi faaliyetleriniz bulunmaktadır?
Prof. Dr. Kaynaş: Anadolu`muzun kardelenleri, kırlarda, bayırlarda tek başına açan hiçbir çiçeğimiz solmasın diye bugüne kadar binlerce çocuğumuza; Burs desteği sağlayarak, bilimsel, sosyal ve kültürel kulüpler kurup yetkin kişilerle buluşmalarını sağlayarak, Tarihi yerleri ziyaret ve çevre gezileri düzenleyerek, Konferans, panel düzenleyerek, Kitap, dergi, bilgisayar desteği sağlayarak, konser, tiyatro, sinema, sergi bileti temin ederek, Spor takımları ile çeşitli yarışmalara katılımlarını sağlayarak onların "yetkinleşerek olgunlaşmaları, çağdaş insan düzeyine çıkmalarına destek oluyoruz.
 
OLAY: Çanakkale ÇYDD Şubesi olarak çalışmalarını nasıl yürütüyorsunuz? Üye durumunuz nedir?
Prof. Dr. Kaynaş: Çanakkale Şubesi olarak tüm çalışmalarımızı "etkinlik-verimlilik-süreklilik" üzerine yürütüyoruz. Bu çalışmalarla öğrencilerimizin sorunun bir parçası olmayıp, çözüm üreten bireyler olarak yetişmelerini ve toplumun sorunlarına sahip çıkma bilincini aşılamaya gayret ediyoruz. Uygulayacağımız proje ve etkinliklerimizi yönetim kurulu üyelerimiz, gençlerimiz, dernek üye ve gönüllülerimizle birlikte yapılabilirlik, çıktı alabilme ve sürdürülebilirlik esasları dikkate alınarak yıllık plan-bütçe esaslarına göre görev bölümü yaparak gerçekleştiriyoruz. 
 
Çanakkale şubemizin bugün itibariyle 251 üyesi ve çok sayıda gönüllüsü bulunmaktadır. Tüzüğümüzü benimseyen ve orada belirtilen konular içinde çalışmak isteyenler bir üyemizin referansı ile üyelik için başvuru yapabilmektedir. Şube Yönetim Kurulunun teklifi, Genel Merkezimizin onayı ile üyelik gerçekleşmektedir. Vefat, istifa ve üyelik aidatını iki yıl üste ödemeyenlerin üyelikleri sonlanmaktadır. Yıllık üye sayısındaki değişim şubemiz için %5-8 oranındadır. 
 
Her yıl tüm üyelerimize yönelik olarak yıllık bilgilendirme toplantısı yanında iki yılda bir seçimli olağan genel kurulumuz yapılmaktadır. Bu yıl Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması gereken Genel Kurulumuzu pandemi kısıtlamaları nedeniyle ertelemek durumunda kaldık. Ancak kısıtlamanın kaldırılması sonucu ilk toplantımızı 15 Mart 2021 tarihinde yapılması planlandı.. Bu toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantımızı 23 Mart 2021 tarihinde saat 10.00 `da Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız toplantı salonunda gerçekleştireceğiz. 
 
OLAY: Gelecek için hedefleriniz nelerdir?
Prof. Dr. Kaynaş: ÇYDD Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu olarak Genel Kurulda üyelerimizin takdirleri ile derneğimizi yönetme görevi bize verilirse gelecek dönem için öncelikli konumuz halen pandemi nedeniyle devam eden uzaktan eğitim programı için öğrencilerimizin eğitime ulaşım sorunlarını çözmek olacaktır. Bu kapsamda salgının başladığı ve uzaktan eğitime geçildiği andan itibaren öğrencilerimize fırsat eşitliği yaratmak amacıyla başlattığımız öğrencilere tablet, dizüstü bilgisayar desteği kampanyamıza aynı hızda devam etmek olacaktır. Ayrıca ihtiyaç duyan öğrencilerimiz için internet kota artırımı ve kitap desteği talep eden öğrencilerimizin istekleri doğrultusunda çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.
 
Bunun yanında; Gençlerimiz ve üyelerimize yönelik olarak gerek genel merkez gerekse şube olarak düzenlediğimiz ve düzenleyeceğimiz digital buluşmalarla güncel konular ve kişisel gelişim programları ile derneğimiz amacına uygun programlarla digital ortamda buluşmaları artırmayı düşünüyoruz. Öğrencilerimizi ulusal ve uluslararası imkanlarla tanıştırmak, katılımlarını teşvik etmek, Üye sayımızı artırmak, Üye-bağışçı-gönüllü-öğrenci-veli işbirliğini artırmak, Kaynaklarımızı artırmak ve düzenli hale getirmek, Kamu kurumları, şubelerimiz ve diğer derneklerle işbirliğini artırmak önümüzdeki dönemde kısa zamanda planladığımız konulardır. 

OLAY: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
Prof. Dr. Kaynaş: Genel Kurul öncesi tüm üyelerimizin pandemi kurallarına uyarak sağlıklı bir şekilde katılımlarını sağlamak ve yeni seçilecek Yönetim kurulu ile birlikte tüm çalışmalarımızın normale dönmesini ümit ediyorum. Çanakkale Şubesi olarak halkımızı gelecek güvencemiz olan çocuklarımızın; kökünden sökülüp koparılmadan geliştirilmesi, dallarını kırmadan zenginleşmeleri, milli kültürümüzün zenginlik ve değerini yadsımadan evrensel kültür değerleri ile donanmış, geçmişe neler borçlu olduğu, bugünün ne olduğu ve geleceğinin nasıl olacağı konusunda bilinçli kılınması, geleceğinin kendi ellerinde olduğu güveninin verilmesi ve fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir birey olarak yetişmeleri için görev almaya, derneğimize destek olmaya devam etmesini diliyorum. Halkımızın bugüne kadar vermiş olduğu destek ile gençlerin eğitimlerine yapmış oldukları katkı ile bugün Türkiye`nin en itibarlı sivil toplum örgütlerinden biri olan ÇYDD`nin tüm üye, gönüllülerine ve sevgili gençlerimize teşekkür ediyorum. Gençlerimizi yaşam boyu doğuştan gelen yeteneklerine ek olarak yeni yetenekler kazanmaya, karşılaşacağı yeni durumlara uyum sağlayabilmek için sorgulayan ve kendini değiştirmesini, düzeltmesini başaran bireyler en önemlisi de birinci vazifelerini yerine getirebilmeleri için çok okumaya davet ediyorum.
(Atakan Alkış)
Paylaş