ÇTSO tarafından yapılan şöyle:
ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI
BASIN AÇIKLAMASI
Çanakkale Yat Limanı Projesi, İmar İzin talebiyle ilgili olarak, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu sıfatıyla Belediye Meclisine yapmış olduğumuz başvuru hakkında; eşitli yerel gazete, internet sitesi ve televizyon kanallarında, Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’ın, kamuoyunda tamamen yanlış düşünceler oluşturacak nitelikte gerçeğe aykırı, iftira ve hakaret içeren nitelikteki beyanlarını içeren haberlere ve açıklamalara yer verilmektedir.
Turizm kenti olmak isteyen Çanakkale’mize Yat Limanı kazandırmaktan, esnafımızın ve kentimizin gelişimine katkı sağlamaktan başka hiçbir amaç taşımayan Çanakkale Yat Limanı projesi hakkında Odamızın Kurumsal saygınlığını hedef alan ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI`NI RÜŞVET VERMEKLE SUÇLAYAN açıklama ve haberlere ilişkin olarak; Çanakkale Belediye Başkanı ve ilgili basın kuruluşlarıyla ilgili Êgerekli yasal başvurular yapılacaktır.
Çanakkale’nin gelişmesinden, Çanakkale’nin Yat Limanına kavuşmasından bu denli ağır ithamlarda bulunacak kadar rahatsızlık duyulmasını anlamamız mümkün değildir. Öncelikle belirtmeliyiz ki; Çanakkale TSO Yönetim Kurulumuz Çanakkale Yat Limanı Projesinin her aşamasında; açık ve şeffaf bir çalışma süreci yürütmüştür.
Projelendirme ve ÇED aşamasından sonra Yat Limanı işletmesiyle ilgili olarak kurulacak şirketin; Valilik, GESTAŞ, Belediye, ÇTSO, Terzioğlu Vakfı gibi tamamı kamu yararına faaliyet gösteren Çanakkale kurum ve kuruluşu ortaklardan oluşacağı açıkça belirtilmiştir.
Projenin detayları, kurulacak işletmeci şirketin ortaklık yapısı, teknik ayrıntıları, fizibilite ve kapasite detaylarının tamamı Meclisimize, Üyelerimize, Basın organlarına, Kent Konseyine, Bütün Sivil Toplum kuruluşlarına, Valilik ve Belediye Meclisine defaten sunulmuş, Odamız web sitesinde de açıkça yayınlanmıştır.
Çanakkale Yat Limanı Çanakkale’nin projesidir. Projenin tek amacı Çanakkale Turizminin gelişmesine katkı sunmaktır. Çanakkale TSO Yönetim Kurulu üyeleri, hiçbir karşılık beklemeksizin projenin bütün giderlerini bizzat karşılamış olup, yine aynı anlayışa paralel olarak işletmeci tüzel kişiliğin ortaklarının tamamının da kamu yararına faaliyet gösteren kurumlardan oluşmasını hedeflemiş bulunmaktadır. Bilinmelidir ki Çanakkale TSO, Çanakkale’ye zarar verecek hiçbir tartışma ve polemiğin içinde olmayacaktır. Ancak Çanakkale Kamuoyunu yanıltmaya yönelik spekülasyonlara açıklık kazandırmak için Siz Sayın Basın Mensupları ve Kamuoyu nezdinde bu açıklamayı yapma gereği duyduk. Şöyle ki;
1- Çeşitli gazetelerde yer aldığı üzere; Çanakkale Yat Limanı Projesinin,
Çanakkale TSO Yönetimince Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmek üzere geri alındığı şeklindeki haberler gerçeğe aykırıdır. Oysa ki; beş kişiden oluşan Belediye İmar Komisyonu tarafından, 2/3 oy çokluğu ile “ilgisi dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmek üzere dosyanın ilgilisine iadesine” karar verilmiştir. Anılan karar ekte yer almaktadır (EK:1). Belediye Başkanı tarafından Yat Limanı Projesinin Belediye Meclisinde oylamaya sunulmayacağının açıkça ifade edilmesi üzerine dosya geri çekilmek zorunda kalınmıştır.
2-Haberlerde beyan olunanın aksine ÇTSO yönetimi olarak düşüncemiz; Yat Limanı Projesinin, Çanakkale’nin projesi olduğu ve Çanakkale Projesinin Belediye Meclisin iradesine sunulmaksızın, Belediye imar komisyonu 5 üyesinden 3’ünün oyu ile dosyanın Bakanlığa havale edilmek istenmesinin, Çanakkale Belediye Meclisinin iradesine saygısızlık olacağı yönündedir. Çanakkale Yat Limanı projesinin görüşülmesi gereken doğru adres Çanakkale Belediye Meclisi olmasına rağmen dosyanın Bakanlığa gönderilmek üzere ilgilisine iadesine karar veren merci bizzat Çanakkale Belediye Meclis İmar Komisyonudur.
Belediye Meclisinin iradesine saygımızı tartışmaya açanlara; Çanakkale halkından, kendi meclislerinin iradesini bilme hakkını esirgememeleri gerektiğini söylemek isteriz.
3- Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’ın konu hakkında değerlendirme yaparken söylediği “1/100.000’lik plan içinde bu bir öngörü olarak yok. Peki 1/25.000 lik planda burası Yat Limanı olarak görülüyor mu? Ayrıca kentte bu konuda duyarlılık var. Gerekli izinler plan değişiklikleri vs. olmaksızın diretmek suretiyle plan meclisten geçirilmeye çalışılıyor” ifadeleri gerçeklerden ve anlaşılır olmaktan uzaktır. Zira Çanakkale TSO, Yat Limanı Proje çalışmalarına 2011 yılında başlamış olup, Yat Limanının yeri konusunda bizzat Çanakkale Belediye Meclisinin 2009 yılında hazırlayarak kabul ettiği 2010-2014 Çanakkale Belediyesi Strateji Planını referans almıştır. Çanakkale Belediyesi Resmi web sitesi bütçe bölümü stratejik planında herkesin açıp görebileceği üzere Barbaros Marinasının yapımı Belediye Meclisinin 2010-2014 yılları arasında uygulamayı taahhüt ettiği bir projedir.(sayfa 58)(EK:2) ÇTSO Yönetimi bu projeyi gönüllü olarak üstlenerek Çanakkale’ye kazandırmak istemiştir.
Bu durumda Sayın Belediye Başkanı neden kendisinin “ BEN VARIM” dediği seçim kitapçığı (EK:3) ve strateji planında yer alan bir hususta böyle bir açıklama yapmaktadır? Sayın Belediye Başkanının, SEÇİM KİTAPÇIĞINDA KENTSEL TASARIM PROJELERİ BAŞLIĞI ALTINDA ve Belediye Meclisi Strateji planında (sayfa 58) Barbaros Marina açıkça görünmektedir.
Ayrıca beyan olunanın aksine Çanakkale’nin 1/100.000 lik planı mevcut olmadığı gibi henüz yapım aşamasındadır. Belediye Başkanımızın yaklaşımını doğru kabul edersek, şimdiye kadar yapılan bütün plan değişiklikleri ve verilen imar izinleri tamamen geçersiz mi olmaktadır? Bütün Çanakkale kamuoyunun merakla beklediği Çanakkale Yat Limanı gibi kent için büyük önem taşıyan bir projeyi görüşülmek üzere kanuni prosedürlere uyarak Belediye Meclisine sunmak mı diretmektir? Yoksa görüşmeksizin, dosyayı Bakanlığa göndermek üzere ilgilisine iadeye karar vermek mi diretmektir. Takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.
4- Sayın Belediye Başkanımız tarafından ifade edildiği üzere Çanakkale Yat Limanı konusunda Çanakkale kamuoyunda duyarlılık olduğu ifadesi tamamen doğrudur. Kent Konseyi tarafından olumsuz görüş bildirilen, Barbaros Mahallesi halkından 9 bini aşkın mahalle sakini tarafından yapılması istenen Yat Limanı hakkında; daha önceki bir meclis toplantısında Sayın Belediye Başkanımız tarafından “gerekirse referanduma gideriz” sözü bizzat verilmişti. Çanakkale kamuoyunun duyarlılıkla izlediği Yat Limanı konusunu bırakın referanduma açmayı Belediye Meclisinde bile görüşmeye açılmamış olması hususunu da kamuoyunun takdirine sunuyoruz.
Sayın Belediye Başkanımızın sözünün arkasında durmasını istiyoruz. Bizler ise; Çanakkale TSO Yönetim Kurulu olarak söz veriyoruz!
“ÇANAKKALE YAT LİMANI PROJESİ ÇANAKKALE’NİN PROJESİDİR”
Bu konuda karar verme iradesi yalnız Çanakkale Halkınındır
Herkesi Çanakkale Halkının iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Çanakkale TSO Yönetim Kurulu olarak, barış ve güzelliklerin kenti olan Çanakkale’de; asılsız haber ve yorumlarla kentimizin güzide kurumlarının yıpratılmasını önlemek, Çanakkale’nin gelişiminin önüne yanlış yaklaşımlarla geçilmemesi adına Çanakkale’de çağdaş demokrasinin en güzel örneklerden birini yaşatmak üzere; Çanakkale Yat Limanı Projesinin Çanakkale Halkının iradesini ifade edecek bir referanduma sunulmasını istiyoruz.ÊBeklentisiz bir şekilde Çanakkale’ye Yat Limanı kazandırma projesine öncülük eden ODAMIZIN VE MENSUPLARININ RÜŞVET VERMEKLE SUÇLANDIĞI BU GÜN, son sözü yine Sayın Çanakkale halkının sağduyusuna bırakıyoruz.
Çanakkale Kamuoyuna ve Siz Sayın Basın Mensuplarımıza arz olunur.
Saygılarımızla.
Çanakkale TSO Yönetim Kurulu