havadurum

ÇOMÜ’de adalet yerini buldu

ÇOMÜ’de işten atıldıkları gerekçesiyle mahkemeye başvuran ve hakları için mücadele eden işçilerin bu mücadelesi zaferle sonuçlandı.

1010
Geçen sene işten çıkarıldıkları için mahkemeye işe iade davası açan işçiler, açmış oldukları hukuk mücadelesini kazandı. 2012 yılının Mayıs ayında başlayan işe iade davası dün sonuca bağlandı. İlgili mahkeme, işe iade davası açan işçilerin, işe iadesine karar verdi. Bu arada daha evvel taşeron şirkette çalışan işçilerin kadrolu ÇOMÜ bünyesinde asıl işçi statüsüyle kadrolu olmalarına ilişkin mahkemenin vermiş olduğu karara yapılan itiraz ikinci kez taşeron işçilerin kadrolu işçi sayılması konusunda mahkemece onaylandı.
 
Üniversite yönetimine çağrı
Sosyal İş Sendikası olarak üniversite yönetimine çağrıda bulunan Ebetürk: “Bu temize açık bir mahkeme kararıdır. Sosyal İş Sendikası olarak üniversiteye çağrıda bulunuyoruz. Üniversite yönetimi bu kararı temyize götürmesin. Mahkemenin vermiş olduğu kararı uygulayalım. Üniversitede tekrar özgürce insanların kendisini ifade edebilmesi ve sendikalarını seçebilme hakkının önüne engel konmasın istiyoruz.” dedi.
 
Geçen sene işten çıkarıldıkları için mahkemeye işe iade davası açan işçiler, açmış oldukları hukuk mücadelesini kazandı. 2012 yılının Mayıs ayında başlayan işe iade davası dün sonuca bağlandı. İlgili mahkeme, işe iade davası açan işçilerin, işe iadesine karar verdi. Bu arada daha evvel taşeron şirkette çalışan işçilerin kadrolu ÇOMÜ bünyesinde asıl işçi statüsüyle kadrolu olmalarına ilişkin mahkemenin vermiş olduğu karara yapılan itiraz ikinci kez taşeron işçilerin kadrolu işçi sayılması konusunda mahkemece onaylandı. Çanakkale Adliyesi’ne gelen işçilerin yanı sıra Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk de, dün iş mahkemesinde görüşülen davaya katıldı. Görüşülen dava sonucunda ilgili mahkeme, geçtiğimiz yıl Mayıs ayından bu yana mücadelelerini sürdüren 10 işçinin yeniden işe iade edilmesine karar verdi. Mahkemenin verdiği bu karar işçiler arasında büyük sevinçle karşılandı. İşe iade edildikleri için mutlu olduklarını belirten işçiler; “Muvazaa kesinlik kazandı. İşe iade davalarında 1 arkadaşımız hariç hepsi tamamlandı. Hakim işe iade kararı verdi. Bu nedenle çok mutluyuz” dediler.
 
Ebetürk; “İşçilerin işe iadesi sağlandı”
İşçilerin işe iadesine ilişkin kararı değerlendiren Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk; “Öncelikle işyerine uygulanmakta olan muvazaa tekrar tescillendi. Tekrar muvazaaya ilişkin bir karar verildi. Daha sonra işe iade davası açan 11 arkadaşımızın muvazaa nedeniyle işe iadesi mahkeme tarafından sağlandı. Bir arkadaşımız adına da sendikal faaliyetlerde bulunması nedeniyle gerek sanık ifadelerine gerekse işverenin onlar lehine tutmuş olduğu tutanaklarda sendikal faaliyetlerde bulunması nedeniyle bir yıllık ücrete sendikal tazminata hükmetti” dedi.
 
“Kararı, hakkın iadesi olarak görüyoruz”
Mahkemenin vermiş olduğu kararı hakkın iadesi olarak değerlendiren Ebetürk, işçilerin işe iadesi ile sonuçlanan kararın sevindirici olduğunu ifade ederek; “Tabi bu bir hakkın iadesi diye değerlendiriyoruz. Bir kötü kararın mahkeme tarafından tekrar düzeltilmesi diye düşünüyoruz. Kötü ve olumsuz kararı veren üniversite yönetimiydi. Bunu düzelten ise iş mahkemesi oldu. Mahkemenin verdiği karar bizleri sevindirdi” diye konuştu.
 
Ebetürk’ten üniversite yönetimine çağrı
Sosyal İş Sendikası olarak üniversite yönetimine de çağrıda bulunan Ebetürk şu şekilde konuştu: “Bu temize açık bir mahkeme kararıdır. Sosyal İş Sendikası olarak üniversiteye çağrıda bulunuyoruz. Üniversite yönetimi bu kararı temize götürmesin. Mahkemenin vermiş olduğu kararı uygulayalım. Üniversitede tekrar özgürce insanların kendisini ifade edebilmesi ve sendikalarını seçebilme hakkının önüne engel konmasın istiyoruz.”
Paylaş