ÇOMÜ`de neler oluyor?...

ÇOMÜ’de son ihalenin ardından 36 işçiye, ‘Elendiniz işe gelmeyin” çağrısı yapıldı.

1120
ÇOMÜ’de temizlik şirketine bağlı yaklaşık 300 işçinin, taşeron şirket ihalesinin yapılamaması nedeniyle başlayan süreçte yaşanan yeni gelişmeler ortalığı ayağa kaldırdı. Mağdur işçilere yapılan çağrının ardından ÇOMÜ’de dün yaşanan meraklı bekleyiş ise yerini hareketli saatlere bıraktı. ÇOMÜ’de görev yapan Sedat Yaylacı’nın işten çıkarılmasıyla alevlenen ve Sosyal İş Sendikası’nın dahil olduğu konu yine gündemdeki sıcaklığını korurken, söz konusu ihale sürecinin tamamlanmasının ardından işe alınmayı bekleyen 36 işçi, ‘Elendiniz işe gelmeyin’ çağrısı ile şoke oldu.
 
Mağdur işçiler üniversiteye koştu
Yaşanan bu gelişmenin ardından haberi alan mağdur işçiler, soluğu dün sabah saatlerinde üniversitede aldı. Üniversitede kapı kapı dolaşan işçiler, hangi kriterler baz alınıp neye istianeden elendiklerini araştırarak haklarını savunmaya çalıştı. Hareketli saatlerin yaşandığı üniversitede çalmadık kapı bırakmayan mağdur işçiler, görüştükleri ÇOMÜ yetkililerinden ‘Konunun muhatabı biz değiliz. Taşeron şirkettir’ cevabını aldı. ÇOMÜ yönetimi taşeron şirkete topu atarken, taşeron şirket ise elenen 36 işçinin yer aldığı isimlerin olduğu listenin ÇOMÜ yönetimi tarafından verildiğini ileri sürdü.
 
“Yönetim ne yapmak istiyor”
Öte yandan 31 Aralık 2011 tarihinde işten çıkarılan bazı kişiler ise tamamen keyfi kriterler ile işbaşı yaptırılır-ken, bazı işçilerin ise işine son verilmesi, ‘adamına göre muamele’ yorumlarına neden oldu. Yaşanan son olayın ardından artık üniversite yönetimi işçi kıyımı ile anılacak. İşten çıkarılan 36 işçi için topu taşeron şirkete atmak bir şey değiştirmez. Emekçiler bu filmi çok seyrettiler. Yaşanılan bu gelişme  güvencesiz çalışmanın bir sonucu olarak patron sisteminin bir sonucudur. Üzücü olan bu tezgâhın bir patron şirketinde değil bir bilim kurumu olan üniversitede olmasıdır. 
 
Dün yetkililer ile görüşen bazı mağdur işçilerin tekrar işe alınması kafalarda bazı soru işaretlerine yol açtı. Kimin işine son veriliyor, kimler işe alınıyor konusu beraberinde yeni tartışmaları gündeme getirecek.  Daha önce işten çıkarılan işçilerden işe başlayacağı yönünde belge toplayan ÇOMÜ yönetimi geçtiğimiz Salı günü akşam saatlerinde ise, belirlenen listede ismi olan işçilere ibraname imzalatıp, gece saatlerinde bu kişilerin taşeron şirket tarafından aranarak ‘Elendiniz. İşe gelmeyin’ yönünde çağrı yapması da tezgâhın nasıl işlediği konusunda önemli işaretler veriyor...
Paylaş