ÇTB Ukrayna’da...

Trakya’daki Borsa Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan geniş bir heyetle Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Tarım-Hayvancılık Fuarı ve Türk Ukrayna İşadamları Derneği’ne (TUİD) çalışma ziyaretinde bulundu.

554
ÇTB’yi temsilen Meclis Başkanı Erol Özen, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Ahmet Uzun, Necmi Yıldırım, Meclis Üyelerimiz İzzet Arıcı ve Süleyman Yayıcı’nın katlımı ile gerçekleştirilen ziyarette TUİD ve Trakya bölgesindeki oda ve borsalar arasındaki işbirliği olanakları değerlendirildi.
 
TUİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Pehlivan, Trakya’dan bu kadar kapsamlı bir heyeti Ukrayna`da ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek başladığı açılış konuşmasında, Ukrayna ve Türkiye arasında ticaretin istenilen seviyelerin çok altında olduğunu ve bu tip çalışma ziyaretlerinin iki ülke ilişkileri ve ticareti üzerinde olumlu etki yapacağına inandıklarını ifade etti. Burak Pehlivan, Ukrayna’ya, özellikle Kiev`e ziyarette bulunanların, Ukrayna’nın ne üretip, ne sattığı konusunda genellikle yanılgıya düştüklerini, Ukrayna`yı değerlendirirken, Ukrayna’daki üretim ve ticaret hacmini küçümsediklerini ancak bunun böyle olmadığını belirtti.
 
Ukrayna ekonomisine ilişkin bilgi veren Pehlivan; “Ukrayna’nın geçen yılki dış ticaret hacmi 153 milyar dolar olarak gerçekleşti, Türkiye`nin dış ticaret hacminin ise 246 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, Ukrayna` nın dış ticaretinin aslında ne kadar büyük olduğu görülmektedir. Buna karşılık bu komşu ülkenin dış ticaretinde ülkemiz ne yazık ki yüzde 5`in bile altında pay alabilmektedir, Ukrayna`nın ithalatındaki payımız ise yalnızca yüzde 1,5`tir, bu rakamlar Türkiye`nin ihracat gücüne yakışmamaktadır” dedi.
 
Pehlivan, serbest ticaret antlaşmasının imzalanmasına müteakip iki ülke arasındaki ticarette çok ciddi bir ivmelenmenin yaşanacağına dikkat çekti. Görüşmelerde söz alan TUİD Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Şimşek, Ukrayna`nın mal almak açısından da, satmak açısında da önemli bir ülke olduğunu nitekim Ukrayna`daki inşaat ve emlak yatırımlarının yanı sıra, ortaklarıyla Çanakkale`de kurmakta oldukları gıda işleme tesisiyle Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere bölge ülkelerine ihracat yapacaklarını belirtti.
 
Aziz Şimşek, Türkiye`den gelen heyetlerin Ukrayna ve Türkiye arasında karşılıklı ticaretin gelişmesi doğrultusunda önemli çalışmalar yaptıklarına inandıklarını ifade etti.
 
`Hububat borsasını oluşturmak istiyoruz’
Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erol Özen ise TUİD’in konukseverliğine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Trakya`nın özellikle Türk tarımı için önemli bir bölge olduğunu ifade etti. Erol Özen, Türkiye`nin bölgede lider bir ülke olduğunu, Trakya`nın ise tarım konusunda bölge ülkelerinde ön plana çıktığını söyledi.
 
Ziyaretlerini değerlendiren Erol Özen, “Ukrayna`ya geliş sebebimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin üyesi olan Çanakkale Ticaret Borsası da dahil olmak üzere Trakya’daki 13 borsanın bir şirket kurarak Balkan ülkeleri Emtia Borsası’nı oluşturmak istiyoruz. Tabi bu işin öncülüğünü de TOBB ve Edirne Ticaret Borsası yapıyor. Buraya Ukrayna`daki durum hakkında bilgi toplamak, alıcı ile satıcıyı bir araya getirecek bir internet sitesi ya da şirket oluşturarak oda ve borsalarda tüccarların bir araya getirilmesini sağlamak niyetindeyiz. Ukrayna`daki hububat potansiyelini görüp değerlendirdik. Ben daha önce de bir defa gelmiştim. Ukrayna`nın hububat potansiyeli çok yüksek, bürokrasi biraz zorluyor ama beraber işbirliği içerisinde olmayı arzu ediyoruz. Ziyaretimiz çerçevesinde Kiev`deki tarım fuarını da ziyaret ettik, ticaret müşavirliği yetkilileriyle bir araya geldik. Trakya Oda ve Borsaları olarak bizim için çok verimli bir organizasyon gerçekleşti” şeklinde konuştu. Görüşmelere Ukrayna Gagauzlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tudora Arnaut ve Gagauz işadamları da iştirak etti. Ukrayna vatandaşı olan Gagauz işadamları yerli gözüyle ülkede iş yapma tecrübelerini paylaştı.
 
 
Edirne, Trakya`nın Borsa Merkezi olacak
İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ise Edirne ` nin Balkan ülkelerinde lider bir şehir olarak ön plana çıkması gerektiğini söyledi. Bu tür gezilerle komşu ülkeleri ve ticari partnerlerini daha iyi tanıdıklarını ifade eden Girgin, Ukrayna özelinde Türklerin, TUİD gibi güçlü bir işadamı derneğine sahip olmasının kendi işlerini kolaylaştıracağını belirtti. İbrahim Girgin; “Bölge ülkelerine ziyaretler yapıyoruz, bu Ukrayna ` ya üçüncü gelişim, Edirne bu bölgede tarıma dönük emtia fiyatlarının belirlendiği, ticaretinin yapıldığı önemli bir borsa merkezi haline gelecektir, bu süreçten Ukrayna da, Yunanistan da, Bulgaristan da, Romanya da ve diğer bölge ülkeleri de karlı çıkacaktır” dedi.  TUİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Pehlivan`ın, heyet adına TUİD ` in anı plaketini vermesi ve heyetler arası işbirliği protokolünün imzalanmasına müteakip ziyaret sona erdi.
Paylaş