Çırpılar için kritik gün: 13 Eylül

682

 Yenice ilçesinde Taşzemin A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santralinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 13 Eylül’de Ankara’da yapılacak. Toplantıya katılacak yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri kömürlü termik santrallerin yaratacağı kirliliğe karşı harekete geçerek, yılda 1,3 milyon ton kül üretecek olan projenin ÇED Raporu’nun onaylanmamasını talep ediyor. Toplantıya katılacak olan yerel hareketler, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri ise projeye karşı çıkıyor. Kazdağlarına yapılmak istenen Çırpılar Kömürlü Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesi için 11 Ağustos 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacağı duyuruldu. 13 Eylül’de yapılacak toplantıda, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu incelenecek. Çanakkaleliler, sivil toplum kuruluşları, yurttaşlar ve milletvekilleri ise ilgili raporun ret edilmesi ve tekrardan gündeme getirilen projenin iptal edilmesini talep ediyor. Projeye dair ilk toplantının Ocak 2017’de yapılması planlanmış, sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar projeye karşı kampanya başlatmış ve #KazdağlarıHepimizin demişti. Devamında ise ilgili İDK toplantısı Bakanlık tarafından süresiz ertelenmişti. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ankara’da yapılacak toplantıya çevre örgütlerinden oluşacak 5 kişilik bir heyetle projenin iptali için katılacaklarını belirtti. Doğan, çağrıda bulundukları CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz’ünde toplantıya katılacağını ifade ederken çevre örgütü temsilcileri ise hayata geçirilmesi planlanan termik santralin zararları ile ilgili açıklamada bulundular. Açıklamada,  BİMER üzerinden de resmi itiraz dilekçelerini toplanmaya yetkililere iletilmeye başlandığı belirtilerek; “Yılda 3,5 milyon ton kömür yakacak olan proje, Kazdağları’nda tarımı, hayvancılığı, insan yaşamını ve doğayı tehdit ediyor. Projenin ÇED Raporu’nda ise ortaya çıkacak olumsuz sosyal ve ekonomik etkilerden bahsedilmiyor” denildi.

 
“Hava kirliliğinin sebebi termik santraller”
Çırpılar Termik Santrali’ne neden karşı çıktıklarını yorumlayan KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan; “Çanakkale’nin en önemli sorununun hava kirliliği olduğu Bakanlığın raporlarında zaten ortaya konulmuş durumda. Rapora göre hava kirliliğinin sebebi ildeki termik santraller. Çan’da bir kömür santrali işletmede, bir diğeri de inşa halindeyken 50 km ötede Yenice’ye yeni bir santral yapılması planlanıyor” dedi.
 
“Kazdağları kül dağı olmasın”
Termik santralin yapılacağı Yenice’den yörenin eski muhtarı Hüseyin Soylu ise halkın, santralin kurulmasını istemediğini belirterek; “Havamız, suyumuz, toprağımız kömürlü termik santrallere kurban edilmek isteniyor. Bizlere de kül altında yaşamak, asitli, zehirli suları içmek, bu sularla tarım yapmak reva görülüyor. Kazdağları’nı yok edecek bu santralin kurulmasını istemiyoruz. Kazdağları kül dağları olmasın” dedi.

“İçme suyu kaynaklarımız yok olacak”
İçme suyu kaynaklarının yok olacağını belirten İda Dayanışma Derneği’nden Hicri Nalbant; “Termik santral ve kömür ocağı, Balıkesir’in Gönen İçme Suyu Barajı’nın koruma alanı içinde kalıyor. Yurt dışına tarım ürünü ihraç eden Kazdağları’nın Agonya Ovası’nı, içme suyu kaynaklarımızı 25 yıllık yatırım için yok edecek termik santral istemiyoruz” dedi.

“Kalitesiz kömür için doğayı feda etmeyin”
Kalitesiz kömür için doğanın feda edileceğini açıklayan 350Ankara.org’dan İklim ve Enerji Danışmanı Önder Algedik; “Yöreden çıkarmaya çalıştıkları kömürün kalitesi ÇED raporunda ortaya konulmuş. 1000 kalorilik çok düşük kaliteli ve yüksek sülfür oranı ile kirletici değeri çok yüksek bir kömürü yakıp elektrik üretmenin Yenice’ye çok zararı var. Hava kirliliğiyle, külüyle, tüketeceği suyla bu yöreyi her yönden olumsuz etkileyecek. Bu kalitesiz kömür için doğayı, iklimi feda etmenin anlaşılabilir bir yanı yok” dedi.

“Çiftçinin suyu termik santrale verilemez”
Son olarak çiftçinin suyunun termik santrale verilmesi kabul edilemez olduğunu vurgulayan TEMA Vakfı Çanakkale il temsilcisi Hakan Karan ise; “Termik santral saatte 459 metreküp su tüketecek ve çiftçilerimizin tarım alanlarını sulamak için kullandığı göletin suyunu kullanacak. Çiftçinin suyunun termik santrale verilmesi kabul edilemez” açıklamasında bulundu.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş