"Corona tahlilleri temiz çıktı"

1592

 İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı düzenlediği toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Taşçı, Çanakkale’de yapılan hastane yatırımları ve çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Dünyanın gündeminde yer alan ve vatandaşlarda büyük tedirginlik yaratan Corona Virüs ile ilgili sunum yapıldı. Corona Virüs’ün belirtileri, etkileri ve önlemine dair bilgilendirmenin yer aldığı sunumda özellikle sürekli olarak el ve vücut temizliğinin önemine vurgu yapıldı. Çanakkale’de alınan önlemler ve şüphelerle ilgili bilgilendirmede bulunan İl Müdürü Taşçı, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen tebligatla önlemlerin alındığını bu kapsamda şu ana kadar 9 kişiye tahlil yapıldığı, tahlillerin temiz çıktığı, bir kişinin ise tedbir amaçlı 14 gün sürmesi gereken gözlemin devam ettiğini söyledi.  Sağlık Bakanlığının talimatı ile 81 ilde önlemler alındığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı; " Halk sağlığı başkanlığımız açıkladı; Çanakkale`de de bu sebeple gerekli gördüğümüz 9 kişiye tahlil yaptık ama tahliller temiz çıktı. Bir kişi var şuan gözlem altında tuttuğumuz; hastalığın gözlem süresi 14 gün. Tedbir açısından gözlem altında tutuluyor. Süresi dolduğunda gözlemden çıkartacağız" dedi. Virüsün dünya genelinde yayılması ile ilgili bilgilendirmede bulunan İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı; "Bununla birlikte virüs nedeniyle 107 hastanın hayatını kaybettiği İtalya Çin’den sonra ikinci sırada gelirken 92 ölümle İran ise ikinci sırada geliyor. Çin’de salgından can kaybı 3 bin 14’e çıktı" dedi.

 
“Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir”
Virüsle ilgili yapılan sunumda, vatandaşların temizliğe dikkat etmesi gerektiği belirtilerek; "El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir. Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı). Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır. Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir" denildi. 
 
“Herkes rahat olsun"
Konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Taşçı; "Bakanlığımızın vermiş olduğu talimat var. Şüpheli gördüğümüz her vakaya tedbirli yaklaşıyoruz. Bu yurtdışından gelen bir turist de olabiliyor, göçmen de olabiliyor. Halk sağlığı başkanlığımız açıkladı; Çanakkale`de de bu sebeple gerekli gördüğümüz 9 kişiye tahlil yaptık ama tahliller temiz çıktı. Bir kişi var şuan gözlem altında tuttuğumuz; hastalığın gözlem süresi 14 gün. Tedbir açısından gözlem altında tutuluyor. Süresi dolduğunda gözlemden çıkartacağız, onunda tahlillerinde sorun yok. Bu karantina değil, evinde yatan normal bir şahıs. Şu anda Çanakkale`de hiçbir sıkıntımız yok. Herkes rahat olsun" dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş