havadurum

ÇOMÜ işçilerine destek büyüyor

Sosyal-İş Sendikası üyesi Uludağ, Konya ve Ordu Üniversitesi’nde taşeron şirketlerde çalışan işçileri temsilen bir grup işçi ÇOMÜ’de işten atılan işçileri ziyaret edecek.

620
Çanakkale’de bugün saat 13:00`te Saat Kulesi önünde bir basın açıklaması yapılacağı bildirilirken, ayrıca işçilerin topladıkları paralarla hazırlanan dayanışma erzak paketleri de işçilere teslim edilecek.
Sosyal-İş Sendikası üyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi’nde taşeron şirketlerde çalışan işçiler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde haksız bir biçimde işten çıkarılan arkadaşları ile dayanışma içinde olmak için bir kampanya başlatmıştı. İşçiler bu çerçevede üniversitelerinde Sosyal-İş üyesi işçilerden 2’şer TL toplamıştı. Bu dayanışma kampanyası çerçevesinde diğer üniversitelerde çalışan Sosyal-İş üyelerini temsilen bir grup işçi, ÇOMÜ’de işten atılan arkadaşlarını ziyaret edecek.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Sosyal İş Sendikası yetkilileri; “25 Şubat 2012 günü saat 13:00’te Saat Kulesi önünde bir basın açıklaması yapılacak. Basın açıklamasına işten atılan işçilerin yanı sıra Çanakkaleliler de katılarak destek verecek. Ayrıca, işçilerin kendi aralarında topladıkları paralarla hazırlanan, temel gıda ve temizlik maddelerini içeren dayanışma paketleri ayrıca işten atılan Sosyal-İş üyelerine teslim edilecek” dediler.
 
Öğrencilerin atılan işçilere sahip çıkma kararlılığı sürüyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde işten çıkarılan 36 temizlik işçisinin işe geri alınması için çalışmalar kararlı bir şekilde devam ediyor. ÇOMÜ`lü öğrenciler hazırladıkları bir program ile Terzioğlu yerleşkesinde bilgilendirme ve dayanışma çalışmalarının bir ayağı olan bildiri dağıtımı ve sesli ajitasyonlarla öğrenci kitlesi ile buluşuyor..
 
Önceki gün Özel Güvenlik Güçlerinin engellemesi ile karşılaşan öğrenciler bu sefer de bir grup öğrencinin  bıçaklı müdahalesine maruz kaldılar. Atılan işçilerden yana tavır alan öğrenciler üniversite idaresini gerici ve anti bilimsel tavır almak ile suçladılar.
 
Atılan İşçilere sahip çıkan öğrenciler yürüttükleri kampanya için yazılı bir açıklama yaparak gelişmeleri Çanakkale kamuoyu ile paylaşarak şunları kaydettiler:
“Öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılanan çalışma Terzioğlu yerleşkesindeki bütün fakültelerde her geçen  gün yaygınlaşıyor. Rektörlüğün `izinsiz` olarak nitelendirdiği bilgilendirme ve dayanışma çalışması meşru zemin üzerinden yükselirken her türlü provokasyon boşa çıkarılıyor. Bilgilendirme çalışmasının bir ayağı olan Fen ve Edebiyat Fakültesi’nde yapılan bilgilendirme ve dayanışma çalışması ilk önce ÖGB ile engellenmeye çalışıldı. ÖGB’nin bu tutumu temel hak ve özgürlükler mücadelesinin geniş kitlelerde bulduğu yankı temelinde yükselen öğrencilerin dayanışması ile boşa çıkarıldı. Öğrenciler, kararlı bir şekilde diğer fakültelerde teşhir çalışmasını devam ettirdi. İşten çıkarılan işçilerin iş haklarının geri kazanılması için yürütülen çalışma Rektörlüğün `izinsiz` talimatı ile provokasyonlara davet çıkarması dikkat çekti.
 
Öte yandan Fen ve Edebiyat Fakültesi’nde öğrencilere dağıtılan bildiriler ise toplatıldı. Bildirileri zorla öğrencilerin elinden almaya çalışanlara, müdahale eden öğrenciler çalışmanın hukuksal dayanağı olduğunu bunun ötesinde işten çıkarılan işçilerin iş haklarını geri kazanılabilmesi için yürütülen çalışmanın tüm öğrenci kesimi için haklı bir temelde olduğunu bildirdi. Buna rağmen öğrencilerin elinden bildirileri toplamaya çalışan bir grup ellerindeki bıçakları göstererek bildiri dağıtımı yapan öğrencilere saldırmaya çalıştı. Bıçaklarla saldırı girişiminde bulunan kişilerin ellerindeki bıçakların alınmaya çalışılmasıyla arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında öğrencilere bu kez de ÖGB müdahale etti. ÖGB saldırısını püskürten öğrencilerle Fen ve Edebiyat Fakültesi dekanı görüşmeye geldi. Dekana öğrencilere bir açıklama yapmasını, tutumunun anti-bilimsel olduğunu ve bilinçli bir provokasyon çıkarma temelli olduğunu bildiren öğrenciler üniversite idaresinin gerici, anti-bilimsel tutumunu teşhir ederek çalışmalarını sonlandırdı”
 
Birlikte mücadele çağrısı
İşçilerin işe geri alınması için Üniversitelerinde bilgilendirme ve dayanışma çalışması sürdüren Çomü Öğrencileri , yıllardır türlü gerici-faşist saldırılara uğramaktalar. `` Barışın kenti`` ifadesi ile nitelendirillen Çanakkale,  yıllardır bu saldırıların en yakın tanığıdır. Üniversitelerde parasız-bilimsel-eşit-herkese kendi dilinde eğitim verilmesi talepleri ile hareket eden öğrenciler soruşturmalarla cezalarla yıldırılmaya çalışılmaktadır. Hiç bir saldırı , soruşturma karşısında taviz vermeyen ,  aksine her engeli aşmanın mücadelelerini yükselteceği bilinciyle adım adım mevzilerini geliştiren öğrenciler bu gün kararlı bir şekilde işçi hakları için mücadele etmektedirler. Ezenin , Ezilene yönelik geliştirdiği  sistemli saldırının bir parçası olan Çomü’de İşçilerin işten çıkarılmasına karşı yürütülen mücadelenin etrafında kenetlenmeye süreci ilmek ilmek ören Öğrenci gençliği ile birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.”
Paylaş