ÇTSO’dan proje atağı

ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, 2015 yılı için öngörülen projeleri kamuoyuna açıkladı.

656
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, düzenlediği basın toplantısıyla Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı olan 2015 için yeni projelerini açıkladı. ÇTSO, 2015’te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin iki fakültesini eğitime başlatmayı, tüm dünyada Çanakkale`nin adını duyuracak en az 2 film çekmeyi, Çanakkale’nin tanıtımına katkıda bulunacak, uluslararası kanallarda gösterilecek “survivor” tarzı bir yarışma programı hazırlamayı ve Boğazın tam ortasında Çanakkale tarihi temalı basınçlı su püskürtmeli bir Su Perdesi yapmayı hedefliyor. ÇTSO ayrıca, mevcut tarihi binasını bir turizm ofisi gibi çalışacak Çanakkale Evi haline getirmeyi, Yat Limanı’nı 2015’e yetiştirmeyi, Hektor Heykeli için Turizm Bakanlığı’na yer sağlamayı, esnaftan talep geldiği takdirde AVM kurmayı, hava ulaşımına taksi uçak çözümü getirmeyi, Çanakkale-İstanbul arasındaki gemi seferlerinin başlamasına öncülük etmeyi de planlıyor.
 
“Üniversitenin 2015 yılında hızla eğitime kazandırmayı düşünüyoruz”
Basın mensuplarıyla bir araya gelen ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, ÇTSO’nun projeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Basın toplantısı öncesinde basın çalışanlarıyla birlikte yeni yıl pastasını kesen Sandal, gazetecilere 2012 yılında Oda`nın çalışma ve faaliyetlerine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Genel Sekreter Sema Sandal, 2013 yılının da yoğun geçeceğini, mevcut projelerin devam ettiği gibi yeni projelerin de hız kazanacağını söyledi.
 
“Buna ek olarak 2015 yılıyla ilgili projelerimiz var. Oda olarak biz de çok ciddi hazırlanıyoruz, önemli projelerimiz var” diyen Genel Sekreter Sandal; “Biliyorsunuz 21 Kasım günü ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi`nin açılışında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yeni üniversite konusunda protokol imzaladık. TOBB`a bağlı ETÜ Üniversitesi için OSB`de 110 dönüm arazi tahsis ettirilmişti. Burada bizim amacımız, üniversitenin 2015 yılında hızla eğitime kazandırılmasıdır. 2023`e kadar da burada 9 fakülte 9 bin öğrenci hedefleniyor. İlk başta 2 fakülte ile başlıyoruz. Daha sonraki yıllarda diğer fakültelerle beraber 9 fakülte kurulacak” dedi.
 
ÇTSO’dan ‘survivor’ tarzı yarışma
ÇTSO olarak ‘survivor’ tarzında bir yarışma yapmayı planladıklarını ve görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Sandal; “2015 hazırlıkları kapsamında bir başka projemiz de, Fetih 1453`den de fazla ilgi çekecek, tüm dünyada Çanakkale`nin adını duyuracak en az 2 film hazırlığı içindeyiz. Bu konuda görüşmelerimiz, çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Çanakkale Gücü ya da Çanakkale`nin Gücü ismi düşünülen, uluslararası kanallarda da gösterilecek “survivor” tarzı bir yarışma programı düşünüyoruz. Bununla ilgili yer tespitleri yapılıyor. Çınarlı altında, Dardanos’ta ve Sarıcaeli`nde yer tespiti için bir kaç yerde çalışmalar yapıldı. Acun Ilıca`nın yarışmaları gibi, yarışmacıların zor koşullarda, engebeli arazilerde yapacakları yarışma, tüm dünyada kanallarda gösterilecek Çanakkale’nin tanıtımına katkıda bulunacak” diye konuştu.
 
Boğaza su perdesi
ÇTSO olarak Çanakkale Boğazı’nın ortasında basınçlı su püskürtmeli bir su perdesi yapacaklarını kaydeden Sandal; “Bir başka projemiz de şu: Çanakkale Boğazı`nın tam ortasında basınçlı su püskürtmeli bir Su Perdesi yapacağız. Görselliği ağır güzel bir çalışma olacak. Çanakkale tarihini suda göstereceğiz. Bu konudaki çalışmalarımızı başlattık” dedi.
 
“Yat Limanı’ndan vazgeçmedik”
ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Yat Limanı`nda ÇED Raporu`nu alalı 7 ay olduğunu ve bu projeyi takip ettiklerini söyledi. Sandal; “Yat limanı 645 yat bağlama kapasitelidir. 2015`te en az 300 yat doluluk oranına ulaşarak Yat Limanı`nın hizmete girmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Çarşı Projesi’ne olur yazısı geldi”
ÇTSO’nun Çarşı Projesine de değinen Sandal şu şekilde konuştu: “Çarşı Projesi çok uzadı. 31 Aralık Pazartesi günü Korumu Kurulu`ndan “olur” yazısı geldi. Bu projemiz, esnafın beğendiği şekle girecek, belki ufak değişiklikler olacak. Ne istenirse biz onu yapacağız.”
 
“Tarihi binayı, Çanakkale evi adı altında dönüştüreceğiz”
ÇTSO`nun mevcut tarihi binasının Çanakkale Evi`ne dönüştürülmesi ile ilgili projenin devam edttiğini vurgulayan Sandal; “İlk etapta üst katı bir turizm ofisi şeklinde, Çanakkale Evi adı altında dönüştüreceğiz. Bununla ilgili bir proje hazırlıyoruz. Sonra da bizim OSB`ye gitme durumumuza göre, tamamı olacak. Burasıyla ilgili herkesin ve basınımızın da fikirlerini bekliyoruz. Bir turizm ofisi şeklinde düşünüyoruz. Buraya giren yerli olsun yabancı olsun turistlerin, Çanakkale hakkında bilgilendirilmesini amaçlıyoruz. Kütüphanesi de olacak, yazılı ve görsel bilgilendirme yapılacak. İskele Meydanı’ndaki turizm bürosunun halini biliyorsunuz, oradan pek çok kişi oradan bize geliyordu. Sonra Odaların gezileri oluyor, gelen heyetleri bilgilendirmek gerekiyor. Çanakkale Evi projesiyle kentimizin turizmine, tanıtımına hizmet etmek istiyoruz” dedi.
 
“Gerekirse heykel için araziyi satın alırız”
Hektor Heykeli için bir türlü yer gösterilemediğini ifade eden Sandal, gerekirse ÇTSO olarak heykel için arazi satın alacaklarını belirterek; “Hektor Heykeli için 4-5 yıldır yer gösterilemiyor. Turizm Bakanımızın, ‘Siz yeri verin hediye edeceğim’ diye sözü var. Heykel için araziyi gerekirse biz satın alıp vereceğiz. Çanakkale’nin tanıtımı için ne varsa, elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu. Sandal sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çanakkalelilerin kendi AVM`sini kurması konusunda da çalışmalarımız var. Yerel esnaftan talep toplama yöntemiyle, Cennet Otoparkı`nın olduğu yere, bir AVM projesi düşünülüyor. Tamamen Çanakkale esnafının katılacağı, ortaklık yapısını esnafın belirleyeceği ve yönetiminde de esnafın olacağı bir AVM projesi planlanıyor. Çanakkale`nin bir başka sorunu da uçak ulaşımı. Biz en başta onunla ilgili bir fizibibite çalışması yaptık. Gerekirse Çanakkaleli girişimcilerle, yeterli olmazsa dışarıdan yatırımcılarla, bir taksi uçak şeklinde hizmet getirilmesini istiyoruz. Uçak ulaşımı sorununu bu şekilde kendimiz çözmeyi düşünüyoruz. Bize deniz ulaşımı konusunda da talepler geliyor. Onunla ilgili çalışmalarımız var. İskele atıl, buraya 30-40 yıl vapurlarla yolcular geliyormuş. Tekrar o yolcu vapurlarının çalışması, Çanakkale-İstanbul arasında seferlerin başlaması için çalışmamız olacak 2013 içinde...”
Paylaş