havadurum

Çocuk istismarına tepkiler büyüyor!

315
Türkiye`nin gündemine oturan çocuk istismarına tepkiler çığ gibi büyüyor. İsmailağa Cemaati`ne bağlı Hiranur Vakfı`nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel`in kızı H.K.G.`nin 6 yaşında imam nikahı ile evlendirilmesi ve istismara maruz bırakılmasına tepkiler süreken çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ise yetkilileri göreve çağırdı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Yüksel Özdemir, "Tarikatlarda, cemaatlerde, kuran kurslarında tecavüze uğrayan çocuklar-kadınlar, yanarak ölen çocukların haberleri, salınıveren suçlular, çocuğun rızası vardı denilerek üstü kapatılan, yargının görevini yapmadığı bu olaylar yüreğimizi kan gölüne çevirdi. Kesin ve tek çözüm kapatılmalarıdır" ifadelerine yer verirken, CHP İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise "Çocuklarımızı AKP`nin yarattığı karanlığa teslim etmeyeceğiz. AKP ile birlikte çocuklarımız cemaat ellerinde ya istismara uğrayarak ya da can vererek hayatları çalınıyor" sözlerine yer verildi.
 
Özdemir, "Tekke ve zaviyeler kapatılmalıdır"
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Yüksel Özdemir, suçluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini ifade ederek, "Son yaşanan olayla tarikatların, cemaatlerin ülkeyi orta çağ karanlığına götürdüğü bir kez daha kanıtlanmıştır. Dinsel ve kültürel tarih içinde vücut bulan, tarih içinde eğitim ve dayanışma kurumu olarak görülen tekke ve zaviyeler en ilkel koşullar ile dine, ahlaka, insanlığa sığmayan çirkinliklerle yozlaşmıştır. 30 Kasım1925 yılında TBMM`de tekke ve zaviyeleri kapatma kararı alınmış, 13 Aralık 1925 yılında resmi gazetede yayınlanmıştır. Bugün de anayasamızın 174. Maddesinde koruma altına alınmıştır. Tarikatların açık olmasına hukuken niçin göz yumulmaktadır? Laiklik ilkesinin düşmanı olan bu kurumlarda kız-erkek çocukları sapkınların elinde kaybolmaktadır. Ne yazık ki bu olay ilk değildir. Tarikatlarda, cemaatlerde, kuran kurslarında tecavüze uğrayan çocuklar-kadınlar, yanarak ölen çocukların haberleri, salınıveren suçlular, çocuğun rızası vardı denilerek üstü kapatılan, yargının görevini yapmadığı bu olaylar yüreğimizi kan gölüne çevirdi. Kesin ve tek çözüm kapatılmalarıdır. Ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasının yolu çağdaş, laik, bilimsel ve karma eğitimden geçmektedir" dedi.
 
CHP "Hükümetin politikasının doğurduğu bir sonuç"
CHP İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çocuklarımızı güvence altına alan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan ılımlı İslam projesinin baş aktörü iktidar, faalleri aklayan, ceza vermeyerek sapıkların sırtını sıvazlayan politikalarında ısrar eden yargı, evlilik yaşının 12`ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, cemaatlerle işbirliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağıdır. Saray rejimi yanına MHP ortağını da alarak eğitimi dinselleştirmiştir. Tarikat ve cemaatler tarafından, çocuklar haklarıyla beraber gasp edilmiş ailelerde bu istismarlara göz yummuştur. Bütün bunlar hükümetin politikasının doğurduğu bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu böyle devam ettiği müddetçe hiçbir çocuğun güvende olmayacağı, benzer örneklerin yaşanmaya devam edeceğini içimiz acıyarak söylüyoruz. AKP iktidarında ülkenin her yerinden türeyen tarikat ve cemaatlerin açtıkları bu medreseler, çok küçük yaşta çocukları ailelerinin elinden alıyor, gerici bir eğitim çemberinin içine sokuyor" sözlerine yer verildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş