havadurum

Cumhurbaşkanı için ilk kez!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde halk, ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve siyasiler de oylarını kullanıp, ilk mesajlarını verdiler.

412
 
 
 
Tarihte ilk kez, `tartışmalı` da olsa Türkiye, Cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı. Yaklaşık 50 gündür ülke gündeminde yer alan, şekli ve ilkeleri çerçevesinde sıkça tartışılan, özellikle iki adayın eşitsiz ve adil bir seçim olmadığı yönündeki eleştirileri sıkça dile getirilen seçim süreci dün kullanılan oylarla devam etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP gibi siyasi partilerin `çatı adayı` olarak seçimlere katılan Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş`ın yarıştıkları cumhurbaşkanlığı için dün oylar kullanıldı. Çok sayıda vatandaşın sandığa gittiği seçimlerde gözler siyasilerin de üzerindeydi. CHP`li vekiller Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ile siyasiler de sandığa gitti. İlk mesajlar verildi.
 
 
 
 
“Şartlar eşit değildi”
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, adayların eşit şartlarda yarışmadıklarını ifade ederek, “İlk deneyim içinde bu yasal düzenlemenin çok etik ve kurallar noktasında eşit şartlarda hazırlanılmadığını görmüş olduk. Seçimlerde her aday için eşit şartlar yaratılmadı. Başbakanın istifa etmemesi gibi başlıklar altında toplayabileceğimiz çeşitli sorunlar yaşandı. İnsanların yoğun katıldığı, herkesin sandıklarda temsil edildiği bir seçim olması gerekiyor. Yoksa seçim şaibeye açık hale gelir. Hal böyle olunca seçilen kişi ve yetkileri de görev süresi boyunca tartışılır. Biz CHP olarak 2015 seçimlerinde iktidara geldiğimizde bu benzeri sorunlara neden olan siyasi partiler ve seçim yasasını değiştirerek daha demokratik bir hale getireceğiz. Demokratik kurallar yerine oturduğunda ancak, bu ülkede bir sistemden bahsedebilir. Demokrasinin içselleştiği bir ülkede de yolsuzluk, hırsızlık olmak, parlamentoya ve hukuka müdahaleler yaşanmaz. Bu nedenle ne olursa olsun demokrasiyi yerleştirmemiz gerekiyor. Bu seçimlerde de katılımının yüksek olması seçim sonucunu ciddi bir biçimde etkileyecektir. Benim gönlümde yatan bir değerlendirme olarak ise seçimin ikinci tura kalacağını düşünüyorum. Halkın katılımının yüksek olduğu sürece de Recep Tayyip Erdoğan`ın şansının düşeceğini düşünüyorum” dedi.
 
 
 
 
“Halkın doğru karar vereceğine inanıyorum”
“İlk defa halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı için sandığa gidildi” diyerek sözlerine başlayan CHP`li vekil Serdar Soydan ise, “Bugüne kadar söylenmesi gerekenler meydanlarda da çeşitli basın yayın organlarında da söylendi. İnşallah bu akşam sonuç Türkiye için hayırlı olur. Türkiye`nin tekrar 110 yıl öncesine, padişahlık dönemine gerilemesine bu ülkede yaşayan insanlar elbette ki arzu etmezler. Ben tahmin ediyorum ki, seçime hile karışmaz ise vatandaşın doğru şekilde karar vereceğine inanıyorum. Türkiye`yi Ortadoğu bataklığına inşallah çevirmeyiz. Seçimler hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
 
 
“Sözün bittiği yerdeyiz, görevimizi yaptık”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Endüstri Meslek Lisesi`nde kullandığı oy sonrası “Oyumuzu kullandık. Sandıklar biraz sakin ama herhalde çok çabuk oy kullanıdığı olsa gerek. İnsanlar bir an önce kullanıp gidiyor. Ben memleketimize hayırlı olsun diyorum. İlk defa cumhurbaşkanı seçiyoruz. Cumhurbaşkanı seçiminde sonuçların sağlıklı olmasını diliyorum. Ben şahsen kendi oyumu attım, Ekmeleddin İhsanoğlu`na başarılar diliyorum. Tabi diğer adaylara da hayırlı olsun diyorum. Sözün bittiği yerdeyiz, bugüne kadar çok konuştuk, çok şey söylendi, şimdi görevimizi yaptık” açıklamasını yaptı.
 
Paylaş