ÇOMÜ’de sağlık “Allah’a emanet”

ÇOMÜ’de Mediko Sosyal Sağlık Merkezi’nde sağlık hizmetlerine son verilmesi kararı “Koruyucu sağlık hizmetleri ve acil sağlık hizmetleri Allah’a emanet” yorumlarına neden oldu. Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, ise “ÇOMÜ rektörlüğü ve idari birimlerini konuyu tekrar değerlendirmeye davet ediyoruz” dedi.

1132
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampusu içinde sağlık hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri anlamında ilk başvuru noktası olan Mediko Sosyal Sağlık Merkezi’nin kapatılması kararı bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Onlarca idare ve akademik personeli ile binlerce öğrenci gencin koruyucu-önleyici sağlık hizmetleri, Sağlık danışmanlığı hizmetleri, acil sağlık hizmetleri, anlamında kampus içindeki tek sağlık noktası neden kapatıldı? Kapatılan Mediko’nun bıraktığı sağlık hizmetleri boşluğu neyle, nasıl doldurulacak?
 
Sağlıkta ‘atıl’ hale gelmek ne demek?
ÇOMÜ yönetim kurulunun Mediko Sosyal Sağlık Merkezi’ni kapatma kararını verdiği, ilgili yönetim kurulu kararında sözü edilen “Atıl hale gelmek” ile ne kast ediliyor? Öğrenciler, çalışanlar, tüm personel medikoya gidip karşılarında sağlık personeli bulamıyorlar mıydı? Muayene olamıyorlar mıydı? Yoksa Mediko sağlık hizmeti vermekten aciz bir durumda mıydı? Bu durum, henüz fili olarak hizmet veren, kapatılma kararı çalışanlarına tebliğ edilmemiş olan, “sağlıkta dönüşüm” uygulamalarının ve SGK yasasının “paran kadar sağlık”, hasta yerine müşteri tanımlamasının üniversite medikolarındaki bir yansıması olarak değerlendirildi.
 
“Bunun hesabını nasıl vereceksiniz?”
Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, ise medikonun kapatılması kararı ile ilgili olarak gazetemize yaptığı değerlendirmede olası bir olumsuz durumun hesabının, karar vericiler tarafından nasıl verileceğini surdu. Koç, “Türkiye genelinde olduğu gibi üniversitelerde de her şey parayla, ‘parası olan yaşasın’ mantı fiilen de uygulamaya geçmeye başladı. Bunun Çanakkale Onsekiz mart Üniversitesi’ne yansıması olarak, en azından 15 bin öğrenci ve çalışanı bulunan Terzioğlu Kampusu’nda sağlık hizmeti veren Mediko Sosyal Sağlık Merkezi çalışmalarının durdurulduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu durum aslında üniversitelerin hızla ticarileştirilmesi, piyasalaştırılması sürecinde pek de şaşırtmadı. Akla mantığa aykırı bir uygulama olarak düşünüyoruz. Çünkü birinci ve ikinci öğretim okuyan öğrencilerimiz, gece eğitimi alan öğrencilerimiz var. Sağlık hizmetlerinin daha da yaygınlaştırılması, güçlendirilmesi gerekirken, kaldırılması anlaşılabilir bir durum değil. Bu kalıcı sonuçlara neden olabilecek bir uygulamadır. Böylesi bir uygulamanın sonucunda, üniversite içinde herhangi bir kişinin, geç müdahale nedeni ile yaşayacağı bir sıkıntının ya da hayatını kaybetmesi durumunda karar vereciler bunun hesabını nasıl verecek? Bu nedenle sağlık da dahil olmak üzere her şeye para gözüyle bakan insanların birazcık da bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Binlerce kişinin bulunduğu bir ortamda sağlık hizmetlerinin kapatılması değil, aksine güçlendirerek yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu nedenle de ÇOMÜ rektörlüğünü ve idari bilimlerini bu konuyu tekrar değerlendirmeye davet ediyoruz” dedi.
Paylaş