Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi ve ÇOMÜ Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM) ortaklığında 10-14 yaş çocuklara Geleneksel Çanakkale Seramikleri ile tanışmasını hedefleyen "Gelenek ile Geleceğin Çanakkale Seramikleri` Buluşması" projesi kapsamında ilk etabı tamamlanan ve çocukların online eğitim sürecinde şekillendirdiği seramikler ikinci etap için ÇASEM`e geldi. ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Üyesi ve Çanakkale Seramikleri Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yeşim Zümrüt, çalışmaya dair gazetemiz Çanakkale OLAY`a bilgilendirmede bulundu. 9-14 yaş çocuk grubuna yönelik 8 hafta süren bir etkinlik olduğunu belirten Zümrüt, projede yer alan 35 çocukla 4 hafta süren online eğitimin ardından, çocuklara gönderilen eğitim paketlerinde yer alan çamur, çanakkale motifleri mühürleri, şablonlar, seramik boyaları gibi malzemelerle şekillendirilen seramik plakaların 8 hafta sonunda kendilerine ulaştığını söyledi. Eğitim sürecinde çocuklara öğretilen çarkıfelek, balık dekoru, çiçek, cami ve köşk tasvirleri vb. nın yanı sıra günümüzde çocukların esin kaynaklarının yer aldığı seramiklerin, fırınlama ve sırlama işleminin ardından yine çocuklarla bağ kurması öngörülen ÇOMÜ Araştırma Hastanesi`nde yatan hasta çocuk katının girişinde pano olarak yer alacağını belirtti. Zümrüt iki kurumunda misyonuna uygun şekilde bu kültürel mirasımıza farkındalık sağlayan bu çalışmaların devamının geleceğini ifade etti.
"Çocuklara kültürel mirasın ne kadar önemli olduğunu anlattık"
Zümrüt son aşamasına gelinen projeyle ilgili; "Çanakkale Belediyesi ve ÇASEM iş birliğinde yapılan bir proje. `Gelenek ile Geleceğin Çanakkale Seramikleri Buluşması Çocuk Atölyesi` 9-14 yaş çocuk grubuna yapılan, 8 hafta süren bir etkinlik. Bunun 4 haftasında ÇASEM personeli tarafından öğrencilere online eğitimler verdik. Bu süreçte çocuklara ÇASEM`de üretilen seramikler ve Geleneksel Çanakkale Seramikleri hakkında bilgi verdik. Bizim için bu şehrin bu kültürel mirasın ne kadar önemli olduğunu anlattık. 35 çocukla online olarak çalışmaya başladık. Sonrasında 2`inci ve 3`üncü haftada eğitim paketinin içindeki malzemeleri kullanarak yine online olarak nasıl seramik karolar yapacaklarını, Çanakkale seramikleri dekorlarını nasıl yüzeye aktaracaklarını gösterdik. Çocuklar, öğrendikleri çarkıfelek, balık, yelkenli dekoru, çiçek, cami ve köşk tasvirleri... bunları tekrar yorumladılar. Şimdide yaptıkları çalışmalar evlerden tekrar belediye tarafından toplandı ve bizlere getirilerek teslim edildi. Bizde son işlemlerini ve düzeltmelerini yapıyoruz. Bundan sonrası bisküvi ve sır pişirimleri,fırınlama aşaması. Sonrasında çocuklarımızın çalışmaları yüzey kaplama seramiği olarak kalıcı yerine kavuşacak.
"Projelerin devamını düşünüyoruz"
Projelerin devamının getirileceğini belirten Zümrüt; "Projemiz tamamlandığında yine çocuklarla bağ kuracak bir mekanda olsun istedik ve Uluönder Mustafa Kemal Atatürk`ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan`da açılışını planladık. Seramiklerin montajı ÇOMÜ Araştırma Hastanesi`nde yatan hasta çocuk katında tam girişte bir duvara yapılacak. Bu projelerin devamını düşünüyoruz. Çevirimiçi bir platformda seramik eğitimi verebilmek kolay değil bu hem bizim için hem de çocuklar için bir tecrübe oldu. Çocuklar ve veliler inanılmaz bir ilgi ile dinlediler ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Çok güzel heyacan uyandıran çalışmalar yaptılar. Çocuklarımızın eğitim sürecindeki akılcı soruları, yaklaşımları ve bu zorlu pandemi sürecinde mevcut koşullar içinde sağladıkları uyum gurur verici. Sayın rektörümüz Prof. Dr. Sedat Murat ve belediye başkanımız Ülgür Gökhan çocuklara ve gençlere yönelik bu etkinlikleri destekliyor. Bizler alan uzmanlıklarımız doğrultusunda severek bu katkıları veriyoruz. Farklı yaş grupları ile bu çalışmaları yapmayı istiyoruz bu projelerin devamı gelir diye düşünüyorum" dedi.
(Eren Aşnaz)