havadurum

Cuma Pazarı’nda çiçek bahçesi

Farklı çeşitleriyle bulunduğu mekana güzellik katan, havanın temizlenmesi, stresi azaltıp insanları sakinleştirmesi gibi bir çok faydası olan çiçekler, insanların hayatında önemli bir yer kaplıyor. Çanakkale`de birçok çiçekçi dükkanının yanı sıra, Cuma Pazarı yerinde de satışa sunulan yüzlerce çeşit çiçek bulmak mümkün. Cuma Pazarı`nda bu çiçeklerin satışını yapan esnaf, Çanakkalelilerin çiçeklere olan ilgisinden oldukça memnun.

1692
 
 
Sağlık ve güzellik alanındaki faydalarıyla bilinen çiçekler, insan psikolojisine iyi gelmesinden dolayı da bitki yetiştiriciliğinde içinde önemli bir yer tutuyor. İnsanların stresten uzaklaşmasını sağlayan, kapalı ortamlarda toz oranını düşüren, havayı temizleyen, bulunduğu mekana görsel güzellik katan ve daha bir çok faydası olan çiçekler, insan hayatında önemli bir yer kaplıyor. Cuma Pazarı`nda birbirinden güzel, yüzlerce çeşit çiçeği bulmak mümkün. Sardunya, çam güzeli, ateş çiçeği, menekşe, begonya, kadife, mine, tırnak gibi çiçek çeşitlerinin bulunduğu pazarda, en ilginç çiçek ise küstüm çiçeği. Dokunduğunuz anda yapraklarını kapatan küstüm çiçeği, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
 
 
“Çiçeklerin bakımının yapılması gerekiyor”
Cuma Pazarı yerinde bulunan çiçekçi esnaflarından Şerafettin Genç, çiçek fiyatlarının uygun olduğunu belirtiyor. Genç; “Fiyatlarımız oldukça uygun. Örneğin sardunya çiçeği 5 lira, menekşe 3 tanesi 10 lira, canarya 5 lira, orkide 35 lira. Bu hafta en çok orkide satıldı. Sevgililer gününde de en çok satılan çiçek orkide” diye belirtti. Vatandaşların çiçek aldıktan sonra bakımını yapmamasından şikayetçi olan Genç; “ Bazı vatandaşlar çiçeği alıp, bir hafta sulamıyor. Çiçek solduktan sonrada gelip neden soldu diye dert yanıyor. Nasıl ki insan bir hafta su içemeden duramazsa, çiçeklerde su tüketmeden duramaz. Onlarda canlı sonuçta” dedi. Bir diğer çiçekçi esnafı Ayşe Duygum, kimi çiçeklerin güneşi sevdiğini, kiminin ise sevmediğini belirtiyor. Duygum; “Kadife, begonya, güller güneşi seven çiçekler, küpeli, orkide, cam güzeli çiçeği gibi çiçeklerde güneşi sevmeyen çiçekler. Çanakkale`de vatandaşların çiçeklere ilgisi çok yoğun. Çiçek bakan vatandaşlar, her gün akşamdan akşama çiçekleri sulaması lazım. Yine on günde bir de çiçeklere vitamin verilmesi gerekiyor” dedi. (Tekin Bozkurt)
Paylaş