Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Çanakkale Boğazı'na yakut bir gerdanlık taktık"

448
1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 172`inci yıl dönümünde Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. On binlerce vatandaşın katılımı ile gerçekleşen açılış öncesi Erdoğan konuşma yaptı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların göz bebeği olan Çanakkale`nin yepyeni bir geleceğe kucak açtığını ifade ederek, "Çanakkale Boğazı`na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü`nün açılışını yapmak üzere bir aradayız" dedi. "Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü`nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr`in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "maziden atiye köprü kurmak" sözünü, hem lafzıyla hem de ruhuyla hayata geçirdiklerini söyledi. 1915 Çanakkale Köprüsü`nün, her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıdığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Köprümüzün isminin başındaki 1915, Birinci Dünya Savaşı`nın en kanlı, en ibretlik, en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale`de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 metre de Mart`ın 18`ini ifade ediyor. Orta açıklığın uzunluğu olan 2 bin 23 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023`ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir, işaretidir" dedi.
Erdoğan konuşmasında şunları söyledi; 
"1915 Çanakkale Köprüsü`nün ülkemize, milletimize, şehrimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprümüzde tıpkı İstanbul Boğazı`ndaki 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, FSM, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada özellikle Çanakkale`de 6`ncı köprüyü açıyoruz. Unutmayın 140 yıl önce Sultan Abdülhamid Han o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı, hazırlıkları yapmıştı. Osmanlı`nın ardı ardına yaşadığı savaşlar nedeniyle hayata geçirilemeyen bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu. Orta açıklığın uzunluğu 2023 metreyse Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100`üncü yılı olan 2023`ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedefin işaretidir. Ecdadımız bir asır önce burada Çanakkale Geçilmez sözünü kanıyla tarihe nakşetmişti. Neydi o haçlı-hilal mücadelesiydi. Ecdadımız kınalı kuzularıyla Gazi Mustafa Kemal`in riyasetinde, Seyit Onbaşılarla evet Çanakkale Geçilmez demiş ve burada tarih yazmıştı. İşte o Çanakkale`deki mücadeleyi verenlerin torunları olarak bugün burada mıyız? Buradayız. Ama biz şimdi bugün başka bir adım atıyoruz. 18 Mart Çanakkale Köprüsü`nü açıyoruz"
"Gelibolu-Kilitbahir arası 6 dakikada tamamlanacak"
"İş bilenin kılıç kuşananındır. Türkiye`nin en yoğun araç güzergahlarından biri olan bu yolda feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burası saatlerce feribot sırası beklenen bir yerdi. Aynı yolculuk köprü üzerinden 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye... Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü attık. Firmalarımız Güney Koreli iş ortaklarıyla kolları sıvadı 740 iş makinasının geceli gündüzlü çalışmasıyla söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdik. Köprümüz yap işlet devret modeliyle inşa ettiğimiz en son eser. İnşallah devamı gelecek. Bu modelin 30 yıllık bir geçmişiyle olmakla birlikte en başarılı örnekleri bizim dönemimizde gerçekleşmiştir. Kamu-Özel İşbirliği Modeli performansında Avrupa`da 3. dünyada 13. sırada yer alıyoruz."
"Geçiş 200 TL ilk hafta ücretsiz"
Erdoğan, geçiş ücretleri ile ilgili; "Otomobil geçişleri ile ilgili fiyatı 200 TL olarak belirledik. İlk bir hafta ücretsiz olacak`" diye konuştu. İlk hafta ücretsiz, sonra 200 lira. Çünkü burası biliyorsunuz, yap-işlet-devret... Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
(Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)
Paylaş