40’a yakın işçinin iş akdinin feshedilmesi ile sonuçlanan ÇOMÜ Yönetimi İle Sosyal İş Sendikası arasında süren hukuk mücadelesi hukuksuzluklara karşı mücadele eden işçilerin kazanımı ile sonuçlandı. Bu mücadele de işçilerin örgütlü olduğu Sosyal İş Sendikası, davanın gelişimi ile ilgili şu bilgileri verdi.”Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) taşeron şirkette çalışan işçiler Sendikamızda örgütlenmişti. Sendikamız, ÇOMÜ’deki taşeron ilişkisinin muvazaalı, yani hileli olduğunun tespit edilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Bakanlık tarafından görevlendirilen iş müfettişleri, yaptıkları inceleme neticesinde “muvazaa”yı bir raporla tespit etmişti. ÇOMÜ Rektörlüğü’nün müfettiş raporuna yaptığı itiraz nedeniyle, itiraz davası Çanakkale İş Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı. Çanakkale İş Mahkemesi’nde dün sabah davanın son duruşması görüldü. Mahkeme, ÇOMÜ Rektörlüğü’nün yaptığı itirazı reddederek, müfettiş raporunu onadı. Böylece dava sendikamız ve üyelerimizin lehine sonuçlandı. Alt İşverenlik Yönetmeliği’nin 13. maddesi gereği, itiraz üzerine iş mahkemesi tarafından verilen karar kesin olduğu için, iş müfettişlerinin “muvazaa” raporu kesinleşmiş oldu” Mahkemenin doğurduğu hukuki sonuçlar itibarıyla da açıklamalarda bulunan Sosyal İş Sendikası, Alt İşverenlik Yönetmeliği’nin 13. Maddesi gereği, mahkeme kararının doğurduğu hukuki sonuçları şu şekilde belirtti: “1)Taşeron şirketin, tescili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından iptal edilir. Dolayısıyla taşeronun Üniversitesi ile ilişiği kesilir. 2) Taşeron şirketin işçileri, başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılır. 3) Taşeron şirkete ve asıl işverene idari para cezası uygulanır.”
İşten çıkarılan işçilerin durumu
Mahkeme kararının, işten çıkarılan işçilerin ÇOMÜ’ye işe iade edilmesi için açılan işe iade davaları bakımından da önemli bir dayanak teşkil ettiğini belirten Sosyal İş Sendikası Yönetim Kurulu; “Sendikamız, gerekçeli kararın tebliğ edilmesinin ardından, mahkeme kararının uygulanması, işçilerin Üniversite bünyesine geçirilmesi ve toplusözleşmeden doğan haklarının ödenmesi hususlarını görüşmek üzere ÇOMÜ Rektörlüğü’nden bir kez daha randevu isteyecektir. Bizzat ÇOMÜ Rektörü ve ÇOMÜ yetkilileri defalarca kamuoyuna ‘Mahkeme kararına saygılı olacağız, gereğini yapacağız’ diye açıklamalar yapmıştır. Dolayısıyla Sendikamız, ÇOMÜ Rektörlüğü’nden mahkeme kararının gereğini yapmasını talep edecektir. Sendikamız, gerek mahkeme kararının uygulanarak soruna çözüm bulunması, gerekse işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması için her türlü diyaloga açıktır ve sorunu öncelikle görüşme yoluyla çözmeye hazırdır” dedi. Sendika yönetimi ayrıca mahkemenin verdiği kararın “sendika üyesi iken işten çıkarılan tüm işçiler, 1 Ocak 2011 tarihi ile işten çıkarılma tarihlerine kadar geçen süre için toplu sözleşmeden doğan farklara hak kazanmıştır” açıklaması yaptı.
Gözler ÇOMÜ Yönetiminde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettiş raporuna ÇOMÜ Yönetiminin yaptığı itirazı ret eden İş mahkemesinin bu kararı sonrasında gözler ÇOMÜ yönetimine çevrildi. Bu kararın getirdiği hukuki sonuçlardan doğan haklar işçilere verilecek mi, yoksa ÇOMÜ Yönetimi bu kararı görmezden gelerek yasal boşluklar üzerinden yeni senaryolar mı yaratacak. Şimdi sınav ÇÖMÜ yönetiminin.
Bu kazanım Türkiye işçi sınıfına armağan olsun
Sosyal İş Sendikası bu mücadelede kendilerine destek verenlere teşekkür ederek bu kazanımın Türkiye’de tüm taşeron şirketlerde çalışan işçiler için önemli olduğuna dikkat çekerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “ÇOMÜ’de üyelerimiz ve kamuoyunun desteğiyle yürüttüğümüz mücadele neticesinde, hem taşeron işçilerin Üniversite’nin işçisi sayılmasını hem de toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakkının doğmasını sağlayan hukuki bir durum ortaya çıkmıştır. Bu kazanım, yalnızca ÇOMÜ işçileri için değil Türkiye’de taşeronda çalışan yüz binlerce işçi için de önemlidir ve emsal teşkil edecektir. Dolayısıyla, bu kazanımımız Türkiye işçi sınıfına armağan olsun! Son olarak, sendikal örgütlülük bilinci ile hareket eden tüm üyelerimize, bizden desteklerini esirgemeyen Eğitim Sen Çanakkale Şubesi yönetici ve üyelerine, emek ve meslek örgütlerine, sevgili ÇOMÜ öğrencilerine, Çanakkale kamuoyuna ve konuyu gündemde tutan Çanakkale basınına teşekkürlerimizi sunuyoruz. “Haklıyız, kazanacağız” dedik, haklıydık ve kazandık. Haklı olduğumuzu tüm kara çalmalara, asılsız iddialara, sendikamıza ve üyelerimize yönelik tüm ithamlara rağmen bir kez daha yargı önünde ispatladık.
Sırada haklarımızı almak var
Üyelerinin ve işçilerin hakları için Sosyal-İş Sendikası’nın yılmadan mücadelesini sürdüreceğini bir kez daha kamuoyuna ilan ediyor, ÇOMÜ’de çalışan ve sendikamız üyesi olmayan tüm işçileri hızla sendikamıza üye olmaya davet ediyoruz.”