Cumhuriyetimizi, demokrasi ile taçlandıralım

Cumhuriyetimizin ilanının 89. yılında bir devlet biçimi olan cumhuriyetin, halkın yönetiminin kurallarını belirleyen demokrasi ile birleştirilmesi günümüzün en önemli sorunudur. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan antiemperyalist mücadele Cumhuriyetin kurul-ması ile sonuçlanmış aradan geçen 89 yıl sonra yeniden emperyalist devletlerin vesayetinde parlamenter sistemin halkın iradesini yansıtmadığı, halkın kendisini yönetme koşullarının tamamıyla yok edildiği demokrasisiz bir cumhuriyet olarak bugün varlığını sürdürmektedir...

363
Bunun içindir ki; halklar kendilerini ifade edememekte, en küçük bir talepleri karşısında saldırılara uğramakta, en basitinden Cumhuriyet bayramlarının kutlanmasına bile izin verilmemektedir. Göstermelik olarak var olan parlamenter sistem halkın iradesini yansıtmaz. Onun için eğitim, sağlık, gibi kamusal alanlardaki hizmetler tasfiye edilmiştir. Onun için eğitime sağlığa değil, savaşa bütçe harcanmaktadır. Bu sistem dâhilinde halk, vurgunculardan rüşvetçilerden halkın kaynaklarını kendi zenginlerini yaratmak için kullananlardan hesap soramamaktadır.
 
Bu uygulamalar bu sistemin ayrılmaz bir parçası haline dönüşmüştür. 89 yıl sonra bugün temel ihtiyacımız; halkın yönetiminin kurallarının halk tarafından belirlendiği gerçek bir halk demokrasi ile beslenmiş bir cumhuriyet yönetiminin inşasıdır. Bu duygular altında Cumhuriyet Bayramınızı kutlar, halk demokrasi ile taçlanmış bir cumhuriyet yönetimi konusundaki özlemlerimizi bir kez daha sizler paylaşırız.
 
Çanakkale Olay Gazetesi
Paylaş