havadurum

ÇOMÜ yönetimi kaybetti işçiler kazandı

İki yıl önce DİSK-Sosyal-İş sendikası üyesi olan 40’a yakın işçi Rektör Sedat Laçiner ve ÇOMÜ yönetimi tarafından işten atıldı. Her ne kadar rektörlük işten atılan işçilerin, taşeron firmanın işçisi olduklarını söylemiş olsa da, işçilerin hukuk mücadelesi sonucunda yargıtay mahkemenin “işçilerin işe iadesi ve üniversitenin işçisi” oldukları yönündeki kararı onadı.

845
İşten atıldıkları andan itibaren mücadele etme kararlığı gösteren işçiler yalnızca hukuk mücadelesi vererek değil, aynı zamanda mücadelelerini kente yayarak Çanakkale’nin gündeminde olmayı başardı. Çanakkale’nin emekten yana yer alan siyasi partileri, sendikaları ve demokratik kitle örgütlerinin desteğini de almayı başardılar.
 
ÇOMÜ işçilerinden TKP’ye ziyaret
İşe iade edilen işçiler “üniversitenin işçisi” oldukları yönünde alınan mahkeme kararıyla üniversitelerde taşerona karşı yürütülen mücadelede Türkiye işçi sınıfına örnek olacak “hukuk zaferini” dostlarıyla paylaşmak için ziyaretlerde bulundular.
TKP’yi ziyaret eden ÇOMÜ’lü işçilerden Neslihan Ülkü Gül ve Nermin Aydın Üstün şunları dile getirdi: “Yargıtay işe iademiz ile ilgili kararı onadı. Sendikamız ve avukatımızda bununla ilgili basın açıklaması yapacaklar. İşe alınacağımızı düşünüyoruz. Bu sürecin daha fazla uzamayacağını ve daha fazla mağdur edilmeyeceğimizi düşünüyoruz. Direniş boyunca maddi manevi çok sıkıntı yaşadık. Direnişimiz sırasında her zaman yanımızda olan ve bize güç veren TKP’ye teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da dayanışma içinde olacağız.” TKP İl Başkanı Berna Ersoy ise TKP İl Komitesi adına yaptığı açıklamada yapılan ziyaret nedeniyle teşekkürlerini iletirken, bundan sonraki süreçte de birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Berna Ersoy; “Kazanılan yalnızca işe iade davası değildir, İşçi sınıfı adına kazanılan örnek bir mücadeledir, zafer ayrıca ÇOMÜ yönetiminin işçi düşmanlığının kanıtır. Bundan sonra yapılması gereken başta Sedat Laçiner olmak üzere ÇOMÜ rektörlüğü’nün mahkeme kararına uymalarıdır. Başka çareleri de yoktur. Laçiner iki yıldır işçileri muhatap almayarak, mücadele edenleri görmezden gelerek, bizim işçimiz değildir diyerek süreci buraya kadar getirdi. Fakat bundan sonra tek yapması gereken şey mücadele ederek hakkını almayı bilenlere üniversitenin kapısını açmasıdır, bu kapı işçiler tarafından açılmıştır. Laçiner kaybetmiştir, daha fazla engel olmamalıdır. Çünkü üniversite ÇOMÜ yönetiminin değil, üniversite işçileri, öğrencileri ve akademisyenlerinindir. Bu bir kez daha kanıtlanmıştır”dedi.
Paylaş