havadurum

ÇTB 2020 yılını değerlendirdi

958
ÇTB tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, Çanakkale`de çalışan basın mensuplarıyla toplantı gerçekleştirilerek, ÇTB`nin 2020 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesinde bulunuldu. Kahvaltılı toplantının ardından, ÇTB Başkanı Kaya Üzen ilk olarak gazetecilerin gününü kutladı. Üzen açıklamasında; "Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik ve kişilik haklara saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden siz değerli gazetecilerimiz, vatandaşımızın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletimizin vicdanına ses olmaktasınız.İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdığınız konularla katkı sağlayan, yaptığınız görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden siz değerli basın çalışanlarımızın `10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlar, ebediyete intikal eden duayen gazetecilerimiz Yaşar Türe, Turhan Narler, Orhan Mutay, Cemal Oral gibi çok değerli basın emekçilerini rahmetle anarım. Unuttuğumuz varsa hepsinin ruhları şad olsun" dedi. 
 
"Protokoller ile alıcı ve satıcının güven içinde alışveriş yapmasının önünü açıyoruz"
Devamla 2020 yılı faaliyet değerlendirmesinde bulunan Başkan Üzen şunları söyledi; "Artık Şehirlerin yarıştığı bu dünyada üyelerimizin Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta marka kent Çanakkale`nin, yüksek katma değer üretmesine, rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayarak, sektörel gelişmeleri ve teknolojik yenilikleri takip ederek üyelerimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Özel sektörümüzün çatı kuruluşu ve asli temsil mekanizması olan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin öncülüğü doğrultusunda çalışarak daha güçlü bir Çanakkale olma hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz. KOBİ`lerin en büyük sorunlarından birisinin de finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutan KOBİ`lerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere, 2017 ve 2018 yıllarında toplamda üç kez gerçekleştirilen `TOBB Nefes Kredisi`ne Birliğimiz öncülüğünde kaynak ayırarak üyelerimizin yanında yer aldığımızı bir kez daha gösterdik. Halkbank Cansuyu ve kamu bankaları İşe Devam kredilerinin üyelerimize bir nebze de olsa nefes almalarını sağladık. Üyelerimizin tedarik zincirlerinde finansman kaynaklı yaşanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermek üzere Birliğimiz önderliğinde başlatılan protokoller kapsamında, Ziraat Bankası ile `Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi` protokolünü, Halkbank ile `Paraf Kredi Kartı Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi` protokolünü imzaladık. İmzaladığımız protokoller ile alıcı ve satıcının güven içinde alışveriş yapmasının önünü açıyoruz. üreticiler veya satıcılar, tahsilat ile uğraşmadan, güven içinde mallarını satacaklar. Alıcılar da uygun vade ve maliyette finansman temin ederek, tedarik ihtiyaçlarını karşılayacaklar."
"Bu yıl dijital dönüşüm yılı oldu"
"E-ticaret; esnafımız, girişimcimiz, üreticimiz için kaçınılmaz bir saha. Bu sayede masraflar azalarak, rekabet gücü artıyor. Katma değeri her açıdan yüksek. Ülkemizin e-ticaret pazarında küresel bir güç haline gelmesi umut verici. Sadece 2019 yılında 136 milyar TL`lik bir işlem yapılması dikkat çekici. Pandemi ilanından itibaren online e-ticaret eğitimlerine talep %826 oranında artış gösterdi. Tüm bu veriler motivasyonumuzu e-ticarete yönlendirmeli. Dijital dönüşüm çağımızın olmazsa olmazı. Kobi`lerimizin e-ticaret ve e-ihracata giriş için henüz e-ihracat yapmayan işletmelerin dijital dönüşümünü sağlamak ve kolay bir şekilde ihracat yapmalarının sağlanılması çok üyeli dijital pazar yerleri ile mümkün. Borsamızın Yönetiminde yer aldığı Trakya Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi projeleri ile kobilerimize hizmet sunmaktayız. Trakya ABİGEM ile Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilecek olan Trakya Bölgesel Dijital Dönüşüm E-Ticaret Merkezi ile Borsamız üyesi Kobiler için dijital ortamda pazaryeri (marketplace) platformunda ürettikleri ürünleri ulusal ve uluslararası potansiyel müşterilerine internet üzerinden sunabileceklerdir."
 
"Raporlarımızı bakanlıklara ilettik"
"Firmalarımızın finansal darboğaza düşmesini engellemek amacıyla Hükümetimiz tarafından hazırlanacak destek ve önlem paketi kritik önem taşımaktadır. Koronavirüs sürecini en başından bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz (TOBB) ve Bakanlıklarımızla koordineli bir şekilde takip ediyoruz. Korona Virüs sürecini halkın sağlığı açısından bugüne kadar çok başarılı biçimde yürüten hükümetimizin, işletmelerimizin ayakta kalması için de her türlü tedbiri alarak destek vereceğinden şüphemiz yoktur. Yaşanan ekonomik durgunluktan çıkış sürecinde ticari faaliyetlerin devam ederek istihdamın korunması açısından işletmelerin desteklenmesinin önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek için, istihdam desteklerinin artırılmasının yanı sıra, KGF destekli yeni kredi paketlerinin çıkarılması da KOBİ`lerimiz başta olmak üzere birçok firmamız için hayati öneme sahiptir."
"Çanakkale`mizin vizyon projelerinden biri Teknopark"
"Yeni dönemde İlimizin daha fazla katma değer odaklı, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona yönelik bir dönüşümden geçmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunlardan İlimiz için en önemli kazanım, 2014 yılında faaliyete geçmiş olan Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi`nin Çanakkale Ticaret Borsası olarak hem kurucu üyesiyiz hem de Yönetim Kurulunda yer almaktayız. Yerli ve yabancı tüm girişimcilere yüksek standartlarda hizmet sunmayı hedefleyen Teknokentimiz yaklaşık 135.000 m²`lik yapılanma göstermiştir. Kurumsal danışmanlık hizmetleri, proje hazırlama ve proje yönetimi, muhasebe ve finansmana erişim, eğitim programları, muafiyet rehberliği ve yatırımcılarla B2B görüşme fırsatları sunan Çanakkale Teknoparkla İlimiz ciddi bir ivme kazanacaktır."
 
"Gelibolu`ya lisanslı depoculuk kazandırma çalışmalarımız var"
"Tarım ürünlerine dayalı ticareti kolaylaştıran, pazar alanını genişleten, ürün piyasalarının gelişimine ve bu piyasalarda fiyat istikrarına katkı sağlayan ve sanayicinin üretim için ihtiyaç duyduğu hammaddeyi tedarik etmesini kolaylaştıran önemli bir kurumsal alt yapı olan Lisanslı depoculuk sistemini Hububat deposu İlçemiz Gelibolu`da, sektör üyelerimizin de talepleri doğrultusunda kazandırılması hususunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."
"Kadın ve genç girişimcilerimiz olmadan ekonomimizi uçuramayız"
"Girişimcilik, ülkeler arası rekabette üst sıralara çıkmak ve işsizlik sorununu çözmekte en önemli etken. Bugün dünyanın en zengin ülkeleri en girişimci olan ülkeler. Tek 1 girişimci, 10 kişiye istihdam sağlıyor. Bu yüzden zenginlik ve refaha giden tek yol girişimcilik diyoruz. Daha fazla girişimciye ulaşabilmek için de en önemli potansiyeli kadınlar ve gençler oluşturuyor. Bu sebeple Birliğimiz öncülüğünde oluşturulan Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımız var. Tüm Anadolu`da kendi başarı hikâyelerini anlatarak, rol model olarak daha fazla genci ve kadını girişimciliğe teşvik etmek için büyük bir heyecanla çalışıyorlar. Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizlerde ilimizdeki Genç Girişimciler Kurulunun sekreteryasını yürütmekteyiz. Ayrıca KOSGEB ve İŞKUR`un girişimcilere yönelik düzenlemiş oldukları desteklerden girişimcilerimizin yararlanması için Ticaret Borsası olarak her zaman itici güç olmaya çalışmaktayız. İş dünyası temsilcileri olarak bizler, yeni yatırımlarla daha çok üreterek daha çok istihdam sağlayarak, daha çok ihracat yaparak Ülkemizin birliğine, refahına ve geleceğine sahip çıkmalıyız."
(Atakan Alkış)
Paylaş