ÇOMÜ'de sağlık çalışanı 26 kişiye mobbing davası açtı!

1669
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi`nde anestezi teknikeri olarak görev yapan Melike Çatal, ÇOMÜ Rektörü Prof Dr. Sedat Murat, eski Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Genel Sekreter Ayhan Monus ve eski Başhekim, yeni rektör yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur ile ÇOMÜ Hastanesi Başmüdürü Serap Yontar`nda aralarında bulunduğu 26 kişiye mobbing şiddetinden doğan tazminat davası açtı. Çalıştığı kurumda, yapılan bazı hukuksuzluklara ve usule aykırı uygulamalara itiraz etmesi nedeni ile 2015`ten bu yana kesintisiz olarak görev yeri değiştirildiği iddiası ile dava açan Çatal`ın davası kabul edilerek ilk duruşması geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. İkinci duruşmasının 14 Haziran tarihinde gerçekleşecek nobbing davası ile ilgili daha önce de cemaat iddiaları gündeme getirilmişti. 
 
Mahkeme kararına rağmen görev yeri değişti 
ÇOMÜ Hastanesi çalışanı Melike Çatal`ın, Birleşik Kamu-İş`e bağlı Genel Sağlık-İş sendikasının İşyeri Temsilcisi olmasına rağmen görev yerinin değiştirildiği öğrenildi. Çatal, Hastane yönetimi tarafından kendisine verilen cezaların ve görev yeri değişikliğinin iptali için Çanakkale İdare mahkemesine açtığı davayı kazandığı, ancak geri döndükten kısa bir süre sonra ÇOMÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevlendirildiği ifade edildi. Genel Sağlık-İş sendikası tarafından, bu görev yeri değişikliğinin de hukuksuz olduğu ifade edildi. 
 
"Cemaat toplantılarına katılmadı" iddiası 
Genel Sağlık-İş Sendikası konuyla ilgili olarak daha önce açıklamada bulunmuş ve "cemaat toplantısı" iddiasını gündeme getirmişti. Genel Sağlık-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Tarık Doğan; "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde ısrarlı olarak cemaat, tarikat toplantılarına katılması yönündeki telkinlere ve baskılara olumsuz yanıt vermesi ve karşı duruş sergilemesi nedeniyle, 2015 yılından itibaren asıl görev veri dışında görev tanımına uygun olmayan yerlere gönderiliyor. İdari sorumluların da bilgisi dahilinde malum yapının, gerçeğe aykırı belge ve beyanlarla soruşturma açılmasına zemin hazırlamak üzere, organize olarak birlikte hareket etmesi söz konusudur" demişti. 
Avukat Özdemir; "Bu bir kazanımdır" 
Davanın avukatı Dilara Özdemir, ilk duruşmaya davalılardan 9 kişinin katıldığını ifade ederek, davalıların usul, zaman aşımı, husumet itirazlarının mahkeme tarafından reddedildiğini söyledi. Özdemir, "Davalıların itirazlarının reddedilmesi bizim için bir kazanımdır. Mücadelemiz devam etmektedir" dedi. 
 
"İşyeri değişikliği hukuka ve usule aykırıdır"
Kurum içinde, savunması ve beyanı alınmayan çalışanın, görev tanımına uygun bir alan bulunmayan yeni bir iş yerine atanmasının da hukuka ve usule aykırı olduğunu dile getiren Özdemir, "Açıkça görüldüğü üzere mobbing şiddeti dolayısıyla da telafisi zor maddi ve manevi zararlar oluşmaya devam etmektedir. Ancak biz yılmadan haklı mücadelemize devam edeceğiz. Ayrıca diğer hukuki yollara başvurma haklarımızı saklı tuttuğumuzu bildiriyoruz" ifadelerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş