"Çocuklarına oksijen salan ormanlar bırak"

"Dünya Tütünsüz Günü" toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla, tüm dünyada olduğu gibi Çanakkale'de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü konuya ilişkin; "Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına, bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir" ifadelerini kullandı.

339

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer birçok zararı açısından topluma bilinç kazandırmak ve sağlıklı bir yaşamın amaçlanmasıyla "Dünya Tütünsüz Günü" ilan edildi. Tüm dünyada olduğu Türkiye`de de Dünya Tütünsüz Günü, farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli ekinliklerle kutlanıyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Tütünsüz Günü`ne dair bilgilendirmelerde bulundu.

`Bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir`
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, uzmanlar tarafından yapılan araştırmaların, yaşanan en önemli sorunlar arasında iklim ve kuraklığın olduğunu belirterek; "Tütün ekiminde kullanılan çok miktardaki pestisit, gübre ve kimyasal; tehlikeli kirletici maddelerin suya ve toprağa atılmasına neden olarak tarım arazilerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Dünya Tütünsüz Gününde; tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir" diye belirtildi.

`Sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilir`
Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlığı olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü; "Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek, Sigara Bırakma Polikliniklerinden - ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı - birakabilirsin.org web sitesi`nden destek istenmelidir" ifadelerini kullandı.

`Vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var`
Toplumun ve yarının teminatı olan çocuklar ve gençleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak için Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından; tütün ve tütün ürünleri ile mücadele çalışmaları kararlı bir şekilde devam ederken, "Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız vardır. Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın "184" numaralı telefonuna ihbarda bulunulabilecektir." diyerek vatandaşların da üzerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiği belirtildi.

Sağlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla vatandaşların sigarayı bırakmaya ve "Çocuklarına Zehir Saçan Tütün Tarlası Değil Oksijen Salan Ormanlar Bırak" diyerek fidanlar dikmeye davet eden İl Sağlık Müdürlüğü, "Sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın ``Dumansız Bir Hava Sahasında`` yaşamasını temenni ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş