havadurum

"Cübbelerimizden aldığımız güç ile mücadelemize devam edeceğiz"

303
Trakya Bölge Baroları Çevre Komisyonları Toplantısı Kırklareli`nde düzenlendi. Kırklareli Barosu`nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Çanakkale Baro Başkanı Av. Soner Aydın ve Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Ali Furkan Oğuz, Kırklareli Baro Başkanı Av. Turgay Hınız, Edirne Baro Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya, Tekirdağ Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci ile Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ Barolarının Çevre komisyonu üyeleri katılım gösterdi. Toplantıda Trakya`nın ve Saros`un çevre sorunları ve çözüm önerileri değerlendirilerek hukuksal mücadele süreçleri hakkında kararlar alındı. Toplantının ardından sonuç bildirgesi yayımlandı. Trakya bölgesinde yaşanan çevre sorunlar ile ilgili konularda ortak mücadele edeceklerini ilan eden avukatlar, "Bizler Trakya`mızda yeşilin ve mavinin her tonunun korunması için cübbelerimizden aldığımız güç ve Avukatlık kanunun 76 ve 95. Maddelerinin bizlere verdiği yetki ile hukuksal alanda mücadelemizi sürdürme iradesinde ortaklaştığımızı duyurmayı bir görev olarak biliyoruz" dedi.
 
Avukatlardan siyasi iktidara çağrı
Çevre toplantısı sonucunda yapılan açıklamada, "İnsanca yaşamanın en temelinde yaşanabilir ve sürdürülebilir çevre olduğu bilinci ile üç denize komşu, sayısız doğal güzelliğe sahip bir bölgenin Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ Baroları olarak bir araya geldik. Bizler; bölgemizde yaşanan çevre sorunlarının gün geçtikçe ağırlaştığını ve bu durumun artık insan sağlığı üzerinde kalıcı zararlara yol açtığını üzülerek gözlemliyoruz. Bu noktada siyasi iktidara, Uluslararası sözleşmeler ve Anayasamızın kendisine yüklediği asli görevleri yerine getirmesi hususunda açık çağrıda bulunuyoruz" denildi.
 
"Ölüm çanları çalmaya başladı"
Barolar yaptıkları ortak açıklamada, "Eşsiz güzelliklere sahip, bir başından diğer başına zengin bir fauna, habitat yuvası olan bölgemizin güneşi, can suyu Ergene nehrimizin katran karası aktığını ve çevreye zehir saçtığını yıllardır dile getiriyoruz" sözlerine yer vererek, "Bizler artık Ergene nehrinin berrak akması ve doğal canlı habitatına, faunasına kavuşması, insan sağlığına zararsız bir hal alması için mücadelemizde ortaklaşma iradesini gösterme kararlığı içerisindeyiz; doğası ile benzersiz olan ve iki denizi birleştiren bölgemizin incisi Marmara Denizimiz, habitat anlamında bir zamanlar yüzlerce canlıya ev sahipliği yaparken; ne yazık ki çarpık kentleşme, yanlış sanayileşme ve nihayetinde Ergene nehri `derin deniz drenaj sistemi` ile bu denizimizde geriye kala kala bir elin parmağını geçmeyecek kadar canlı popülasyonu kalmış ve bu denizimiz için artık ölüm çanları çalmaya başlamış olduğunu müşahede etmenin burukluğu ile bu durumun artık sürüdürülebilir olmadığını söylüyoruz" dedi.
 
 "Yeşili kirleten her türlü madenciliğe karşıyız"
Yapılan tüm yanlış uygulamalardan dönülmesi gerektiğini vurgulanan açıklamada, "Bu konuda hukuksal mücadelemizi daha güçlü adımlarla devam ettireceğimizi burada paylaşıyoruz; Saroz körfezimizde, kendi kendini yenileyebilen bir doğal sisteme, dışarıdan müdahale ile bu yapıyı bozan liman tarzı gereksiz müdahalelere karşıydık. Yine karşıyız. Doğamızın altını olarak yeşil bitki örtümüzü kabul etmenin bilinci ile bu yeşili kirleten her türlü madenciliğe karşı olduğumuzu ifade etmiştik. Etmeye de devam ediyoruz. Bizler Trakya`mızda yeşilin ve mavinin her tonunun korunması için cübbelerimizden aldığımız güç ve Avukatlık kanunun 76 ve 95. Maddelerinin bizlere verdiği yetki ile hukuksal alanda mücadelemizi sürdürme iradesinde ortaklaştığımızı duyurmayı bir görev olarak biliyoruz" sözlerine yer verildi.
 
Çevre için hukuksal mücadele verecekler
Bildirge sonuçlarını paylaşan Trakya Baroları, "Trakya Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Plan Değişikliğine yönelik olarak siyasi iktidarca yapılmak istenen revizyon planlarının sıkı takip edilmesi ve hukuksal mücadele vereceğiz" denildi. Öte yandan ekolojik tehdit yaratan diğer konuların da gündem maddelerinde yer aldığı bildirgede, Trakya Baraj ve Göletleri ile Trakya Tarımının `Meriç Nehrinden Çorlu, Çerkezköy Sanayi Su Temini Projesi` karşısında, Ergene derin Deniz Drenajı işletmesinin Marmara Denizine ve gezegene verdiği zararlara karşında, Ergene nehrinin kirletilmesine ve bu kirletmeye mütemadiyen göz yumulması karşısında, Yakın zamanda ÇED yönetmeliğinde yapılan değişikliğe karşı hukuksal başvurunun başlatılacağı kaydedildi.
 
Çevre panelleri ve konferanslar düzenlenecek
Trakya`da hava kirliliğinin son zamanlarda artışı ve bu durumun insan yaşamını tehdit eder boyuta ulaşması karşısında gerekli hukuksal süreçlerin başlatılacağı aktarılan bildirgede, Paris İklim Sözleşmesi`nin uygulanabilirliği, davalara etkisi ve uygulamaya yönelik ve bu kapsamda İklim krizi karşısında dört il, üç deniz ve Trakya konulu ortaklaşa konferanslar, paneller düzenleneceği duyuruldu. Bildirgede ayrıca şu maddelere yer verildi, "Ergene nehrinin kirletilmesine ve bu kirletmeye mütemadiyen göz yumulması karşısında idari ve hukuksal mücadele verilmesi, Trakya havzasında doğal ve kültürel varlıkların envantere kazanılması konusunda hukuksal çalışmalara katkı verilmesi."
(Damla Yeltekin)
Paylaş