havadurum

Çökme tehlikesi ile karşı karşıya

Çanakkale-İzmir karayolu üzerindeki Erenköy bağlantı yolunun heyelan nedeniyle çökmesi, Çanakkale Viyadüğünü de tehlikeye soktu. Viyadüğün birçok yerinde meydana gelen çatlamalar, Çanakkalelileri tedirgin ederken, karayollarının alternatif güzergah açıklaması ise kafalarda soru işareti yarattı.

1627
Yıllardır kentin en büyük sorunlarından biri olan ve çözümü yerine davalarla, tartışmalarla gündeme gündemdeki yerine koruyan, “müteahhitlik rezaleti” olarak kent tarihine geçen Çanakkale Viyadüğü yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya mı? Çanakkale Viyadüğü’nde ulaşım, halen tek şeritli olarak devam ederken, Erenköy’ün eski yolunda yaşanan çökme ve büyük asfalt kütlelerinde yaşanan kopmanın viyadük ayaklarına baskı yaptığı ve viyadükte çeşitli çatlamalar meydana geldiği ilere sürüldü. Yetkililerin alternatif güzergah açıklaması ise “Viyadük her an çökebilir” izlenimi uyandırıyor.
 
 
 
 
Çanakkale-İzmir karayolu üzerindeki Erenköy’ün eski bağlantı yolunda meydana gelen çökme iddiaları gazetemiz Çanakkale OLAY Haber Merkezi tarafından görüntülendi. Heyelan nedeni ile Çanakkale’ye girişte sağ tafta kalan son ayak başta olmak üzere, köprü bağlantı noktaları ve üst kısmında ciddi yarıklar oluştuğu görüldü. Çanakkale Viyadüğü üzerine kum ve asfalt yığınlarının yüklenmesi nedeni ile viyadük ayaklarının üzerine gelen yükü taşımadığı iddia edildi.
 
İnceleme sonuçları merak ediliyor
Viyadükteki çökme tehlikesinin, heyelanın ardından karayollarından gelen yetkililerce de fark edildiği konuyla ilgili olarak inceleme yapıldığı öğrenilirken, inceleme sonucunun ne olduğu merak ediliyor. Geçtiğimiz aylarda ulaşıma açılan viyadükte meydana gelen çatlamaların ne kadar tehlikeli olduğu ve olası bir çökmenin yaşanıp yaşanmayacağı gibi konular kamuoyunca merak edilen konular arasında. Durumun Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’ya anlatılıp anlatılmadığı bilinmezken, yetkililerin bundan sonraki izleyecekleri “B” planı viyadüğün gelecek süreçteki kaderini belirleyecek.
 
Açıklanan “B” planı doğru bir karar mı?
Çanakkale Viyadüğü’nde ulaşım tek taraflı sağlanırken karayolları yetkililerinin önceki günlerde açıkladıkları alternatif güzergah da tartışma yarattı. Çanakkale Viyadüğü’ndeki tehlikenin büyümesi ve tamamen trafiğe kapatılması olasılığını göz önüne alan karayolları yetkilileri geçtiğimiz günlerde alternatif ulaşım güzergahı açıkladılar. Çeşitli yayın organlarında yer alan habere göre alternatif güzergah; küçük araçlar için Çanakkale-Çan-Etili-Bayramiç-Ezine-İzmir istikameti, büyük araçlar için ise Edremit-Havran ayrımından Balıkesir-Susurluk-Bandırma yönü olarak belirlendi.
 
“Bu güzergah doğru değil”
Karayolları yetkililerinin açıkladığı alternatif güzergah ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Erenköy Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz, açıklanan güzergahın Çanakkale’ye zarar vereceğini dile getirdi. Özkurnaz, “En kısa ve Çanakkale’ye hizmet edecek güzergah, Güzelyalı ve Karanlık Liman üzerinden geçen sahil yolunun ıslah edilmesi ile oluşturulması gerekmektedir. Böylelikle hem kent ulaşımına hem de Troia Ören Yeri’ne ulaşımdaki önemi ile kent turizmine de hizmet edecektir” dedi.
 
Seçkin Sağlam
Paylaş