havadurum

ÇİMDER inceledi; “İhmal de var, risk de”

Çanakkale İnşaatçılar ve Yapı Müteahhitleri Birliği Derneği (ÇİMDER) Erenköy Viyadüğü ve çevresinde yaptığı incelemeyi tamamladı. İnceleme sonucunda ÇİMDER Yönetim Kurulu ve uzmanlar, heyelanın meydana geldiği yerde bir çok eksiklikler olduğunu tespit etti.

1023
Çanakkale - İzmir yolu üzerinde inşaatı bitirilerek ulaşıma açılmış olan Erenköy Viyadüğü’nde oluşan heyelanla ilgili olarak yerinde incelemelerde bulunan ÇİMDER Yönetim Kurulu ve uzmanlar, heyalanın meydana geldiği yerde bir çok eksiklikler olduğunu tespit etti. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada: “Heyelanın oluştuğu şevlerde ( H ) yüksekliklerinin dikkate alınarak şev oranlarının artırılmadığı, gereken eğimin verilmediği tespit edilmiştir. Şevlerde H yüksekliklerinin dikkate alınarak oluşturulması gereken palyaların oluşturulmadığı tespit edilmiştir” denildi.
 
ÇİMDER’in yaptığı araştırmada, viyadükte de riskler bulunduğu belirtilereke; “Yüzey sularının zemin yapısının siltli kil olmasına bağlı olarak kabarmasına, zeminin su ile birlikte akışkanlığını hızlandırarak kaymasına ve heyelanın oluşmasına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir” tespitinde bulunuldu. Bundan sonraki aşamada yapılması gerekenleri de açıklayan ÇİMDER, altı maddede sıraladığı önlemlerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdiler.
 
ÇİMDER’in hazırladığı raporda acil olarak yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:
 
“1) Heyelanın olduğu şevde kademe yani palya oluşturulması,
 
2) Kayan şevin H yüksekliğinin dikkate alınarak eğiminin artırılması(yatırılması),
 
3) Şevlerde pere kaplama yapılması,
 
4) Şev yüzeylerinin çelik hasır donatılı püskürtme beton ile kaplanması,
 
5) Shot crete yapılması suretiyle şevlerin kaymasının önlenebilmesi,
 
6) Şev kaymalarını önlemek için şev başlarına Fore kazık imalatlarının yapılarak (kafa kirişleri ile bağlanarak) kaymaların önlenebilineceği öngörülmektedir.
 
Buna bağlı olarak Viyadük’ün inşaa edildiği dere yatağında zeminin kil olmasından kaynaklanan kaymaların olabileceği de gözlenmiş olup, kaymaları önleyebilecek önlemlerin alınmasına yönelik Forekazık v.b çalışmaların yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir” denildi.
Paylaş