havadurum

Coronavirüse karşı alınması gereken önlemler

1105

 Dünyayı etkisi altına alan coronavirüse karşı mücadele sürerken, vatandaşlar alınması gereken önlemler dahilinde uyarılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 14 maddelik önlem kurallarını yayınlarken, yerel yönetimlerde afiş ve mesajlarla sık sık uyarılarda bulunmaya devam ediyor.  Alınacak önlemlerin başında sık sık el temizliği ve toplu alanlardan uzak durmak geliyor.  Yine evde kişisel temizliğe dikkat etmek, ziyaretçi kabul etmemek ve sık sık evi havalandırmak öncelikli önlemler arasında geliyor. 

 
“İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin”
Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli alınması gereken önlemler; “Yurt dışına çıkmayın, seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin. Çıktıysanız dönüşte ilk 14 günü evde geçirin. Aile üyelerini korumak için evde kendinizi izole edin. Evde geçen süre boyunca ziyaretçi kabul etmeyin. İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin. Odanızı sık sık havalandırın. İnsanlarla, özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlarla temas kurmaktan kaçının. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin. Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın. Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın. Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzenine dikkat edin. Evden çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske takın. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak sağlık kuruluşuna başvurun” şeklinde ifade edilirken ayrıca afişte, koronavirüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığı belirtildi.
 
“Zorunlu haller dışında toplu taşıma araçlarını kullanmamalı”
Tedbirler yerel yönetimler tarafından da sık sık vatandaşlara iletilmeye devam ediyor.  Çanakkale Belediyesi, salgın hastalık riskine karşı alınan önlemler kapsamında virüs ve hastalık riskine karşı alınacak bireysel önlemlere ilişkin bilgilendirici görseller, kentin çeşitli noktalarına asıldı. Görsellerde; "Virüslerden korunmak, birbirimizi korumakla başlar. Alacağımız kişisel önlemler ile hem kendimizi hem de çevremizdekileri virüslerin bulaşmasına karşı koruyabiliriz. -Zorunlu olmadıkça seyahat etmeyelim. -Ellerimizi su ve sabunla sık sık yıkayalım. -Ellerimizle yüzümüze temas etmekten kaçınalım. -Sarılmaktan ve tokalaşmaktan kaçınalım. -Öksürürken ve hapşırırken kolumuzun iç yüzeyini kullanalım. -Hastaysak evde istirahat edelim" mesajlarına yer verildi. Ayrıca belediye tarafında vatandaşlara mesaj yolu ile iletilen önlemler kapsamında; “Yeni koronavirüs enfeksiyonundan korunmak için; Zorunlu haller dışında toplu taşıma araçlarını kullanmamalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamalıyız. Birbirimiz ile uzaktan selamlaşmalı, bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırmalı ve ellerimizi su ve sabun ile sık sık yıkamalıyız. Virüsten korunmak, birbirimizi korumakla başlar…” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş