"Çöpler SUEZ tarafından toplanıyor"

1778

 Çanakkale Belediyesi Çanakkale Katı Atık Birliği ile SUES-ALTAŞ ortaklığında, katı atık yönetimi imtiyaz sözleşmesi ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Düzenlenen bilgilendirme toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, SUES Çanakkale Genel Müdürü Metin Suadiyeli, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan katıldı. Düzenlenen toplantıda SUEZ ve ALTAS firmalarına teşekkür eden Belediye Başkanı Gökhan; “Çöpler artık SUEZ Çanakkale firması tarafından toplanıyor. Çöp depolama alanları bu firma tarafından dizayn ediliyor, yenileniyor ve yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar tamamlandıkça yine burada basın mensuplarıyla bilgilendirme gezileri yapabiliriz. Sonuç itibariyle bu farklı bir sistem Türkiye’de bir bütün olarak toplama da dahil olmak üzere ilk defa Çanakkale belediyesi hayata geçirmiş oldu” dedi. SUES Çanakkale Genel Müdürü Metin Suadiyeli ise, düzenlenen bilgilendirme toplantısında; “Bu toplama sistemini iki sene içerisinde kuracağız.  Şu anda Esenler ve Barbaros Mahallelerinin yanı sıra bazı mahallelerde kumbaralar var.  Bunun yanı sıra bir de eğitim programımız var. Eğitim döneminde İlkokul, ortaokul ve liselerden başlayarak anlatacağız” dedi.

 
“Proje bittiği zaman veri kazanımı yüzde 8’den toplamda yüzde 65’e çıkacak”
Çanakkale Belediye Başkanın Ülgür Gökhan; “Çanakkale Katı Atık Birliği ile SUES-ALTAŞ ortaklığında, katı atık yönetimi imtiyaz sözleşmesi imzalamak ve bununla ilgili bilgilendirmede bulunmak için bir araya geldik. Bu noktada katı atıkları entegre bir biçimde bertaraf etmek için kurulmuş olan bu iş birliği içerisinde bulunan konularla ilgili bilgi vereceğiz. Katı atık birliğimiz ÇAKAP, uzun yıllardır burada hizmet veriyor. Kuruluş, sadece İl Özel İdaresi dahil, her bir yerel yönetimin atıklarının depolanması sürecinde kurulmuştur. Bunun çöp depolama alanı AB projesiyle finanse edilmişti. O zaman, Erenköy ve Kumkale Belediyeleri de vardı.  Fakat onlar kapandı. Şuanda Çanakkale Belediyesi, Lapseki Belediyesi, Kepez Beledisi, Umurbey Belediyesi, Çardak Belediyesi ve İl Özel İdaresi olarak ÇAKAP birliğimiz devam etmektedir. Şuanda SUEZ-ALTAŞ ortaklığı ile kurulan SUEZ Çanakkale firması ile ÇAKAP bir imtiyaz sözleşmesi imzaladı. Bu 3 yıllık bir süreçte gerçekleşti. Çünkü sonuç itibariyle danıştayın, İçişleri Bakanı’nın onayı gerektiren bir süreç. Bunun sonunda da artık belediyeler, çöplerinin toplanmasından bertarafına kadar bu firma ile sözleşme imzaladı. Bu noktada belediyeler, sokakların süpürülmesi ve küçük temizlik işlerinin dışında çöplerin toplanması ve bertarafı konusunda bu firmayı yetkilendiriyor. Çöp depolanama alanımızın belli bir ömrü var. bu süreçte ne zaman dolacağı ve oraya taşınan atıkların ne kadar depolama alanında yer aldığı konusunda bilgimiz var. Bu bilgiyi bize depolama alanının çok kısa sürede ömrünü tamamlayacağını ve yeni depolama alanı ihtiyacı duyacağımızı ortaya koydu. Bu firmayla yaptığımız imtiyaz sözleşmesi noktasında biz, oraya götürdüğümüz atıkların burada sadece yüzde 8’ini ayrıştırabiliyoruz. Bu proje bittiği zaman veri kazanımı toplamda yüzde 65’e çıkacak. Depolanan alana giden atık oranı yüzde 92’den yüzde 35’e indirilecek. Yüzde 35’e indiği zaman yaklaşık 20 yıllık daha kullanım süresi elde etmiş olacağız” dedi. 
 
“Çöpler artık SUEZ Çanakkale firması tarafından toplanıyor”
Başkan Gökhan; “Öncelikle çöp toplama işini yapacak, ön işlem yapacak geri kazanım embititesini yapacak ve bertaraf süreçlerinde de hızlı suyu arıtma kompos tesisi gibi depolama sahasının iyileştirilmesi için yatırım gibi doğal oradan çıkacak olan gazın enerji tesisine verilmesi ve enerji üretilmesi için aynı zamanda toplama araçlarının yenilenmesi, ekipmanın yenilenmesi için birçok yatırımı bu firma yapacaktır. Böylelikle hem toplama sistemimizde bir bütünlük sağlanacak aynı zamanda çöp depolama alanımızın kullanım kapasitesini uzatmış olacağız. Ve bu noktada proje ve atıklardan 2’nci hammadde alternatif yakıt imkanları olacak, depolarda bir enerji, kompos üretilmesi gibi ve buradan gelecek gelirlerin yine imtiyaz sözleşmesi göre bize de bir pay gelmiş olacak. Dolayısıyla bu noktada hem çevre sıfır atık projesine uygun olarak daha çok ayrıştırılmış madde ve geri dönüşüm maddesi elde etmek ve çöp depolama alanımızın kapasitesini arttırmak ve uzatmak için böyle bir anlaşmaya imza atmıştık. Dünden itibaren bu sistem faaliyete geçti. Çöpler artık SUEZ Çanakkale firması tarafından toplanıyor. Çöp depolama alanları bu firma tarafından dizayn ediliyor, yenileniyor ve yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar tamamlandıkça yine burada basın mensuplarıyla bilgilendirme gezileri yapabiliriz. Sonuç itibariyle bu farklı bir sistem Türkiye’de bir bütün olarak toplama da dahil olmak üzere ilk defa Çanakkale belediyesi hayata geçirmiş oldu. Bunun için ben SUEZ firmasına, ALTAS firmasına teşekkür ediyorum. Böyle bir işbirliği oluşturup, yurtdışından da orada ki imalat yatırım bankasından da kredi imkanlarını sağladılar. Bu da ülke için önemli. Çünkü daha ehven şartlarda bu kayıtlar elde edilebiliyor. Bu da hem bize hem SUEZ ve ALTAS firmasına bir güvenin ifadesi. Sonuç itibariyle bu sisteme güvendiler ve banka ciddi oranda bunu kredilendirdi. Bu da sevindirici, çünkü Türkiye’nin bugün ki durumunda böyle bir kredi imkanında güvenleri duyurmak önemli. Tabi yine Temizlik İşleri Müdürlüğümüz devam ediyor. Onlarda sokak süpürgeciliği gibi daha ufak çaplı işleri yapacaklar. Arkadaşlarımız yine çalışmaya devam edecekler. Şuan da araçlarımız yenilenmiş oluyor eski araçlarımızın ömrü bitti. Ekipmanlar yenileniyor sistemler farklı sistemleri oluşturuyor. Daha sonra da süreç içerisinde atıkların toplanması konusunda da ilerlemeler kaydetmeyi düşünüyoruz. Yani yerinde ayrıştırma, mekanda ayrıştırma, ayrıştırılmış olan çöplerin insanlar tarafından belli merkezlere getirilmesi suretiyle de daha çok çevreye ve sıfır atığa yönelik bilinçlendirilme çalışmaları yapılacaktır. Ama önce bu mevcut sistem firma tarafından imtiyaz sözleşmesi yaptığımız SUEZ Çanakkale tarafından dünden itibaren başladı. Burada sadece giden çöplerin ayrışması ötesinde yakıt olarak kullanılacak yeni malzemelerde üretilecek” dedi. 
 
“Bu projeyi eğitim kurumlarında da anlatacağız”
Projenin eğitim süreci ile ilgili bilgiler veren Genel Müdürü Metin Suadiyeli; “Evsel atıkların ve ambalajların ayrı bir şekilde toplanma sistemi. Bunu kurmak 2 yılımızı alacak.  Şu anda zaten Çanakkale’nin bazı mahallelerinde sadece ambalaj atıklarının koyulacağı kumbaralar var. Biz bunları tabi ki genişleterek yeni kumbaralar koyacağız. Dolayısıyla halk, şu anda Avrupa Birliğinde de olduğu gibi kendi evinde geri dönüşebilir ve diğer atıkları ayırabilecek. Evlerde iki tane çöp kutusu olacak ve birisini evsel atık olarak, diğerini de ambalaj atığı olarak kullanacağız. Bu toplama sistemini iki sene içerisinde kuracağız.  Şu anda Esenler ve Barbaros Mahallelerinin yanı sıra bazı mahallelerde kumbaralar var.  Bunun yanı sıra bir de eğitim programımız var. Eğitim döneminde İlkokul, ortaokul ve liselerden başlayarak anlatacağız” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş