havadurum

ÇOMÜ işçilerinin hukuk zaferi

Çanakkale`de 2 yıl önce ÇOMÜ`den atıldıkları için işe iade davası açan işçilerin mücadelesi, Yargıtay`ın da işe iade kararı nedeniyle zaferle sonuçlandı. ÇOMÜ`de çalışırken işten atılan işçiler, Yargıtay`ın işe iade kararını onamasının ardından kendilerine destek olan sivil toplum örgütlerine teşekkür ziyareti gerçekleştirdiler.

1190
 
ÇOMÜ’de işten atılan işçilerden Neslihan Ülkü Gül ile Nermin Üstün; diğer üniversitelere örnek teşkil edecek işçi sınıfının mücadelesinin zaferle sonuçlanmasıyla birlikte teşekkür amacıyla SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım ile DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan`ı ziyaret ettiler. İlk olarak SES Çanakkale Şubesi`ni ziyaret eden işçiler, dava sürecinde işçilere destek veren Başkan Eftal Yıldırım`a teşekkür ettiler. Ziyarette konuşan Neslihan Ülkü Gül, Yargıtay`ın işe iade kararını onaması nedeniyle işçiler olarak mutlu olduklarını belirterek; “İki yıl önce işe iade davasıyla başlayan süreç, yaklaşık 10 gün önce sonuçlandı. Yargıtay, işe iade kararı verdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin işçisi olarak iade edildik. Taşeron işçisi olarak değil. Yargıtay, bu kararı onadı. Çok mutluyuz. Bu süreçte bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Bu süreç içerisinde maddi ve manevi büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Gül; “Bizden sonraki işçi arkadaşlarımız için bu mücadelenin Çanakkale`de örnek teşkil etmesini istiyoruz. Umarım bizim yaşadığımız acıları yaşamazlar. Çünkü, işten çıkarılan arkadaşlarımız arasında hamile olanlar vardı. Çocuğuna tek başına bakan arkadaşlar da vardı. Bu nedenle çok ciddi psikolojik sıkıntılar yaşadılar” diye konuştu.
 
 
“Kadro talep edilecek”
Yargıtay`ın kararı onamasının ardından ÇOMÜ Rektörlüğü tarafından toplantıya çağırıldıklarını kaydeden Gül; “Belki süreç yeniden başlayacak. Çünkü, bu kararın sonrasında bir kadro talep edilecek. Kadro talep edildikten sonra biz, tabi Rektörlükten bugün (dün) itibariyle bir telefon aldık. Genel Sekreterlikten bizi saat 16.00 da toplantıya çağırdılar. Bu bizim için önemli. Bize ne açıklama yapacaklarını bekliyoruz. Sendikamız ve avukatımızda bununla ilgili basın açıklaması yapacaklar. Muhtemelen işe alınacağımızı düşünüyoruz. Bu sürecin daha fazla uzamayacağını ve daha fazla mağdur edilmeyeceğimizi düşünüyoruz” dedi.
 
Yıldırım; “Her zaman emekçilerin yanındayız”
İşçilerin başlattığı mücadelenin zaferle sonuçlanması nedeniyle sendika olarak mutlu olduklarını kaydeden SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım; “Hakların bir takım mücadeleler sonucunda alınabileceğini bir kez daha gördük. Hak arayan ve emeğinin mücadelesini yapan emekçilerin yanında olacağız. Sağlık alanı taşeronlaşmanın bire bir yaşandığı bir sektör. Sağlık sektöründe bir çok sağlık çalışanı teşaron olarak çalıştırılıyor. Emek mücadelesini birlikte omuz omuza vereceğiz. ÇOMÜ`den atılan işçilerin hakları için ortaya koyduğu mücadele tüm Türkiye`de örnek teşkil edecektir” şeklinde konuştu.
 
Uslan; “İşçilerin hukuk mücadelesi örnek teşkil ediyor”
ÇOMÜ`ye karşı verdikleri mücadeleyi kazanan işçilerden Neslihan Ülkü Gül ile Nermin Üstün; DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan`ı da ziyaret etti. Ziyarette konuşan Gül, işçilerin hakları için verdiği mücadeleye destek veren sendika başkanı Erdinç Uslan`a da teşekkür etti. Açtıkları davayı kazanan işçilerin verdiği hukuk mücadelesinin örnek teşkil ettiğini kaydeden DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ise; “Yargıtay`ın ÇOMÜ işçileri için onadığı işe iade kararı, Türkiye`de üniversitelerdeki taşeron çalışanlar konusunda örnek teşkil edecek ilk ve tek karardır. Bu kararın uygulanıp uygulanmayacağını kamuoyunun takip etmesini istiyorum. Çanakkale`de bu kararın uygulanabilirliği konusunda hala soru işaretleri var. İşçi arkadaşlarımız hakettiği bir zaferi elde etmiştir. Şimdi top, işçi arkadaşların başına bu işi açanlarda. Görelim bakalım, hukuğu ne derecede yerine getirecekler” dedi.
 
“Kentin değerlerini yedirmeyiz”
ÇOMÜ yönetiminin yanı sıra Çanakkaleliler ile ilgili köşe yazıları yazan bilimadamlarına da göndermelerde bulunan Uslan şu şekilde konuştu: “Üniversitedeki bazı isimlerin, bir şeylerden rahatsız olduklarını gördükçe bizde onlardan rahatsız olmaya devam ediyoruz. Çanakkale insanını basiretsiz, bilgisiz, cahil, uyuşuk, ayyaş, 3-5 kendini bilmez gibi nitelendirme hakkına hiç kimse sahip değildir. Bu kentte herkes haddini bilecek. Biz kimseyle kavga etmiyoruz. Ama bizle kavga etmeye kalkıldığı vakit, bu kentin kendi değerlerini de kimseye yedirmeyiz. Kimse kusura bakmasın.”
 
İşçiler zaferini Sezek`e adadı
Daha sonra söz alan Neslihan Ülkü Gül, işçilerin Çanakkale`de elde ettiği bu önemli ve bir o kadar da örnek teşkil edecek olan zaferi, eşi işten çıkarıldıktan sonra geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden gazeteci Mustafa Sezek`e adadı.
Paylaş