ÇTB Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı`nda 2021 yılı faaliyetleri değerlendirilerek, 2022 yılına ilişkin çalışmalar ve yeni projeler hakkında istişarelerde bulunuldu. Toplantıda ekonomik gelişmeler, enerji güvenliği, iklim krizi, kuraklığın tarıma etkileri ve 2021 yılı borsa işlem hacmindeki gelişmeler ele alındı. Yılın ilk meclis toplantısının açılışında konuşan ÇTB Meclis Başkanı Abdullah Deniz, yaptığı konuşmada zor geçen bir yılı geride bıraktıklarını kaydederek, 2022 yılının Çanakkale ve Türkiye için hayırlı bir yıl olması temennisinde bulundu.
Toplantıda söz alan ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili konuşan Meclis Başkanı Abdullah Deniz; "Değerli meclis üyelerimiz, hatırlayacağınız gibi gerçekten zor bir yılı geride bıraktık önümüzde kat edilecek çok mesafe ve atılacak çok adım var. Yeni başarı hikayeleri yazmak için küresel manada karşımıza çıkacak tüm fırsatları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
Pandemi kaynaklı tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar, ABD, AB ve Çin arasındaki küresel güç ve pazar mücadeleleri yeni dönemde iş dünyamıza önemli fırsatlar sunmakta. Bu bağlamda yatırıma, üretime ve ihracata eskisinden çok daha fazla güçlü bir şekilde sarılmamız gerekiyor" dedi.
Meclis Başkanı Abdullah Deniz ÇTB olarak, 2022`de dış ticareti geliştirmek hedefiyle proje üretmeye ve Türkiye`nin ihracat hedeflerine öncülük etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Yıl boyunca yapacağımız çalışmalarla bir taraftan istihdamı ve ihracatı artırırken, eş zamanlı olarak da girişimcilik ekosisteminin gelişimini, inovasyonu, katma değeri yüksek ürünleri ve ölçek ekonomisine geçişi hızlandırmayı hedefliyoruz" dedi.
"KOSGEB hızlı destek programı, kalifiye personel sorununa çözüm olacak"
Sözlerine KOSGEB`in iş dünyasına sağladığı destekler ile devam eden Başkan Abdullah Deniz; "Bildiğiniz üzere, 2021 yılında Covid-19 salgınından etkilenen mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak KOSGEB tarafından, mikro ve küçük işletmelere hızlı destek projesi başlatılmıştı. 2022 yılında bazı değişiklikler ile birlikte geçtiğimiz günlerde KOSGEB tarafından, `Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi` tekrar başvuruya açılmıştır. Mikro ve küçük işletmelerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin 12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdünü yerine getiren ve başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması şartını sağlayan işletmeler söz konusu destekten yararlanabilecek. Yeni istihdam edilecek personel başına 100 bin TL geri ödemeli destek verilecektir. Proje kapsamında, mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir. Hizmet ve ticaret sektöründeki işletmelere nefes aldıracak, binlerce gence iş kapısı açacak olan bu KOSGEB destekli istihdam programına başvurular, 31 Mart 2022`ye kadar yapılabilecek. Şartları uyan tüm işletmelerimizi bu programdan faydalanmaya davet ediyorum. Ayrıca, proje kapsamında istihdam etmek üzere alacağınız personeli, mesleki eğitim iş birliği protokolü kapsamında, proje okullarımız olan Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun olan öğrencilerimizden tercih edebileceğinizi de belirtmek isterim. Bu destek iş dünyasının kalifiye personel sorununa çözüm olacak nitelikte. Şartları uyan tüm üyelerimizi bu destekten yaralanmasını tavsiye ediyorum" dedi.
Meclis Başkanı Abdullah Deniz`in açılış konuşmasının ardından, gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Meclis Üyelerine TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Bilgilendirmesi, KGF Destekleri Bilgilendirmesi yapıldı. 2021 yılı Faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirildi.
(Haber Merkezi)