ÇOMÜ Akademik Yılı törenle başladı

907

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’de, üniversitenin 26’ncı kuruluş yılında 2018-2019 Akademik Yılı açılış töreni düzenlendi. ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Vali Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Yardımcıları, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve öğrenciler katıldı. Akademik Yılı açılış töreni kapsamında, kısa müzik dinletisinde bulunuldu. Müzik dinletisinin ardından katılımcılara ÇOMÜ belgeseli izletildi. Daha sonra ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Acer,Vali Tavlı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve Yeni TÜBİTAK Yaklaşımı’ konulu akademik yılın ilk dersini verdi. Bilim, teknoloji ve yenilik içerisinde Türkiye Ekonomisi`nin 2023 hedeflerini anlatan Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK`ın bu konudaki çalışmalarını da slayt eşliğinde gösterdi. Konuşmasında ÇOMÜ hakkında bilgi veren Rektör Acer, Prof. Dr. Mandal’ın üniversitede bulunmasından oldukça memnun olduklarını ifade etti. Üniversitenin alanda olduğu gibi Yüksek Öğretim alanı da önemli değişimler ve gelişimler yaşadığını söyleyen Acer; “Her alanda olduğu gibi Yüksek Öğretim alanı da önemli değişimler ve gelişimler yaşamaktadır. Günümüzde artık üçüncü nesil üniversitelerden bahsedilmektedir. Üçüncü nesil üniversiteler, toplum ve iş dünyasıyla daha sıkı iş birliği kuran üniversite kavramıdır” ifadelerini kullandı. Vali Tavlı; “Üniversitemiz, bünyesinde hızla artan fakülteler, meslek yüksek okulları, artan öğrenci sayısı ile bölgemizde ve ülkemizde göz dolduran ve tercih edilen üniversitelerin başında gelmektedir” dedi. Akademik yılı açılış töreninde katılımcılara hitap eden Prof. Dr. Mandal; “Üniversitemizin akademik yılı başlangıcının verdiği ilk dersler her zaman kurumsal yapılarda önemlidir. Bu kapsamda davet edilmiş olmanın benim için ayrı bir onuru var” dedi.


“Ülkemizin, özellikle bilim ve teknoloji alanında hızlanması gerektiğinin farkındayız”
2018-2019’un ÇOMÜ’nün kuruluşunun 26’ncı yıldönümü olduğunu söyleyen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer; “Türkiye’nin bilim ve teknoloji odaklı en önemli kurumlarının başında gelen TÜBİTAK’ın çok değerli Başkanını ÇOMÜ’nün Akademik Yılı açılış töreninde ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Her alanda olduğu gibi Yüksek Öğretim alanında önemli değişimler ve gelişimler yaşamaktadır. Günümüzde artık üçüncü nesil üniversitelerden bahsedilmektedir. Üçüncü nesil üniversiteler, toplum ve iş dünyasıyla daha sıkı iş birliği kuran üniversite kavramıdır. Toplumumuzun genç nüfus potansiyeli, yaklaşık 7 milyon civarındaki üniversiteli genciyle üniversitelerine daha fazla odaklanması gerektiğinin farkındayız. Ülkemizin, özellikle bilim ve teknoloji alanında hızlanması gerektiğinin farkındayız. Bütün bunlar, üniversitelerimize düşen görevin üniversitelerimizin yürütmesi gereken işlerin önemini daha da arttırmaktadır. Bu anlamda iş dünyası ile daha sıkı iş birliği kurmak zorundayız. ÇOMÜ, bu yıl, kuruluşunun 26’ncı yılında yeni eğitim-öğretim yılına 52 bin 915 öğrenciyle girmektedir. Bunlardan 18 bin 700 civarı öğrencimiz ön lisans, 28 bin 600 civarı öğrencimiz lisans ve yaklaşık 6 bin öğrencimiz lisansüstü öğrenim görmektedir. Yeni akademik yıla 4 enstitü, 16 fakülte, 6 yüksek okul ve 13 meslek yüksek okulunda 1 692 öğretim elemanı ile başlıyoruz” dedi. 
 
“YÖK 100/200’de en fazla doktora bursu alan ilk 23 üniversiteden birisi olduk”
Üniversitenin başarılarından bahseden Rektör Acer; “Şahsımın üniversite rektörü olarak görev yaptığı yaklaşık 3 yıl içerisinde üniversitemiz, her şeyden önce FETÖ yapılanmasından kurtulup huzurla çalışan bir üniversite haline gelmiş, aynı zamanda geniş çaplı bir eğitim-öğretim ve spor altyapısı gelişimi yaşamış, akademik kalite sıralamalarında daha üst basamaklara tırmanmış öğrencilerin daha çok beğendiği bir üniversite haline gelmiştir. Geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz yıl içinde yine ÇOMÜ’nün başarı hikayelerini görmüş olduk.ÇOMÜ Tıp Fakültesi, 2018 yılı içerisinde yapılan TUS sınavında en yüksek puanı alan ilk 20 üniversite arasında olmuştur. Üniversitemizde ilk defa Patent Başvuru Birimi kurulmuş ve kısa süre içerisinde 11 patent başvurusunu işleme koymuştur. Çanakkale’de Çanakkale Valiliği ile beraber, bugüne kadar yapılmış en büyük proje pazarını organize etmiştir. Tıp Fakültemize Sanal Eğitim Laboratuarı, merkez laboratuarlarımız olan ÇOBİLTUM’a arkeometri ve toprak analiz laboratuarı kurduk. YÖK 100/200 programında en fazla doktora bursu alan ilk 23 üniversiteden birisi olduk. 550 yataklı Araştırma ve Uygulama Hastane’mizi hizmete açtık. Hastanemiz içerisinde tüp bebek ünitesi, doku analiz laboratuarı ve hiper panik tedavi ünitesi açma aşamasına geldik” dedi. 

“Üniversitemiz, bölgemizde ve ülkemizde göz dolduran üniversitelerin başında gelmektedir”
Tören kapsamında konuşma yapan Vali Orhan Tavlı; “Üniversitemiz, ilimizin bir iklim ve kültür kenti olması noktasındaki markalaşma hedefine büyük katkı yapmaktadır. Üniversitemiz, bünyesinde hızla artan fakülteler, meslek yüksek okulları, artan öğrenci sayısı ile bölgemizde ve ülkemizde göz dolduran ve tercih edilen üniversitelerin başında gelmektedir. Üniversitemiz, bugün yatırımlarıyla, tesisleriyle, akademik kadrosuyla ve akademik çalışmalarıyla oldukça iyi bir konumdadır. Bu gelişme ve başarı trendini, yukarılara doğru hızla taşımaktadır, başarılı ve etkili projeler üretmektedir. Bu projelerin birçoğu da çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. Üniversitemizin çok sayıda bilimsel projesini başta TÜBİTAK olmak üzere desteklenmeye değer bulunması, gurur vericidir. Bu gelişmelerde, çalışmalarda, bu çizgide emeği olan tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Üniversitemizi özellikle son dönemde bilimsel yayınlarda proje üretmek ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesinde göstermiş olduğu bu ilerlemeyi takdir ettiğimi huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi. 
 
“‘2018 Troya Yılı’, ilimiz ve ülkemizin kültür ve turizmine büyük katkılar sağlamıştır”
Vali Tavlı; “Bilimsel alanda yapılan çalışmaların yanı sıra Kütür ve Turizm Bakanlığımızca ilan edilmiş olan ‘2018 Troya Yılı’, Çanakkale’mizin ve ülkemizin kültür ve turizmine büyük katkılar sağlamış, ülkemizin dünya turizmindeki yükselişine güç katan uluslararası bir kültür ve turizm hamlesi olmuş, ÇOMÜ de Troya Yılı kapsamında birçok panel, kongre, festival, sempozyum ve çalıştay düzenleyerek ilimize ve ülkemize bu alanda da katkı sunmuştur. Troya Yılı vesilesiyle yapılan tüm bu organizasyonlarla ve Troya Müzesi’nin ziyarete açılmasıyla da Çanakkale’miz, ülkemizin kültür ve sanat turizminin en önemli buluşma noktalarından biri haline gelmiştir. Sevgili gençler, dünyanın her yerinde adınızdan söz ettireceğiniz bilgi ve birikiminizle yeni fikirlere daima açık, ülkemize ve insanlığa yararlı olmanın arayışı içinde olacağınıza yürekten inanıyorum” dedi. 
ÇOMÜ’de olmaktan memnuniyet ve mutluluk duyduğunu ifade eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; “Çanakkale’de ve özellikle ÇOMÜ’de olmaktan büyük memnuniyet ve onur duyuyorum. Bu, benim üçüncü kez ÇOMÜ’de bulunuşum. Üniversitemizin akademik yılı başlangıcının verdiği ilk dersler her zaman kurumsal yapılarda önemlidir. Bu kapsamda davet edilmiş olmanın benim için ayrı bir onuru var. Bugün sizlerle paylaşacağım konu,  Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve Yeni TUBİTAK Yaklaşımı başlıklı açılış dersini işleyeceğiz. Şuanda ülkemiz gündemindeki konu cari açıktır. Her düzeyde hepimizi değişik şekilde ilgilendiren bir kapsam var. Birçok kimse bunu kriz olarak nitelendiriyor ama ben buna ‘güçlük’ olarak bakıyorum. Türkiye’nin bilim merkezi olmazsa olmaz, bilim olmadan teknolojinin üretim boyutun mümkün değil. Bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye olma noktasında neler yapılması gerekiyor?’u konuşacağız” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş