ÇOMÜ’de heyelan izleri

ÇOMÜ’de Mühendislik Fakültesinin iki yanında heyelan izleri olduğu iddia edildi. Bu iddiaların göz ardı edilmeden ilgili bilim insanlarından kurulacak bir komisyon ile bulguların araştırılması gerektiği belirtildi.

1709
 
Heyelan belirtilerinin sadece Mühendislik Fakültesi yakınlarında görülenlerle sınırlı olmadığı,önceki yıllarda kampus alanında bir çok yerde heyelan ile ilgili kayma ve akmaların olduğu iddia edildi.15/02/2013 tarihli gazetemizde bu konuyu gündeme taşımıştık. (http://www.canakkaleolay.com/details.asp?id=81449)
Bunların bazıları anayolda bozulmalara sebep olmuş, çukurluklar oluşmuştur. Ayrıca üniversitenin İzmir yoluna yakın kesimlerinde toprak kabarmaları gerçekleşmiş ve bu alanda istinat duvarları tekrar yapılmıştır. Mühendislik Fakültesi dışındaki bazı alanlarda da tedirgin eden kayma belirtilerin gözlendiği bildirildi. Bunlardan birinin kampus alanının üst kesiminden çıkış yönünde ana yol boyunca görülen yoldaki bozulmanın olduğu belirtildi. Rektörlük binasına giden yol ayrımından önce asfaltta çukurlaşma olduğu bununda alanda bir akma kayma olduğunun belirtisi olduğu değerlendirilmesi yapıldı. Ayrıca çocuk evinin alt kesiminde yolun sağında kabarma ve akmanın bu alanda uzun zamandır devam ettiği, akmanın durmadığı iddialar arasında
 
 
Derhal tedbir alınmalı
ÇOMÜ’deki heyelan riskinin küçümsenmesini gerektiğini belirten bilim insanları, acilen Jeolog, Jeofizikçive inşat mühendislerinden oluşan bir ekip ile çalışmaların başlatılması gerektiğini belittiler. ÇOMÜ’deki bu risk ile ilgili olarak şu değerlendirmeler yapıldı:”Üniversite kampus alanı eski heyelanların olduğu alana kurulmuştur. Heyelan tehlikesi ve paleoheyelan verileri sadece Kampus alanında değil Çanakkale Boğazının iki yakasında mostra veren bir formasyon(Çanakkale formasyonu) nedeniyle vardır.Bu formasyonun bulunduğu kesimlerde birde yamaç eğimi yüksek ise heyelan kaçınılmaz olmaktadır.Çanakkale ve dolayında bu olumsuzluğa aşırı yağışlar,ormanların yok edilmesi yanlış yapılaşma eklenince kütle hareket eleri kaçınılmaz olmaktadır.Bunlara ek olarak küçük de olsa zaman zaman yaşanılan depremler heyelanı tetiklemekte ve tehlike artmaktadır.Şartlar böyle iken eğimin yüksek olduğu yerlere bina yapmak ve olası heyelan alanlarının taç kısımlarına yük bindirmek en büyük hatadır.Taç kısmına ve dolaylarına yapılan binalar yükü artırmakta ve heyelanları tetiklemektedir”
 
 
Binalar zarar görebilir
Mühendislik Fakültesinin kuzeydoğu ve güneybatısında gelişen akma, kayma bileşenli heyelan nedeniyle oluşmuş çatlaklar birbirine doğru gelişerek birleşirse bu gelişmenin binaya zarar verebileceği iddia edildi. Fakülte için yapılan dersliklerin söz konusu çatlak sistemin üzerinde kaldığı belirtilirken yeni inşaat nedeniyle bunun yükünün vereceği zararların çatlakları geliştirebileceği bildirildi.
 
 
“Önlemler yeterli değil”
ÇOMÜ`de görevli uzmanlar tarafından Mühendislik Fakültesi ve Rektörlüğe verilen raporlar sonrası, yetkililer tehlikeyi haber veren kişi ya da kişiler üzerinden sorunun çözümü yerine tespit edilen akma alanlarında makyaj türünde ağaçlandırma yapıldığı ileri sürüldü. Uzmanlar ise, “Bunlar çözüm değildir”dediler. “Heyelanın bir türü olan akma tipi heyelanlarda, heyelanın belirtilerinden biri eğilmiş ağaçlardır” diyen uzmanlar, “ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı altındaki ana yol kenarında yavaş akmayı gösteren çok sayıda eğilmiş ağaç bulunmaktadır. Bu alanda aynı zamanda toprak zaman zaman kaldırıma dahi taşmaktadır. Bu tip eğik ağaçların bulunduğu alanlarda akma türündeki heyelan çok yavaş hareket etmektedir. Bu tip heyelan uzun bir dönemde dolayındaki yapılara zarar verir. ÇOMÜ Terzioğlu kampus alanında bu tip bölgeler en kısa zamanda tespit edilmeli, bu alanlara bina yapılanması olmamalıdır. Bu konuda ÇOMÜ yönetimine uyarıcı nitelikteki raporumuz dikkate alınmadan masa çekmecesine atılmıştır. Konu tarafımızdan takip edilmektedir, uyarılarımız dikkate alına kadar takip devam edecektir” değerlendirmesi ön plana çıkıyor.
 
Paylaş